Putnu vērošanas iesācējiem pieejams ceļvedis 40 putnu sugu iepazīšanai Latvijā

Par godu Pasaules gājputnu dienai, kas tika atzīmēta 9. maijā, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicinājusi putnu vērošanas iesācējus, tostarp bērnus, iepazīties ar jaunveidoto īso ceļvedi 40 putnu sugu iepazīšanā Latvijā "Mans pirmais putnu noteicējs".

"Gājputnu ceļojumi mums atgādina, ka putni nepazīst cilvēku nospraustās robežas, un tieši tāpēc ir tik svarīga starptautiska sadarbība šo sugu aizsardzībā. Taču, lai mēs spētu palīdzēt putniem, pirmais solis ir tos iemācīties atpazīt," norāda Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Papildinātais 40 putnu sugu kabatas formāta izdevums tapis kā viena no aktivitātēm starptautiskās gājputnu atgriešanās reģistrācijas programmā "Dzīvais pavasaris" (Spring Alive), ko Latvijā koordinē Latvijas Ornitoloģijas biedrība.

"Pavasari nereti saistām tieši ar gājputnu atgriešanos un ar putnu dziesmām. Šis ir īstais brīdis, lai putnu sugu daudzveidību izzinātu tuvāk, iemācoties atpazīt Latvijai raksturīgākos putnus dabā. Aicinot mazos putnu vērotājus ziņot par saviem gājputnu, tostarp, baltā stārķa, dzeguzes, bezdelīgas un citu putnu sugu novērojumiem projektā "Dzīvais pavasaris", priecājamies dāvināt ikvienam putnu draugam pieejamu vērtīgu pašmāju "palīgu" putnu sugu noteikšanā," stāsta Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Andris Dekants.

Noteicējā iekļautas izplatītākās 40 putnu sugas, kas novērojamas Latvijā. Līdzās to zīmētiem attēliem uzskaitītas šo putnu raksturīgākās pazīmes, kā arī katrai sugai minēts kāds mazākzināms fakts. Papildus bukletā iekļauta arī praktiska informācija par pirmajiem soļiem putnu vērošanā.

Elektroniski izdevums "Mans pirmais putnu noteicējs" ir pieejams bez maksas lejuplādei šeit.

Drukātā formātā "Mans pirmais putnu noteicējs" būs pieejams Latvijas Ornitoloģijas biedrības pasākumos un vizītēs skolās, kā arī par ziedojumiem sazinoties ar LOB, rakstot uz e-pastu putni@lob.lv.

Pasaules gājputnu dienu maija otrajā nedēļā starptautiski atzīmē kopš 2006. gada ar mērķi pievērst uzmanību gājputnu aizsardzībai, savukārt "Dzīvais pavasaris" ir starptautisks projekts ar mērķi radīt bērnos interesi par putniem un to aizsardzību, ļaujot piedzīvot putnu migrācijas burvību pašu acīm un kura 2020. gada tēma ir kā kļūt par labu putnu vērotāju.

Projekta būtība ir bērniem, viņu ģimenēm, draugiem, skolotājiem Eiropā, Āzijā un Āfrikā vairot izpratni par gājputnu sugu aizsardzības nepieciešamību, mudinot pašiem vērot putnus un ziņot par gājputnu – baltā stārķa, bezdelīgas, svīres, dzeguzes, bišu dzeņa, krastu čurkstes un smilšu tārtiņa – novērojumiem savā apkaimē, reģistrējot tos tiešsaistē.

Projektu jau desmito gadu koordinē starptautiskā dabas aizsardzības organizāciju savienība "BirdLife International", ko Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Projekta īstenošanu jau otro gadu finansiāli atbalsta "BirdLife International" sadarbības partneris – starptautiskais uzņēmums "HeidelbergCement". Plašāk: www.springalive.net.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53891492sec.