LATVIJA | Jelgava

Brīvdabas koncertzāles «Mītava» 5 gadu jubileja

Brīvdabas koncertzāles «Mītava» 5 gadu jubileja

2024. gada 16. augustā pulksten 20 ar vērienīgu koncertuzvedumu divās daļās Jelgavā atzīmēsim brīvdabas koncertzāles “Mītava” piecu gadu jubileju. Pirmajā daļā pasākuma viesi tiks aicināti pieredzēt horeogrāfa Antona Freimana veidoto dejas izrādi “Savieno”, kuras muzikālais pamats būs arhīvos atrastā, bet ne reizi Latvijā neatskaņotā Pētera Plakida miniatūra “Draudi”. Savukārt otrā, radikāli pretēja koncerta daļa “Paldies Dievam, piektdiena ir klāt” pārsteigs ar disko mūzikas šedevriem un speciāli orķestrim, korim un solistiem veidotām Andra Sējāna un Oļega Švemberga aranžijām.

Pirms pieciem gadiem vēsturisko nosaukumu “Mītava” ieguvusi starp divām upēm uzceltā brīvdabas koncertzāle – šodien viena no zīmīgākajām Jelgavas pilsētas vietām, kur satiekas mūzika, kultūra un pasaules māksla. Par godu jubilejai, koncertuzveduma pirmajā daļā pasākuma skatītājus priecēs dejas izrāde “Savieno” ar vēsturiskiem motīviem par Jelgavas rašanās stāstu. “Šis ir abstrakts, bet reizē ļoti precīzs raksturojums, jo uzveduma pirmajā daļā savienosies izcilā latviešu komponista Pētera Plakida skaņdarbi, mūzika savienosies ar deju, bet koncertzāles jubileja – ar Jelgavas pilsētas spilgtākajām vēstures epizodēm un apkārtnes teikām” stāsta koncerta mākslinieciskais vadītājs diriģents Aigars Meri.

Pasākuma viesiem būs iespēja pieredzēt unikālu notikumu mūzikas pasaulē. “Baleta miniatūras “Draudi” orķestra materiālu arhīvos uzgājusi Latvijas Nacionālās operas bibliotekāre Baiba Čirkše. 1969. gadā darbs radīts kā muzikāls noformējums Latvijas baleta solista Jura Kaprāļa baleta miniatūrai, 3. Vissavienības jauno horeogrāfisko koncertnumuru konkursam. Savukārt mūziku komponējis P.Plakidis – tolaik Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas 4. kursa students. Līdz šim darbs nav skanējis Latvijā, tāpēc Jelgava patiesi savā kāršu kavā ir ieguvusi trumpi,” vērtē A.Meri. Uzvedumā dzirdēsim arī fragmentus no citiem komponista skaņdarbiem – “Mūzika klavierēm, stīgu orķestrim un timpāniem”, “Mazs Koncerts divām vijolēm”, “Dziedājums” , “Musica Jubilata”,“Pasticcio à la Rossini”.

Jelgavas vēsturiskos momentus P.Plakida mūzikas pavadījumā uz skatuves izdzīvos baleta solisti: Germans Ševčenko, Kristaps Jaunžeikars, Robert Andrei Nae, Emma Lagūna un Izabella Monastirska – Urtāne, kā arī Otto Trapāns (vijole), Gidons Grinbergs (vijole), Zane Volberga (klavieres), Maksims Beitāns (čells) un Jelgavas Kamerorķestris. Dramaturģe – Anna Kalnaa.

Savukārt otra, radikāli pretēja koncertuzveduma daļa “Paldies Dievam, piektdiena ir klāt” ievadīs klausītājus disko mūzikas pasaulē. Šis nosaukums ir atsauce arī uz iedvesmas avotu – 1978. gada amerikāņu muzikālo komēdiju, kura pazīstama ne vien ar sižeta vēstījumu un aktierspēli, bet arī izcilu skaņu celiņu. “Disko mūzikas simbols ir diskotēka. Dziesma skan pēc dziesmas – un tieši šādu pasākuma formātu sagaidīsim otrajā daļā. Savukārt saturiski pieredzēsim dziesmu apkopojumu no disko mūzikas pirmssākumiem un augstākajam punktam, kad pat slaveni rokmūzikas kolektīvi sāka izmantot disko stilistiku, līdz pat norietam,” stāsta A.Meri. Dažādus pasaules slavenos hītus no Barry White, Manu Dibango, James Brown, Donna Summer, Blondie, “Sisters Sledge”, “Abba”, “Bee Gees”, “Village People”, “Queen”, “The Rolling Stones”, “Pink Floyd”, “Kiss” un citu mākslinieku repertuāra izpildīs gan pašmāju mūziķi, gan arī viesmākslinieki – vokālā grupa “Neaizmirstulītes”, Jelgavas 4. vidusskolas jauktais koris, Jelgavas Bigbends un Jelgavas Kamerorķestris, kā arī solisti: Annija Putniņa, Eduards Rediko, Dagnis Roziņš, Ervīns Ramiņš, Atis Zviedris.

Biļetes pieejamas “Biļešu paradīze” kasēs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kalnu slēpošanas ceļojumu izpārdošana Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, 7 naktis viesnīcā, izvēlētā ēdināšana // Foto: Šveice - ziemas prieki vēsturoskos foto | Skatīt vairāk
no 659 EUR
CUPRA Formentor Pilna Servisa Līzings Europcar
Lielisks Pilna Servisa Līzinga piedāvājums jaunajam un drosmīgajam krosoveram CUPRA Formentor. | Skatīt vairāk
no 358 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.07.2024 - 07.08.2024 Skolēnu Rudens brīvlaiks Ēģiptē Estravel Latvia
Ģimenes ceļojums neaizmirstamam brīvlaikam! Agrā rezervēšana, izdevīgi nosacījumi | Skatīt vairāk
no 566 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
10 dienas programmā “Antistress” būs kā ceļojums, kas ved arvien tālāk prom no enerģijas trūkuma, noguruma, nomāktības, bet ved arvien tuvāk | Skatīt vairāk
no 740 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15490198sec.