Ātrums, alkohols vai agresīva braukšana – kas ir pamatā satiksmes negadījumu skaita pieaugumam?

Ātrums, alkohols vai agresīva braukšana – kas ir pamatā satiksmes negadījumu skaita pieaugumam?

Jūlijs uz Latvijas ceļiem iezīmējies ar īpaši smagiem negadījumiem – piecas personas cietušas ceļu satiksmes negadījumā, ko izraisīja distances neievērošana, vēl cita sadursme notikusi, jo autovadītājs, izbraucot no mazāk svarīga ceļa, nedeva ceļu automašīnai. Tāpat vairākus negadījumus izraisījuši autovadītāji, kuri sēdušies pie stūres reibumā. “Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa” dati liecina, ka 33% autovadītāju mēdz sēsties pie stūres pēc alkohola lietošanas – 6% no tiem mēdz pārsniegt pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, bet 27% cenšas nepārsniegt pieļaujamo promiļu robežu.

Minētais pētījums arī liecina, ka katrs piektais autovadītājs (20%) bieži pārsniedz ātrumu par 10 km/h un vairāk pilsētas ietvaros, 5% to dara regulāri, bet 58% - reti. Tikai 16% autovadītāju norāda, ka nekad nepārsniedz atļauto ātrumu.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes un drošības direkcijas datiem no šī gada janvāra uz Latvijas ceļiem bojā gājuši jau 58 cilvēki. 2023. gadā ES vidējais līmenis bija 46 bojā gājušie uz miljonu iedzīvotāju. Tikai četrām dalībvalstīm bojāgājušo skaits uz miljons iedzīvotājiem bija vienāds vai lielāks par 60. Lai gan jūlijs vienmēr bijis viens no gada “melnākajiem” mēnešiem uz ceļiem, piemēram, pērn bija 15 bojā gājušie un 43 smagi ievainotie, šis gads iezīmējas ar ļoti smagām avārijām daudzās Latvijas vietās salīdzinoši īsā laikā periodā. Bijušas pat diennaktis, ka kopumā reģistrēti 122 ceļu satiksmes negadījumi, no kuriem apmēram divas trešdaļas notika Rīgā. Dažādas traumas gūst arī velosipēdisti un elektroskrejriteņu vadītāji.

“Tieši vasarā notiek nopietnākie ceļu satiksmes negadījumi, kur visbiežak pie vainas ir pārgalvība un ātrums. Kur ir ātrums, tur ir arī apdzīšana vai distances neievērošana - ļoti bīstamas situācijas, kas saistītas ar iebraukšanu pretējā braukšanas joslā. Vasarā, kad ceļi ir sausi un ilgi ir gaišs, vadītāji nereti zaudē modrību, kļūst pārdroši. Šajā laikā uz ceļiem ir arī vairāk motociklistu, velosipēdistu, elektroskrejriteņu vadītāju un tādu autovadītāju, kuriem nav liela braukšanas pieredze. Siltie vasaras mēneši ir arī pasākumu laiks, kas nozīmē lielāku iespējamību, ka kāds sēdīsies pie stūres reibumā,” skaidro Drošas Braukšanas Skolas vadītājs Jānis Vanks.

Skaidrojot, kas rada lielākos riskus uz ceļiem, paši autovadītāji atzīst, ka vainojami braukšanas paradumi – 53% autovadītāju atzīst, ka risku cēlonis ir šoferu paradumi un braukšanas kultūra, tajā pašā laikā 24% vaino ceļu stāvokli, bet 9% - laikapstākļus. Lai gan lielākā daļa autovadītāju apzinās, ka braukšanas paradumi rada paaugstinātu risku, absolūts vairākums arī atzīst, ka pie stūres nodarbojas ar blakus lietām, piemēram, 39% runā pa telefonu bez brīvroku sistēmas vai 27% mēdz ēst, kas būtiski ietekmē koncentrēšanās spējas un samazina uzmanību uz ceļu.

“Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indekss” ir bezalkoholiskā alus “Carlsberg 0.0” pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas Braukšanas Skolu un pētījumu centru Norstat. Pētījumā, kas veikts 2024. gadā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Pētījums veikts ar mērķi sekmēt atbildīgu braukšanu un izpratni par to, kas rada papildus riskus uz ceļiem, un kā tos novērst.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Vecpilsētas ielas svētki Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
17.augustā 11:00 - 15:00 ikviens aicināts uz Vecpilsētas ielas svētkiem, lai baudītu priekšnesumus, iepirktos mājražotāju tirdziņā un piedalītos | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.07.2024 - 31.07.2024 Atpūties Junior Suite 304 ar skatu uz Domu Dome Hotel
Atpūties Junior Suite 304. 🗝️ ar vannu un skatu uz Doma katedrāli. ✨ | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.07.2024 - 28.07.2024 Mājas kafejnīcu dienas tūrisma maršruti! Bauskas TIC
Dodoties uz kādu no Mājas kafejnīcām, ieplāno arī apskates objekta apmeklējumu! Apskati praktisku karti! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88497496sec.