LATVIJA | Dienvidkurzeme

Aizputes pilsētas svētkos uguņos čuguna mākslas simpozijs

Aizputes pilsētas svētkos uguņos čuguna mākslas simpozijs

Aizputes pilsētas svētku ietvaros, 9. augustā no pulksten 18.00, Tebras upes krastā norisināsies 20. Starptautiskais čuguna mākslas simpozija noslēguma šovs, kurā šogad piedalās mākslinieki no Latvijas, Somijas un Kanādas.

2009. gadā pēc mākslinieka Kārļa Alaiņa ierosinājuma “Serdes” darbnīcu un rezidenču centrā Aizputē notiek 6. Starptautiskais čuguna mākslas simpozijs, kas līdz tam norisinājās Valkā, Rīgā un Liepājā – Karostā Kultūras un informācijas centrā K@2. Šobrīd jau vairāk kā desmit gadus simpozijs ir kā ikgadēja tradīcija, kas katru gadu notiek Aizputes pilsētas svētku laikā. Arī noslēguma šova vieta nav izvēlēta nejauši – Tebras upes krastā iepretim salai, uz kuras agrāk atradās keramikas ceplis.

“Čuguna priekšrocības ir tā labās, liešanai piemērotās tehnoloģiskās īpašības un salīdzinoši zemā cena, kas ļauj to izmantot dažādos radošos eksperimentos. Tas maksā vairākus desmitus reižu lētāk, piemēram, kā cits tēlniecībā populārs materiāls – bronza,” stāsta mākslinieku un rezidenču centra “Serde” vadītājā Signe Pucena.

Simpozijā kā izejmateriāls izmantoti vecie, savu laiku nokalpojušie radiatori, ko vietējie iedzīvotāji dažādās ēkās Aizputē demontē un nomaina uz jaunām apkures sistēmām. Pēc mākslinieku pieredzes un novērojumiem, tieši padomju laika čuguna radiatori plīst piemērota izmēra gabalos, lai tos tālāk samaisot ar koksa oglēm izkausētu un izlietu skulptūrās. Tehnoloģiskais process ir gana sarežģīts, taču pilnībā pielāgots īstenošanai brīvdabas apstākļos.

“Čuguna mākslas simpozijs ir vizuāli ļoti efektīgs un mākslinieciski nozīmīgs pasākums gan pašiem dalībniekiem, gan pasākuma viesiem. Tas ik gadus tiek plānots Aizputes pilsētas svētku laikā, lai sasniegtu pēc iespējas plašāku auditoriju un bagātinātu svētku programmu. Noslēguma šova – krāsns kurināšana un skulptūru liešana parasti notiek vakarpusē, lai vizuāli efektīvo noslēgumu apmeklētāji varētu izbaudīt pēc iespējas pilnvērtīgāk,” stāsta S. Pucena.

Simpoziju finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Pilna Aizputes pilsētas svētku programma skatāma ŠEIT.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Vecpilsētas ielas svētki Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
17.augustā 11:00 - 15:00 ikviens aicināts uz Vecpilsētas ielas svētkiem, lai baudītu priekšnesumus, iepirktos mājražotāju tirdziņā un piedalītos | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.08.2024 - 09.08.2024 Čuguna mākslas simpozijs Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Aizputes pilsētas svētku ietvaros, 9. augustā no pulksten 18.00, norisināsies 20. Starptautiskais čuguna mākslas simpozija noslēguma šovs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.08.2024 - 09.08.2024 "UN ATKAL PIFS" | Kandavā Tukuma TIC
Latvijas Jaunatnes teātra izrāde "Un atkal Pifs" Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" 9.augustā pulksten 18:30. Ieeja 5 EUR. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.87203002sec.