Dodies dabā un atklāj reljefaino Kubeseles dabas taku Vidzemē

2002. gadā – Starptautiskajā ekotūrisma gadā – tika izveidota Kubeseles dabas taka 3,6 kilometru garumā, pateicoties Gaujas Nacionālā parka, Krimuldas pagasta, Krimuldas evaņģēliski luteriskās draudzes, vietējo uzņēmēju un vēl daudzu citu cilvēku atbalstam.

Dabas taka ir kā loks, sākoties un beidzoties pie Krimuldas baznīcas, kura ved gar vēstures un ģeoloģiskiem pieminekļiem Runtiņupītes krastos, piemēram, Krimuldas baznīcu un mācītājmāju, Tējas namiņu, Kubeseles pilskalnu, Kaupo kapa uzkalniņu, Runtiņalu, Saulstariņu klintīm un alu, enkurklučiem.

Krimuldas baznīca ir vecākā Latvijas lauku baznīca. Tā Kubeselē celta 1205.gadā. Baznīca apmeklētājiem atvērta katru dienu. Apskate pret ziedojumiem.

Pie baznīcas atrodas Lilijas labirints un piemiņas akmens latviešu rokrakstu literatūras pārstāvim, Krimuldas draudzes skolas skolotājam J.N.Ramanim. Labirints kristīgajā pasaulē jau izsenis simbolizē cilvēka ceļu pie Dieva.

Šķērsojot Runtiņu par pusloka tiltiņu un paejot garām Tējas namiņam, skatam paveras Kubeseles pilskalns, uz kura 1775.gadā uzcelta mācītājmāja. Pilskalna pakājē, Runtiņupītes krastā, nonākam pie uzkalniņa, kas tiek uzskatīts par Kaupo kapa vietu. Par to vēsta piemiņas zīme.

Netālu no piemiņas vietas var apskatīt Kubeseles jeb Runtiņalu. Tās garums 5-6 metri. Ala ir aizsargājams ģeoloģisks objekts.

Ejot tālāk cauri Gaujmalas mežiem un vairākkārt šķērsojot Runtiņu, lokveida taka nonāk pie Saulstaru alas smilšakmens atsegumā. Tālāk skatam atklājas Lielais akmens jeb Runtiņa avotakmens, pie kura iztek spēcīgs avots.

Netālu, skaistās Gaujas krastā redzami Gaujas plostnieku darba liecinieki – betona enkurkluči.

Taka turpinās mežā, kur var starp kokiem var saskatīt senos baltu un lībiešu uzkalniņkapus, kā arī Gaujas kapsētu un visbeidzot Veco Baronu kapsētu.

Iznākot no meža, labajā pusē skatam paveras skaista ainava ar stalto Krimuldas baznīcu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48879194sec.