Liepājas muzejs valsts svētkos piedāvā saistošu un izzinošu programmu

2023. gada 18. novembrī – Latvijas Republikas proklamēšanas dienā – Liepājas muzejs Kūrmājas pr. 16/18 un Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs “Hoijeres kundzes viesu nams” Kungu ielā 24 būs atvērti apmeklētājiem, piedāvājot saistošu un izzinošu programmu valsts svētku noskaņās, kā arī iespēju apskatīt izcilu mākslinieku mākslas darbu izstādes.

Sestdien, 18. novembrī, plkst. 11 un plkst. 14 Liepājas muzejs Kūrmājas pr. 16/18 aicina liepājniekus un pilsētas viesus uz bezmaksas ekskursijām gida pavadībā interaktīvajā ekspozīcijā “Latvijas Pagaidu valdības seši mēneši Liepājā”. Gida pavadībā būs iespēja izzināt Liepājas nozīmi Latvijas valsts pirmsākumos un Neatkarības kara laikā, kad izdevās nosargāt un nostiprināt Latvijas valsts neatkarību.

Latvijas valsts simtgadei veltītā ekspozīcija Liepājas muzejā atklāj sarežģīto politisko, militāro, ekonomisko un sociālo situāciju Liepājā. Tā ļauj izprast Latvijas Pagaidu valdības nozīmīgumu ne tikai Liepājas posmā, bet arī Neatkarības kara (1918.–1920.) laikā Latvijas vēstures kontekstā. Liepājas posms ir nesaraujami saistīts ar vēlākiem notikumiem Latvijas vēsturē.

Ekskursijām vēlama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni +371 296 05 223 vai rakstot elektroniski: muzejs@liepaja.lv.

Tikmēr 18. novembrī, dienas pirmajā pusē rosība valdīs arī Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzejā “Hoijeres kundzes viesu namā”. No plkst. 11 ikviens ir aicināts klātienē vērot maizes krāsns kurināšanu, maizes kukulīšu veidošanu un cepšanu. Kā ierasts, pie maizes krāsns rosīsies maiznieks Aivars Ozols. Rudzu tumšo un saldskābo maizi būs iespējams gan nodegustēt uz vietas, gan iegādāties līdzņemšanai.

Paralēli maizes cepšanai Latvijas dzimšanas dienā vēsturiskā nama apmeklētājiem būs iespēja arī izzināt un nodegustēt dažādas zāļu tējas, par kuru labajām un ārstnieciskajām īpašībām pastāstīs Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centra vadītāja Vineta Solovjova.

Savukārt no plkst. 13 “Hoijeres krogā” muzicēs skaniski košie etnomūziķi Julgī Stalte un Ēriks Zeps. Julgī ir zināma ne tikai kā lībiešu dziedātāja un tautas mūziķe, bet arī kā folkloras kopas “Skandinieki” vadītāja. Savukārt Ēriks ir latgaliešu enerģiskās postfolkloras grupas “Rikši” līderis un akordeonists un kādu laiku jau arī daļējs liepājnieks.  

Abi mūziķi apvienojušies duetā “TKP”, kas dzimis Latvijas 3x3 nometnēs šī̄ gadsimta sākumā, izskanot tieši reizi gadā un tādējādi iemantojot arī nosaukumu “tā̄ kā pērn”. Kā atzinuši paši mūziķi – tajā apvienojies “vidējais latvietis”, savijot līvisko rimtumu ar latgalisko azartu, kā arī latgalisko smeldzi ar līvisko nemirstību.

Abi mūziķi ir tradicionālās mūzikas un kultūras vēstnieki, iedvesmotāji, Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma bagātināji un popularizētāji. Abi spēcīgi un izjusti dzied, Julgī spēlē vijoli un kokli, Ēriks – akordeonu.

Tāpat Valsts svētkos ikviens interesents ir aicināts apmeklēt aktuālās mākslas izstādes Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18: lielajā izstāžu zālē – izcilā latviešu tekstilmākslinieka Egila Rozenberga lielformāta gobelēnu izstādi “Transfigurācija”, anfilādē – mākslinieka Aivara Kleina mākslas darbu izstādi “Mans ceļš”, kas ir atskats uz mākslinieka radošo periodu 40 gadu garumā – no 1983. gada līdz 2023. gadam, savukārt mazajā izstāžu zālē līdz 26. novembrim aplūkojama Azerbaidžānas mākslinieces Innas Kostinas darbu izstāde “Zīda valdzinājums”.

Valsts svētkos, 18. novembrī Liepājas muzejs un Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs “Hoijeres kundzes viesu nams” būs atvērts no plkst. 10 līdz 17.

Informējam, ka Valsts svētku pasākumu laikā tiks veikta fotografēšana un video filmēšana. Iegūtie materiāli var tikt izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, Liepājas interjera muzeja un Liepājas muzeja mājas lapas un sociālo tīklu kontos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42039895sec.