Latvijā ienāk Adventes laiks un kristieši gatavojas Kristus piedzimšanas svētkiem

1. decembrī Baznīcā sākas Advents. Tas ir simboliem bagāts četru nedēļu periods, kurā Kristum ticīgie ir aicināti sagatavoties Kristus piedzimšanas svētkiem un Dieva Dēla atnākšanai laiku beigās.

Vārds "advents" ir cēlies no latīņu valodas vārda "adventus", kas nozīmē atnākšana. Senajiem romiešiem šis vārds apzīmēja oficiālu ķeizara ierašanos. Kristieši tajā savukārt sagatavojas Kristus otrreizējai atnākšanai laiku beigās un Kristus piedzimšanas svētkiem. Tā kā Kristus atnākšana sagādā prieku, tad Advents ne tik daudz ir gandarīšanas, cik dievbijīgas un priecīgas gaidīšanas laiks. 

Adventē priesteru liturģiskās drēbes ir violetā krāsā. Violeto veido zilā un sarkanā krāsa, kas atbilstīgi simbolizē garīgo un miesīgo. Līdz ar to violetā krāsa liturģiskajās drēbēs norāda uz Dieva Dēla iemiesošanos – Ziemassvētku vēsts centrā ir Dievs, kas kļuva par cilvēku. Izņēmums ir Adventa trešā, tā saucamā Gaudete (priecājieties!) nedēļa. Tajā liturģiskās drēbes ir rozā krāsā, kas pauž gaismas pārsvaru, tātad Kristus dzimšanas tuvumu.

Pirmās ziņas par to, ka Advents ir atzīmēts kā sagatavošanās posms pirms Kristus dzimšanas svētkiem, nāk no IV gadsimta. Romā šī tradīcija ir pazīstama kopš VI gadsimta. 

Par būtisku Adventa sastāvdaļu kopš 16. gadsimta ir kļuvis Adventa vainags. Arī tam ir dziļa simboliska nozīme. Aplis simbolizē mūžību un vienotību. Vainagu veido no mūžzaļiem koku zariem – egļu, priežu, citās zemēs izmanto arī citus mūžzaļus augus. Arī tie simbolizē mūžību, kas mūs sagaida. Starp zaļajiem zariem var iepīt kādu violetu elementu - lentu, dziju, rotājumu, kas atgādina par noskaņu, kuru liturģijā simbolizē violetā krāsa. Adventa vainagā izmanto četras vai piecas sveces. Tās simbolizē Kristus gaismu, kuru gaidām līdz ar Viņa ierašanos pasaulē. Ar katru svētdienu vainags paliek gaišāks, atgādinot, ka Kristus tuvojas. Piektā svece (ja to izmanto) tiek novietota vainaga vidū. Tā parasti ir lielāka par pārējām un baltā krāsā. Šo sveci aizdedzina Ziemassvētkos, un tā simbolizē jaundzimušo Kristu.

Baznīca aicina Adventa laiku pavadīt, vairāk laika veltot lūgšanai, atturībai, grēksūdzei un žēlsirdības darbu veikšanai. Šajās nedēļās līdz Kristus piedzimšanas svētkiem ticīgie ir aicināti atturēties no skaļiem izklaides pasākumiem, meklējot klusumu, kurā var labāk saklausīt Dieva balsi sirdsapziņā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77101612sec.