Tukuma novada muzejos tiksies muzejpedagogi no visas Latvijas uz neformālās iniciatīvas «Nedarbnīca» vasaras sesiju

Tukuma novada muzejos tiksies muzejpedagogi no visas Latvijas uz neformālās iniciatīvas «Nedarbnīca» vasaras sesiju

2024. gada 12. un 13. augustā Tukuma novadā notiks muzejpedagogu neformālās iniciatīvas “Nedarbnīca” vasaras sesija “Muzeālās prāta spēles”. Šī gada tēma aktualizē satura veidošanas jautājumus muzejpedagoģijā. Iepazīstot Tukuma novada izcilākajos kultūras mantojuma objektus: Tukuma Durbes pili, Jaunpils pili un Jaunmoku pili, muzejpedagogi un muzeju komunikācijas speciālisti no visas Latvijas tiks rosināti pievērst lielāku uzmanību šajās pilīs esošo muzeju krājumu daudzveidībai un to interpretācijas iespējām.

Šoreiz uzmanība tiks pievērsta tam, kā veidot ekspozīciju un muzejpedagoģisko programmu saturu, kā organizēt pētniecisko darbu, lai radītu apmeklētājam interesantu stāstu un izvēlētos atbilstošu izpildījuma formu un paņēmienus stāsta pasniegšanai. Lektores teorētiskos un praktiskos veidos pievērsīs uzmanību svarīgākajam muzejpedagoga darba aspektam – mobila, veiksmīga, auditorijai saistoša stāsta veidošanai.

Vasaras semināra “Muzeālās prāta spēles” lektores ir literātes: Rolanda Bula un Sandra Ratniece.  Viņas vadīs teorētiskās un praktiskās nodarbības, ievadot stāsta radīšanas tēmā un iepazīstinot ar dažiem profesionālajiem paņēmieniem, ko muzeja speciālisti varētu pārņemt no literātiem. Auditorijai saistoša stāsta veidošana ir svarīgs muzeja darba aspektu, tāpēc lektores iepazīstinās ar stāsta veidošanas paņēmieniem un rosinās praktiski izmēģināt jaunu paņēmienu klāstu, ko muzeja pedagogi varētu aizņemties no literātiem un pielietot darbā ar apmeklētājiem.

Sandra Ratniece ar savu skolas pedagoga, augstskolas pasniedzējas, muzeja darbinieces pieredzi, uzskata, ka muzeja pedagogs ir daudzpusīga personība. Muzeja pedagogam ir jāspēj būt talantīgam izmeklētājam (jāspēj novērtēt apmeklētāju grupa), spējīgam pedagogam (jānosaka spēles-uzvedības noteikumi muzejā); jābūt zinošam (apbruņotam ar plašām zināšanām par tēmu); virtuozam scenāristam (atmiņā un prātā esošo stāstu jāspēj momentāni pārveidot); aizraujošam sarunu biedram un iedvesmotājam (jo šajā spēlē ir divas puses – muzeja pedagogs un apmeklētājs/i – un viss tiek darīts apmeklētāju grupas labā).

Rolanda Bula, juriste un rakstniece vadīs nodarbību “Stāsta kardiogramma” par stāsta veidošanas niansēm muzeja pedagoga vadītajā nodarbībā, arī izstādē vai ekspozīcijā. Viņa atklās stāsta ievada paņēmienus, runās par stāsta veidošanu un pārveidošanu, konstrukciju un apjomu. Kāpinājuma un atslābuma efekts, sižeta pagrieziens – šie paņēmieni veido “stāsta kardiogrammu”. No detektīvromānu autores pieredzes muzeja pedagogam var noderēt detektīvsižeta paņēmieni, ko rakstniece labi pārzina.

Semināra dalībniekiem būs iespēja pašiem pieredzēt Tukuma muzeja, Jaunpils pils un Jaunmoku pils Meža muzeja programmas un analizēt tās kopā ar lektorēm.  

Valsts kultūrkapitāla fonda Kultūras mantojuma nozares ekspertu komisijas priekšsēdētāja Una Sedleniece sniegs ieteikumus projektu sagatavošanā, lai uzlabotu prasmes piesaistīt finansētāju atbalstu muzejpedagoģiskajām programmām. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ieplāno ceturtdienas muzikai pie Igo  Zemgales Tūrisma asociācija
Igo mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" ik ceturtdienu notiek koncerti, ieskaties un ieplāno! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.08.2024 - 11.08.2024 MadonĒšana augusta vidū tuvojas Madonas TIC
Madonas novada MKD notiks 9., 10. un 11. augustā. Kā šogad garšos MadonĒšana? Pati galvenā Mājas kafejnīcu garša ir būt kopā! | Skatīt vairāk
Izbaudi vasaras sauli Skrundā! Skrundas muiža
Viena no skaistākajām Latvijas muižām – Skrundas muiža – atrodas Kurzemē, stāvā Ventas krastā. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Tukuma TIC
,


Jaunmoku pils
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90381312sec.