LATVIJA | Aizkraukle

Likteņdārzā – koncertuzvedums «Likteņzīmes. Māris Čaklais»

Likteņdārzā – koncertuzvedums «Likteņzīmes. Māris Čaklais»

2024. gada 27.septembrī plkst.19.00 Likteņdārzā norisināsies literāri muzikālā cikla “Likteņzīmes” jau ceturtais koncertuzvedums “Likteņzīmes. Māris Čaklais”.

Koncertā piedalīsies: Artūrs Skrastiņš, Marts Kristiāns Kalniņš, Līva Kalniņa, Kristiāna Stirāne, Jānis Bērziņš, Valters Sprūdžs, Ivars Kalniņš.

Vasaras koncertuzvedumu noslēgums apzināti izvēlēts ar īpaši spēcinošu programmu – tajā skanēs Imanta Kalniņa dziesmas ar Māra Čaklā vārdiem. Dzīvē šīs personības bija ne tikai sadarbības partneri - viņus vienoja īstas draudzības saites. Viņu radītais kopdarbs ir kā vēstījums nākamajām paaudzēm, apliecinot vēlreiz un vēlreiz cilvēcisko pamatvērtību spēku cauri laikiem.

Māris Čaklais (1940–2003) – dzejnieks, esejists, prozaiķis, atdzejotājs, žurnālists un laikraksta “Literatūra un Māksla” (1987–1991), žurnāla “Karogs” (2000–2003) redaktors.

Par viņa dzeju Jānis Peters saka: „Māris bija ļoti oriģināli domājošs - viņš nav tik poētisks jeb dzejisks tādā jutekliskā latviešu klasiskās dzejas stilā. Izlasi pirmo rindu un prāto, ka drusku velk uz prozu. Un tad aiziet tik aizgrābjoši emocionālas lietas. Viņš nemaldās pa taciņām, bet pa taisnu ceļu dodas uz dzejoļa un domas mērķi. Skaidrība ir ārkārtīgi nozīmīga viņa dzejā. Māris nerakstīja primitīvi, bet arī ne samudžināti. Un vēl - Māris bija ironisks cilvēks, brīžiem pat sarkastisks. Visur tam saredzēja pamatu."

Māris Čaklais daudz darbojies arī žurnālistikā, visbiežāk rakstīdams par literatūras un kultūras dzīves notikumiem. Jau studiju gados M. Čaklais strādāja vairākās redakcijās, bijis laikrakstu Literatūra un Māksla (1960-1966), Padomju Jaunatne (1962-1963) un izdevniecības Liesma līdzstrādnieks (1966-1969). Strādājis arī par laikraksta Literatūra un Māksla dzejas nodaļas vadītāju (1969-1973), bijis galvenais redaktors (1987-1991), kurš pirmais Latvijā atļāvies uz avīzes vāka nodrukāt Brīvības pieminekļa fotogrāfiju. Pēdējos dzīves gados ražīgi darbojies prozā, sarakstījis grāmatas par komponistu Imantu Kalniņu, arhitektu Gunāru Birkertu, Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Dzejnieks Māris Čaklais katram no mums saistās ar kaut ko savu, vienam ausīs ieskanēsies Dzeguzes balss, citam - Uzsniga sniedziņš balts, vēl citam - Lilioma dziesma vai Viņi dejoja vienu vasaru. Tieši Čaklais ir autors Liepājas himnai - Pilsēta, kurā piedzimst vējš. Māra Čaklā dziesmu teksti ir pavisam īpašs gadījums, dziesmas, kas tapušas, sadarbojoties ar Imantu Kalniņu nu jau ir klasika. Taču, kā vēlāk Māris Čaklais teiks tajā pašā intervijā Andrievam Ezergailim, “man vienmēr ir interesanti strādāt, kad lietas ir uz robežlīnijas”.

Māris Čaklais ātri kļuva par savas paaudzes balsi – viņu cienīja, uzklausīja, citēja.

2000.gadā Māris Čaklais apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni

Māra Čaklā ģimene piemiņas mājaslapā www.mariscaklais.com īstenoja akciju Dzīvais dzejolis, kur visdažādākie cilvēki, ar kuriem Čaklajam dzīves laikā krustojušies ceļi, runā vienu viņa dzejoli.

Koncertā “Likteņzīmes. Māris Čaklais” skanēs Imanta Kalniņa dziesmas ar dzejnieka Māra Čaklā vārdiem.

Biļetes var iegādāties https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/140269

Bērniem līdz 8 gadu vecumam ieeja ir par brīvu.

Pasākums tiks filmēts un fotografēts. Iegūtais materiāls tiks izmantots publicitātes vajadzībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Baudi rudeni dabas takās Bauskas novadā! Bauskas TIC
Atklāj senāko zemgaļu, augstāko iekšzemes, iespaidīgākās karsta kritenes Latvijā, mītisko Dievdārziņu un salu, kur Mūsai un Mēmelei satekot, | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.09.2024 - 30.09.2024 Esi izbraucis ar Abavline?  Tukuma TIC
Zviedru Cepure ir atpūtas bāze gleznainajā Abavas senlejā. Abavline ir trosu nobrauciens 200 m garumā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.09.2024 - 29.09.2024 Muzikāli dzejisks vakars Mazmežotnē  Bauskas TIC
Mazmežotnes muiža aicina izbaudīt nesteidzīgu atpūtu! Koncertprogrammā skanēs skaistākās Ulda Stabulnieka dziesmas ar Māras Zālītes dzeju. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.09.2024 - 01.10.2024 Raimonda Paula un Guntara Rača koncerts Tukuma TIC
Īpaši ģimenēm un mūsu mazajiem skatītājiem 6.oktobrī pulksten 14:00 piedāvājam apmeklēt Raimonda Paula un Guntara Rača jauno dziesmu programmu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64298296sec.