Alūksne -TOP 10 Tavai atpūtai, ceļošanai un iedvesmai!

Alūksne -TOP 10 Tavai atpūtai, ceļošanai un iedvesmai!

1.ALŪKSNES JAUNĀ PILS

Vēlaties sajusties kā aristokrāts? Ienāciet Alūksnes Jaunajā pilī, kas celta vēlās Tjūdoru neogotikas stilā 19. gs. otrajā pusē pēc barona fon Fītinghofa pasūtījuma. Pils ir viens no ievērojamākajiem arhitektūras pieminekļiem Latvijā, kas sevī slēpj mākslinieciskos sienu un griestu gleznojumus. Šobrīd pilī darbojas Alūksnes novada muzejs un dabas muzejs “Vides labirints”.

2.TEMPĻAKALNA PARKS UN ALŪKSNES SKATU TORNIS

Ja starp Alūksnes ainavām jāizvēlas visskaistākā, to paveikt būs ļoti grūti. Taču noteikti jāizceļ Tempļakalna parks  – vieta, kas padara Alūksni par augstāko pilsētu Latvijā. Kādreiz tas bijis seno latgaļu pilskalns, taču tagad kalna virsotni rotā Slavas templis  – granīta rotonda, ko 1807. gadā licis uzcelt barons fon Fītinghofs. Turpat blakus ir gājēju tiltiņš, saukts par Saules tiltu. Parkā slejas Latvijas augstākais skatu tornis – tas ir 37,8 metrus augsts.

3.ALŪKSNES MUIŽAS PARKS

Skaista pilsēta slēpj skaistus pārsteigumus  – Alūksnes muižas parku iekārtojušas sapņotāju rokas. Parka pirmsākumi saistāmi ar 18. gadsimta otro pusi, kad Alūksnes muižiņu ieguva barons fon Fītinghofs-Šēls. Parks pieder pie nozīmīgākajiem vēstures un kultūras pieminekļiem Latvijā, jo, salīdzinājumā ar citiem parkiem, tieši Alūksnē visvairāk saglabājušās mazās arhitektūras formas, kas tiek restaurētas un atjaunotas.

4.ALŪKSNES EVANĢĒLISKI LUTERISKĀ BAZNĪCA

Ar kaltiem laukakmeņiem rotāts, pilsētas debesīs kāpj Alūksnes baznīcas tornis. Baznīca ir viens no cēlākajiem agrīnā klasicisma pieminekļiem Latvijā, celta no 1781. līdz 1788. gadam. Skats no torņa izrādījās tik gleznains, ka barons vēlējās tornī izbūvēt ozolkoka kāpnes, lai viesiem būtu ērtāka kāpšana. Tādu nav nevienā citā Latvijas baznīcā. Baznīcā atrodams īpašs dārgums – slavenā meistara Augusta Martina būvētās ērģeles.

5.ALŪKSNES KULTŪRAS CENTRS

Tādi brīnumi notiek tikai Alūksnē  – kur agrāk tapa alus, tagad mutuļo kultūra. 19. gadsimtā būvētā alus brūža ēka ir arhitektūras piemineklis, bet 2015. gada rudenī šeit pēc pārbūves apmeklētājiem vēra durvis Alūksnes Kultūras centrs. Tā ir vieta radošumam visās tā izpausmēs. Kultūras centrā atrodas mūsdienīga koncertzāle, tautas lietišķās mākslas studija “Kalme”, kā arī Uzņēmējdarbības atbalsta centrs.

6.ALŪKSNES EZERS

Viegli ielēkt no pilsētas dabā, ja blakus ir viens no Latvijas tīrākajiem ezeriem. Pilsētas iedzīvotāju un viesu labsajūtai daba ezeram devusi ainavisku krastu un zivīm bagātus ūdeņus, bet pašā ezerā atrodas četras salas, starp tām – Pilssala ar 1342. gadā celtās Livonijas ordeņa pils drupām un Cepurītes sala, kurā cilvēki mituši jau akmens laikmetā. Lai to visu apskatītu tuvāk, pa ezeru ceļotājus izvizinās kuģītis “Marienburg”. Elpu aizraujošas emocijas virs Alūksnes ezera sniegs gaisa trošu nobrauciens “ZZZIPPP”.

7.PILSSALA

Kas ir romantiskāk – pils vai sala? Alūksne piedāvā abus vienlaicīgi, jo šeit ir pils, kas atrodas uz salas. Livonijas ordeņa pils celta 1342. gadā, tās mūri vietām sasniedz pat divu metru biezumu. Teika stāsta, ka pils sienā iemūrēta meitene vārdā Marija, tāpēc salu dēvē arī par Marijas salu. Tagad varenajā cietoksnī atjaunots tornis, kurā īpašos seansos par pils vēsturi vēsta skaņas un gaismas piedzīvojums – muzikāla teiksma “MARIENBURGAS astotais brālis”. Pilssalā iekārtota arī gājēju taka apkārt pilsdrupām, peldēšanas vieta, stadions, volejbola laukumi, bērnu rotaļu laukums, multifunkcionālā servisa ēka, brīvdabas estrāde.

8.ERNSTA GLIKA BĪBELES MUZEJS

Alūksnē varat ielūkoties latviešu valodas un kultūras vēsturē. Šeit mācītājs Ernsts Johans Gliks 1694. gadā pabeidza pirmo pilno Bībeles tulkojumu latviešu valodā. Grāmata kļuva par tautas ābeci un ceļvedi gadsimtu garumā. Muzejā 40 dažādās valodās apskatāmas Bībeles, dziesmu grāmatas, psalmi un Ernsta Glika latviski tulkotās Bībeles pirmais izdevums, kas izdots 1694.gadā. Turpat netālu, pie Mācītājmuižas, atrodas Glika ozoli– tos mācītājs iestādījis, pabeidzot Vecās un Jaunās Derības tulkojumu. Savukārt E. Glika audžumeita Marta vēlāk kļuva par Krievijas imperatori Katrīnu 1.

9.ALŪKSNE NAKTĪ

Kad gribas ko romantiskāku par zvaigznēm un mēnesi, izejiet naksnīgās Alūksnes ielās. Naktī pilsētu grezno krāšņas gaismas izrādes. Līdz pat pusnaktij vasaras sezonā dzirksteļo piecas strūklakas Jaunās pils parkā. Krāsainas gaismas rotaļas apmirdz arī Dienvidu torni Livonijas ordeņa pilsdrupās, Tempļakalna ielas gājēju tiltu, rotondu Tempļakalnā un 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekli. Grūti iedomāties labāku iemeslu vēlīnai pastaigai. Alūksne naktī ir tikpat skaista kā dienā, taču daudz noslēpumaināka.

10.ALŪKSNES BĀNĪŠA STACIJA

Visi zina mēles mežģi “šaursliežu dzelzceļš,” bet kas tas tāds ir? Dzelzceļa līnija Gulbene-Alūksne ir vienīgā visā Baltijā, kas joprojām nodrošina regulārus pasažieru pārvadājumus. Alūksnē, šīs līnijas gala stacijā, vēsturiskajā bagāžas šķūnī izveidotajā multimediālajā ekspozīcijā atklāsi dzelzceļa vēstures faktus, dzirdēsi unikālus 10 stacijas stāstus, ieraudzīsi, kam Bānītis ir draugs, kam palīgs, darba vieta un iedvesmas avots.

Alūksne ir moderna, augoša pilsēta, kas rūpējas par kultūras mantojumu un dabas bagātībām, ar prieku un lepnumu izrādot tās pilsētas viesiem. Atklāj Alūksni!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.07.2024 - 19.07.2024 Jelgavas TIC aicina uz vakara pastaigu Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
19.jūlijā pulksten 20 Jelgavas TIC aicina uz neparastu ekskursiju – vakara pastaigu “Jelgavas leģendas un stāsti” ar gidi Inu Jurģi | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.07.2024 - 23.07.2024 Igo aicina uz Mājas kafejnīcu dienām!  Bauskas TIC
Mājas kafejnīca "IGO kopā ar draugiem uzbur Gruzijas garšas Ceplī!". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.07.2024 - 19.07.2024 Svētku Radošā iela MĀKSLINIEKI UN LITERĀTI Tukuma TIC
Tukuma novada svētkos visiem ierastā Mākslinieku iela pārtaps par radošo ielu MĀKLSINIEKI UN LITERĀTI. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48988605sec.