Atvērta grāmata «Ceļojuma piezīmes Sibīrijā. 1941–1943. Daumanta Birznieka zīmējumi ar Agritas Ozolas komentāriem»

Atvērta grāmata «Ceļojuma piezīmes Sibīrijā. 1941–1943. Daumanta Birznieka zīmējumi ar Agritas Ozolas komentāriem»

2024. gada 14. jūnijā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, Tukuma bibliotēkā Tukuma muzejs atvēris grāmatu “Ceļojuma piezīmes Sibīrijā. 1941–1943. Daumanta Birznieka zīmējumi ar Agritas Ozolas komentāriem”.

1941. gada 14. jūnija deportāciju norisi un traģisko cīņu par izdzīvošanu Sibīrijā dienasgrāmatas formā zīmējumos attēlojis 16 gadus vecs zēns Daumants Birznieks no Valdgales Talsu apkārtnē. Visā zīmējumu kladē, kas tagad glabājas Tukuma muzejā, deportēto kurzemnieku pieredzējums ir dokumentēts ar lielu precizitāti, bieži vien norādot norises laiku, vietu un tās koordinātas.

Tukuma muzeja direktore, vēsturniece un deportāciju pētniece Agrita Ozola: “Grāmatā publicētie Daumanta Birznieka zīmējumi ir spilgta liecība par noziegumu pret cilvēci, kas īstenots pret Baltijas valstu iedzīvotājiem 20. gadsimta 40. gados un atstājis traģiskas pēdas vairākās paaudzēs. Izdevums iznāk laikā, kad Eiropas austrumos atkal notiek karadarbība un tūkstošiem bērnu ir deportēti nezināmā virzienā Krievijā. Grāmatas atvēršana notiek Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā kā atgādinājums sabiedrībai, cik ļoti svarīgi tieši šobrīd sargāt mūsu valsts neatkarību, demokrātiskās vērtības un brīvības.”

Zīmējumu autors Daumants Birznieks (1925–2018) deportēts uz Sibīriju 1941. gada 14. jūnijā. Viņa tēvs Jānis Birznieks, Valdgales dzelzceļa stacijas priekšnieks, nonāca Vjatlagā. Viņš tika apsūdzēts par pretpadomju izteikumiem. Ņemot vērā aģentūras ziņojumus un viņa radniecību ar K. Ulmaņa valdības ministru Jāni Blumbergu, apsūdzība pieprasīja viņu sodīt ar nāves sodu. NKVD Sevišķā apspriede tomēr piesprieda tikai 8 gadus labošanas darbu nometnē. Daumants, viņa jaunākais brālis Teobalds un māte Baiba Katrīne ģimenes galvu pēdējo reizi redzēja dzelzceļa stacijā, kur ģimenes sadalīja. Vīriešus nošķīra un ieslodzīja stingri apsargātos vagonos ešelona galā.

Daumants bija 16 gadus vecs un tikko pabeidzis 8. klasi Talsu ģimnāzijā. Aizturēšanas brīdī viņš iemeta somā piezīmju burtnīcu. Vaļas brīžos tapa zīmējumi, kas detalizēti atspoguļo 1941. gada 14. jūnija deportācijas norisi un Sibīrijas galējo ziemeļu apvidos nometināto latviešu dzīvi visā tās skaudrumā. Daumanta zīmējumi ietver daudzslāņainu un emocionāli spēcīgu vēstījumu par pieredzēto maršrutā: Valdgale–Stende–Tukums–Zilupe–Veļikije Luki–Bologoje–Bežecka–Ribinska–Jaroslavļa–Krasnojarska un par trim gadiem piespiedu nometinājuma vietās: Kazačinska–Turuhanska–Janovstana–Krasnoseļkupa–Cerkovenska.

“Es ļoti mīlēju topogrāfiju - vairāk vilka uz to pusi, kartes zīmēt,” savulaik stāstījis Daumants Birznieks. Dienasgrāmatā ir nometinājuma vietu zīmējumi, kam pat norādītas koordinātas. Daumants ir attēlojis ne tikai mājvietas, nodarbes un notikumus, bet arī zīmējis pārvietošanās maršrutu plānus un fiksējis pārtikas normas un ēdienkarti.  

Daumants Birznieks, vēl savas dzīves laikā, savu zīmējumu burtnīcu uzdāvināja Tukuma muzejam. Ideja izdot zīmējumus radās pēc sadarbības ar franču producentu kompāniju “ETHAN PRODUCTION”. Režisore Debora Forda veido filmu “Bāreņu Odiseja” par bērnu likteņiem Otrā pasaules kara un pēckara gados un tajā ir iekļāvusi 15 Daumanta zīmējumus. Gatavojot informāciju filmai, vēsturniece un deportāciju pētniece Agrita Ozola aprakstīja katru zīmējuma lapu un sagatavoja arī informāciju par Daumanta likteņa biedriem, kas pieminēti viņa atmiņās, tostarp tukumnieci Veru Ābelti un Kārli Miķelšteinu un kandavnieka Voldemāra Eimaņa ģimeni.

Grāmatas tekstu autore Agrita Ozola, dizainu sagatavojis Ģirts Bārenis, tekstu angļu valodā tulkojis Kārlis Streips, literāro rediģēšanu veikusi Liene Akmens, attēlus atlasījusi Anita Neimane, Dace Kleinhofa un Dace Valdmane. Atbalstu sniedza konsultanti: Juris Berjoza un Ritvars Jansons. Projekta vadītāja Egita Volinska.

Grāmatas izdošanai finansiālais atbalsts saņemts Kurzemes plānošanas reģiona īstenotās “Kurzemes kultūras programmas 2024” ietvaros Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma””.

Grāmatu iespējams iegādāties Tukuma muzeja struktūrvienībās: Mākslas galerijā “Durvis”, Tukuma Pils tornī, Durbes pilī, Tukuma Mākslas muzejā, Tukuma Audēju darbnīcā, Džūkstes Pasaku muzejā, Pastariņa muzejā.

Ja grāmatu vēlaties iegūt pārdošanā, lūgums sazināties: +37127843190 vai administracija@tukumamuzejs.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 29.06.2024 ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.06.2024 - 30.06.2024 Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62360001sec.