Folkloras kopa «Upīte» saka – Tas vēl nav nekas!

Folkloras kopa «Upīte» saka – Tas vēl nav nekas!

Folkloras kopa “Upīte” jūlijā klausītājiem dāvina bezbēdīgu dziesmu “Tys viel nav nikas”. Šo dziesmu teikuse Anna Slišāne. Tālajā 1970. gadā, kad novadpētnieks Ontons Slišāns uzsāka vākt, pierakstīt un ierakstīt “Upītes kultūrtelpas” folkloras bagātību, arī šo jautro dziesmiņu bija piefiksējis. Šogad strādājot pie vērienīgā projekta – kolhozu laikos dziedāto dziesmu atjaunošanas, izpētot arī O.Slišāna arhīvu, tajā tika uzietas vairākas ziņģes. Viena no tām tagad ceļo pie folkloras kopas “Upīte” klausītājiem un skatītājiem.

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns saka: “No 27. jūlija līdz pat 3. augustam Ziemeļlatgalē norisināsies jau IV starptautiskais folkloras festivāls “Lipa kust”, kurā piedalīsies ciemiņi no Kostarikas, Čehijas un Gruzijas, tāpēc liels prieks, ka folkloras kopa “Upīte” ir izvēlējusies pirms festivāla uzdāvināt jautru dziesmu, kurā var pasmieties pašiem par sevi, tā ieskandinot festivālu, parādot, ka nav ko bēdāties, jā vasara jau iesoļojusi otrā pusē, bet tas vēl nav nekas, jā drīz sāksies rudens, bet tas vēl nav nekas, izbaudām!”

Vērienīgais izpētes projekts aizsākās 2023. gada aprīlī, folkloras kopa “Upīte” atjaunotās dziesmas publicē sākot no 2023. gada novembra. Tā 21. novembrī tika prezentēta pirmā dziesma “Kara laukā”. 21. decembrī tika dāvināta klausītājiem jauna dziesma “Kod īt iz balli”. 21. janvārī tika prezentēta dziesma “Brigaders”. Februārī tika dāvināta Līvijas Supes teiktā ukraiņu tautas dziesma “Marička”. Martā tika dāvināta dziesma disko skaņās “Ak, dzeive”, savukārt aprīlī tika dāvināta dziesma “Žīguļi”. Savukārt maijā prezentēta Natālijas Smuškas teiktā dziesma “Lūgšana”. Jūnijā dziesma “Rullāti”, bet jūlija dziesma – “Tys viel nav nikas”.

Ieraksts tika veikts studijā “Bigmaar’s Records”, bet video versiju dziesmai veidoja “Waltz Visuals” kopā ar video režisoriem Andri Slišānu un Kati Slišāni. Video piedalās folkloras kopas “Upīte” dalībnieki. Liels paldies par atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fondam.

Folkloras kopa “Upīte” dibināta 2002. gadā uz Upītes bērnu folkloras kopas pamata, kura savukārt dibināta 1980. gadā. Līdz šim FKUpīte ir izdevusi jau četrus albūmus, CD “Vusi ļauds breinovuos”, CD/DVD “Dzīduot muoku, doncuot muoku”, CD “Ryugts” un CD “Padzīdam i…”. Kopa aktīvi piedalās dažādos Latvijas festivālos un kopš 2016. gada Latviju pārstāv dažādos starptautiskajos festivālos visā Eiropā – Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Itālijā, Sardīnijā, Čehijā, Rumānijā, Portugālē, Slovākijā, Francijā, Kosovā, Baltkrievijā.

Jaunākā dziesma – jūlija dziesma “Tys viel nav nikas” – https://youtu.be/U1svx5wRTnc

Jūnija dziesma – jūnija dziesma “Rullāti” – https://youtu.be/3Fc-CPkdfkw

Maija dziesma “Lūgšana” – https://youtu.be/_mB7spoTKqY

Aprīļa dziesma “Žīguļi” - https://youtu.be/YYySnkC5Igs

Marta dziesma “Ak dzeive” - https://youtu.be/p4aprFlmjgs

Februāra dziesma “Marička” - https://youtu.be/QV6wUj4GRTo

Janvāra dziesma “Brigaders” - https://youtu.be/1F7UjonY7EA

Decembra dziesma “Kod īt iz balli” – https://youtu.be/1b27Ff5NVGw  

Novembra dziesma “Kara laukā” – https://youtu.be/4d99ENCnBW4

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS GAISA BALONU FESTIVĀLS 2024 Tukuma TIC
Kandavas gaisa balonu festivāls būs no 9.līdz 11.augustam. Precīzāka svētku programma vēl sekos. | Skatīt vairāk
Latvija
Vecpilsētas ielas svētki Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
17.augustā 11:00 - 15:00 ikviens aicināts uz Vecpilsētas ielas svētkiem, lai baudītu priekšnesumus, iepirktos mājražotāju tirdziņā un piedalītos | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.07.2024 - 31.07.2024 IV Folkloras festivāls “Lipa kust" Balvu TIC
Ziemeļlatgalē svinēs IV starptautisko festivālu “Lipa Kust” un IX Latgales stāstnieku festivālu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66516399sec.