Līvānos top neparasts tūrisma objekts (video)

Līvānos top neparasts tūrisma objekts, kur mājas vidē vienkopus varēs aplūkot mūsdienīgus amatniecības izstrādājumus no Latgales. Ideja par to, ka Latgales amatniekiem un mājražotājiem nepieciešama vieta, kur popularizēt savus darinājumus, radās līvānietes Marikas Rudzītes-Griķes ģimenei.

Mūsdienīgu Latgales amatniecības vērtību mājvieta tiek veidota Līvānos, Vecticībnieku ielā 15, 1936.gadā celtā ēkā, kas agrāk kalpojusi kā šķūnis un kūts. Ar ēkas īpašnieces Emeritas Rubines un viņas meitas Marikas Rudzītes-Griķes iniciatīvu tagad šī vieta pārvērtusies par mājīgu vidi Latgales amatniecības izstrādājumiem.

"Vienā pusē bija šķūnis, tur atradās tēva mašīna, bet šeit, kur mēs pašlaik stāvam, bija kūts. Tajā pusē bija vistiņas, netālu no viņām arī gotiņa, bet uz otru pusi bija cūciņa. Šeit, kur es pašlaik stāvu, bija cūkas silīte," atminas ēkas īpašniece Emerita Rubine.

Aptuveni 11 mēnešu laikā ēka pilnībā pārvērtusies, un tajā jau pamazām tiek iekārtoti interjera elementi. Ģimenes galvenais mērķis – popularizēt mūsdienu amatniecību, dodot iespēju ikvienam apskatīt, ar kādiem materiāliem un kādās tehnikās šobrīd strādā Latgales amatnieki. "Daudziem mazajiem uzņēmumiem un mazajiem amatniekiem vieniem pašiem ir diezgan smagi, tā ir cīņa par izdzīvošanu," skaidro projekta "Handmade Latgola" vadītāja Marika Rudzīte-Griķe. "Ja mēs gribam turpināt dzīvot Latgalē un palikt amatniecības jomā, tad jāmeklē jauni sadarbības projekti, lai tas būtu reāli."

Šobrīd plānota sadarbība ar aptuveni 25 līdz 30 amatniekiem no visas Latgales. Viņu vidū arī līvāniete Inga Salmiņa, kura nodarbojas ar stikla kausēšanu. "Manuprāt, tā ir ļoti laba sadarbības ideja," saka Inga Salmiņa. "Tas, kas man patīk vislabāk, ir ideja, ka šie izstrādājumi ir nevis veikala plauktos, bet mājas vidē. Tad uzreiz arī redzams, kā tie tiek lietoti."

Plānots, ka "Handmade Latgola" varēs aplūkot un, ja būs vēlme, arī iegādāties aptuveni 100 dažādus amatnieku darinājumus. Tāpat jaunajā tūrisma objektā paredzētas naktsmītnes. Marika Rudzīte-Griķe skaidro, ka tūristiem, kuri plāno braucienu pa Latgali, tieši šajā vietā būs iespēja iegūt visus interesējošos amatnieku kontaktus un adreses. "Es teiktu, ka šis ir manas dzīves devums manai dzimtai – manai mammai, meitai… Mēs visas šeit turpināsim darboties un visu uzturēt," saka Marika.

Finansējumu projekta īstenošanai ģimene piesaistīja gan "Leader" programmā, gan uzrunājot privātpersonas un uzņēmumus. Plānots, ka mūsdienīgu Latgales amatniecības vērtību mājvieta "Handmade Latgola" durvis apmeklētājiem vērs 2019. gada decembrī.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54956198sec.