Rīgas panorāmu var apskatīt no īpašas jumta platformas

Latvijas Universitātes (LU) Muzejs papildina apskates objektu sarakstu un piedāvā interesentiem apmeklēt vienu no LU apskates objektiem - LU galvenās ēkas jumta platformu, kuras vēsture datēta sākot ar 19. gs. 80. gadu sākumu.

Latvijas Universitātes (LU) galvenās ēkas jumta platformas vēsture sākas 19. gadsimta otrajā pusē, kad tā tika uzbūvēta ģeodēzistu vajadzībām. Uz platformas tika precīzi noteiktas koordinātas Rīgas nullpunktam, kuru var apskatīt arī šodien. 20. gs. 30. gados jumta platforma pieredzēja pārmaiņas, kad LU astronomi un LU Matemātikas un dabaszinātņu fakultātes studenti veica astronomiskos pētījumus, izmantojot teleskopus. Līdz 2008. gadam jumta platforma bija no koka, bet tad to nomainīja ar metāla platformu, kas padara apmeklējumu zinātniekiem un interesentiem drošāku.

20. gs. otrajā pusē jumta platformas pielietojums turpināja mainīties – pēc Otrā pasaules kara 20. gs. 60. gados uz jumta platformas sāka strādāt meteologi, kas sāka mērīt laikapstākļus no LU galvenās ēkas jumta. Šodien platforma ir kļuvusi multifunkcionāla, jo to izmanto astronomisko, metoloģisko pētījumu vajadzībām, kā arī LU ēkas ekskursiju apmeklētāji. Tādējādi uz tās var uzturēties astronoms, meteologs un LU Muzeja apmeklētājs.

Jumta platformas apmeklētājiem gida pavadībā ir iespēja iepazīties ar jumta platformas vēsturi, noteikt laiku pēc vertikālā Saules pulksteņa, kas rāda laiku no 9:00 līdz 16:00 pēc vasaras laika, un apskatīt Rīgas panorāmu, pievēršot uzmanību tuvākajiem, vēsturiskajiem Rīgas objektiem – Brīvības piemineklim, Latvijas Nacionālajai operas ēkai un Latvijas Zinātņu akadēmijas galvenajai ēkai. LU Muzeja speciālisti pastāstīs par šo kultūrvēsturisko pieminekļu vēsturi, raksturojot to arhitektūras īpatnības un sasaistot to ar LU galvenās ēkas vēsturi.

LU galvenās ēkas jumta platformas apmeklējums notiek tikai labos laikapstākļos. Apmeklējums iepriekš piesakāms pa tālr. 67034566, e-pastu: muzejs@lu.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77778292sec.