Autostāvvieta ārzemēs: Valodas barjera neaizsargā no soda

Autostāvvieta ārzemēs: Valodas barjera neaizsargā no soda

Eiropas auto ceļotāju vidū strauji pieaug sūdzību skaits par privāto autostāvvietu biznesu, kur auto ceļotāji gan mītnes zemēs, gan ārzemēs bieži vien saņem bargus sodus. Šobrīd šis bizness Eiropas Savienības līmenī nav sakārtots, lai tas būtu draudzīgs visiem Eiropas autovadītājiem. Katra valsts atsevišķi pieņem savus noteikumus.

Tas, ka nepārzina valodu uz zīmēm, nav attaisnojums, tā apgalvo Eiropas Patērētāju centrs. Nav ES regulējuma, kas noteiktu, ka ārzemju autovadītājiem privātajos stāvlaukumos jāsaņem īpaša informācija.

Tāpēc ceļojošajiem autovadītājiem ieteikums ir šāds: ja nesaprotat stāvēšanas zīmi, izmantojiet viedtālruņa lietotnes, lai tulkotu tekstu, vai jautājiet uz vietas – un ja rodas šaubas, labāk izvēlēties citu vietu auto stāvēšanai. Tā kā zīmes ne vienmēr ir labi redzamas, ieteicams pārbaudīt, vai tuvumā ir citas zīmes, kas izvirza papildus nosacījumus.

Vairumā gadījumu sodi tiek saņemti no lielveikalu autostāvvietām, kur šīs biznesa modelis ir labi iesakņojies Dānijā, Baltijas valstīs, Austrijā un Polijā.

Dažās autostāvvietās ir video kameras, kas reģistrē automašīnu numura zīmes, bet citās kārtību klātienē pārbauda uzraugi. Bieži vien soda summa pārsniedz 100 eiro – piemēram, ja esat uz ilgāku laiku novietojis automašīnu, neesat ievietojis stāvēšanas pulksteni automašīnas logā vai nopircis stāvvietas biļeti.

Ne tikai sodu apmērs mulsina skartās personas, bet arī fakts, ka noteikumi bieži vien ir tikai vietējā valodā. Diemžēl šādas prasības ir likumīgas, jo to regulē nacionālais likums.

Ja autostāvvietu pārkāpējs ignorē sodu, jārēķinās ar juridiskām konsekvencēm un lielāku soda apmēru. Patērētāju aizstāvji šobrīd atzīst, ka Eiropas līmenī ir maz juridisku instrumentu, lai aizsargātu autovadītājus no autostāvvietu biznesa patvaļas, kad tie apzināti gūst ieņēmumus, visiem saprotamā valodā (piktogrammas) nenorādot autostāvvietu lietošanas noteikumus.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.09.2024 - 12.10.2024 Groziņu vakars ar UFO un draugiem Valmieras novada Tūrisma pārvalde
11.oktobrī plkst.20.00 Kocēnu Kultūras namā groziņu vakars ar UFO un draugiem, DJ Japāni. | Skatīt vairāk
20 EUR
Jūras velšu cienītājiem ķemmīšgliemenes! Le Dome
Dažādās ķemmīšgliemenes tiek atlasītas ar rokām, lai iegūtu augstākās kvalitātes un maigu garšu. | Skatīt vairāk
Ražas svētki un gadatirgus Rēzeknē Rēzeknes pilsētas TIC
Klāt bagātais rudentiņš un septembra pēdējā svētdienā, kas šogad iekrīt 29.septembrī, kā ierasts, rēzeknieši un pilsētas viesi aicināti uz | Skatīt vairāk
Izcila 3 zvaigžņu viesnīca Rīgas centrā! Viktorija
Viesnīca Viktorija atrodas atjaunotā jūgendstila ēkā, Rīgas centrā, 15 minūšu pastaigas attālumā no Vecrīgas. | Skatīt vairāk
no 30 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.19225311sec.