Noskaidrots 2023. gada ķirbju līderis – 290,5 kg smagais ķirbis no Dobeles novada

2023. gada 20. oktobrī, Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā jau 18. reizi “Maxima Latvija” noskaidroja 2023. gada Latvijas brangākos ķirbjus. Šogad “Latvijas lielākā ķirbja čempionāta” uzvaras laurus plūca Kuzmicku ģimene. Visbrangāko ķirbi izaudzēja Ingrīda Kuzmicka no Dobeles novada, ķirbim sasniedzot 290,5 kg svaru un 3,61x3,10 m apkārtmēru, savukārt otrajā vietā ierindojās Gunta Kuzmicka dižoga no Dobeles novada ar svaru 258,5 kg un 3,38x2,83 m apkārtmēru. Goda pjedestālu noslēdza Lindas Kuzmickas 225 kg smagais ķirbis ar 3x2,82 m apkārtmēru.

Ceturtajā vietā ierindojās Ingrīdas Kuzmickas audzētā dižoga, kas svēra 212,5 kg, savukārt piektā un sestā vieta tika Gata Badovska izaudzētajām dižogām ar 184,5 kg un 166,5 kg svaru no Kuldīgas novada. Septītajā vietā ierindojās Irinas Badovskas 155,5 kg brangais ķirbis, savukārt astotajā vietā bija Dainas Badovskas 147,5 kg ķirbis un devītajā – Irinas Badovskas lolotais ķirbis ar 141 kg svaru. Desmit lielāko ķirbju finālistu topu noslēdza Dainas Badovskas 139,5 kg brangais ķirbis no Kuldīgas novada.

“Šis ir īpašs gads “Latvijas lielākā ķirbja čempionātam”, jo atzīmējam jau 18. jeb pilngadības gadu. Lielāko Latvijas ķirbju svēršana un mērīšana ir ne tikai neatņemama rudens tradīcija, bet arī ilgi gaidīts un iemīļots notikums ķirbju audzētāju vidū, kad katrs var atrādīt savu rudens lolojumu. Kopš čempionāta pirmsākumiem esam godinājuši jau vairāk nekā 100 ķirbjus no visas Latvijas, un ir patiess prieks redzēt arvien jaunus ķirbju audzēšanas entuziastus, kas piesaka savas lielākās rudens dižogas. Nenoliedzami, ik gadu ar lielu interesi un zinātkāri gaidām “Latvijas lielākā ķirbja čempionātu”, lai noskaidrotu, vai tiks sasniegts jauns Latvijas rekords – pēdējo 10 gadu laikā uzvarētāju ķirbju svars ir bijis sākot no 165,5 kg līdz pat 574 kg. Neskatoties uz izaicinošajiem laikapstākļiem, šogad audzētājiem ir padevušies brangi rudens līderi, sasniedzot ievērojamus izmērus un svaru, par ko esam patiesi priecīgi,” stāsta “Maxima Latvija” korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Laura Bagātā.

“Kaut gan ķirbis latviešu virtuvēs ir kļuvis par vērtīgu, tradicionālu maltīšu sastāvdaļu, tas patiesībā ir eksotiskais ienācējs no Amerikas, dalot savu izcelsmes vietu ar daļu no zoodārza iemītniekiem. Tādēļ arī šodien ar ķirbi mielojās krēpjvilki, kuru saknes meklējamas Dienvidamerikā, un kapibaras, kuras sastopamas gan Dienvidamerikā, gan Centrālamerikā. Nākamās nedēļas pirmdienā, trešdienā un piektdienā ķirbi piedāvāsim arī citiem zoodārzā sastopamajiem dzīvniekiem. Apmeklētāji varēs vērot, cik dažādi tiek notiesātas čempionāta dalībnieku sagādātās dižogas. Mēs priecājamies, ka “Latvijas lielākā ķirbja čempionātu” varam uzņemt jaunās vizuālās identitātes zīmē, nostiprinot faktu par pārmaiņām, kuru īstenošanā ir saglabātas labākās zoodārza tradīcijas,” stāsta Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza Dzīvnieku kolekcijas departamenta vadītāja Guna Vītola.

Atzīmējot Latvijas lielākā ķirbja čempionāta 18. jubilejas gadu tika godināti arī ķirbju līderi 3 jaunās kategorijās: “Apkārtmēra līderis”, “Formas līderis” un “Krāsas līderis”. Žūrijas pavadībā, ko pārstāvēja šefpavārs Raimonds Zommers, radio “Star FM”  rīta programmas “Zoopasta” vadītājs Jānis Romanovskis un Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza eksperts Māris Lielkalns, “Apkārtmēra līdera” titulu ieguva Ingrīdas Kuzmickas lolotā dižoga, savukārt “Formas līdera” titulu ieguva Dainas Badovskas ķirbis. “Krāsas līdera” godā tika celts krāšņais Gata Badovska audzētais ķirbis.

“Latvijas lielākā ķirbja čempionātam” šogad tika pieteikti 25 ķirbji no astoņiem Latvijas novadiem: Ādažu, Aizkraukles, Dienvidkurzemes, Dobeles, Kuldīgas, Preiļu, Ventspils un Viesītes. Uz čempionāta finālu Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā tika atvesti desmit finālistu ķirbji, kuru mērīšanas un svēršanas procesā talkā nāca Latvijas spēkavīri Dainis Zāģeris un Māris Krievelis.

Līdz šim čempionāta vēsturē Latvijā smagākais ķirbis ir svēris 574 kg un šo rekordista titulu 2018. gadā ieguva lielākā ķirbja īpašnieces Luīzas Neimanes Kuldīgas novadā izaudzētais ķirbis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93169308sec.