Siguldā godinās Krišjāni Baronu 185. dzimšanas dienā

31. oktobrī plkst. 14.00  Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar kultūras centru “Siguldas devons” aicina godināt Dainu tēvu 185. dzimšanas dienā, tiekoties pie Krišjāņa Barona pieminekļa Siguldā brīvdabā, lai arī šogad dalītos ar savām mīļākajām tautasdziesmām, smeļot tajās dzīvesprieku un gudrību. Ikviens aicināts atnest svecīti vai ziediņu un šajā dienā spēku un ticību labajam rast dainās. Svētku brīdī piedalīties Turaida muzejrezervāta darbinieki, Siguldas novada pašvaldības un kultūras nozares pārstāvji, ar dziesmām kuplinās Siguldas folkloras kopas “Senleja” dalībnieki.

Pasākumā tiks ievērots sanitārais protokols un piesardzības pasākumi, tāpēc arī visi pasākuma dalībnieki tiek aicināti tikšanās laikā lietot aizsargvairogus vai maskas, kā arī ievērot 2 m distanci, apmeklējot pasākumu. Iepriekš plānotais koncerts “Tautasdziesma Siguldā. Krišjānim Baronam – 185”  tiek pārcelts uz nenoteiktu laiku, sekojot līdzi Covid-19 izplatībai Latvijā.

31. oktobris ir folklorista, rakstnieka un publicista, jaunlatviešu kustības aktīva dalībnieka Krišjāņa Barona 185. dzimšanas diena. Jau no 1985. gada, kad par godu Krišjāņa Barona 150. dzimšanas dienai Siguldā tika atklāts piemineklis Krišjānim Baronam, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne iedvesmojusi siguldiešus Dainu tēva dzimšanas dienu iesākt ar tautasdziesmu un sveicienu – svecīti vai ziedu pušķīti Dainu tēvam pie viņam veltītā pieminekļa Siguldā.

Dziesmu rīti gadu gaitā Dainu tēva dzimšanas dienā Siguldā kļuvuši par tradīciju, kurā satiekas visas paaudzes, dziedot un skandējot tautasdziesmas un atgādinot dainās ierakstītās vērtības. Par godu Krišjāņa Barona 150. gadskārtai 1985. gadā Turaidas muzejrezervātā atklāj Dainu kalnu, kurā izvietotas tēlnieka Induļa Rankas veidotās akmens skulptūras, kas veltītas latviešu tautasdziesmām. Vairāku gadu garumā ik svētdienu Dainu kalnā cilvēki pulcējas, lai, vienojoties dziesmās, izdziedātu brīvības alkas, vairotu nacionālo pašapziņu un piederības sajūtu savai valstij. Gadu gaitā šis laiks iegūst nosaukumu “Dziesmotā revolūcija" un Dainu kalns kļūst par Dziesmotās revolūcijas simbolu.

Dainu kalns jau 35 gadus simboliski dzīvo savu dziesmoto dzīvi Turaidas vēsturiskajā centrā. Tur tiek rīkoti latviešu gadskārtu svētki, saulgriežos pīti vainagi, sveikta saule un izdzīvotas gada īsākās nakts tradīcijas vēl un vēl. Dainu kalns ir ģimeņu godu seno rituālu vieta. Dainu kalns ir dzīva vide, kurai cilvēks jūtas piederīgs caur savām sajūtām. Te ikviens var sajusties kā dziesminieks, jo tautasdziesmai nav konkrēta autora. “Pasauli mēs uztveram zīmēs visdažādākajās izpausmēs – gan rakstu zīmēs, gan tēlu simbolos. Tautas gadsimtu gaitā ir veidojušas savu zīmju, tradīciju un vērtību atpazīšanas sistēmu. Dainu kalns kļuvis par kultūras mantojuma zīmi, par vietu, kur dzīvo un skan tautasdziesmas”, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

Tāpēc vēl un vēl godājams savā dzimšanas dienā ir Krišjānis Barons. Un, visi, kas pateicībā šajā laikā piemin tajā saulē esošos, svecīti 31. oktobrī aicināti aizdegt arī Dainu kalnā pie skulptūras “Spīdolas akmens”, kur atrodams arī Krišjāņa Barona tēls.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58985114sec.