9 iemesli apmeklēt Turaidas muzejrezervātu

Ja neesat bijuši kādu laiku Turaidā vai, varbūt, vēl vispār nav bijusi iespēja apmeklēt Turaidas muzejrezervātu, tad šis ir īstais laiks to izdarīt!

Turaidas muzejrezervāts jūlijā apmeklētājiem ir atvērts katru dienu no plkst.10:00 līdz 20:00. Laikā no 10:00 līdz 18:00 atvērtas ekspozīcijas telpās un brīvdabā, bet vēl līdz plkst. 20:00 pieejams ekspozīcijas brīvdabā un atvērts Turaidas pils Galvenais tornis ar skatu laukumu.

Apmeklējuma ierosmei publicējam deviņus iemeslus Turaidas muzejrezervāta apmeklējumam.

Turaidas mūra pils

Ir vienīgā Latvijā, kur balstoties arheoloģiskās izpētes materiālos ir veikta daļēja ēku rekonstruktīvā restaurācija, lai radītu iespēju apjaust viduslaiku pils varenos apjomus. Pils ēkās iekārtotajās ekspozīcijās var iepazīt stāstu par laiku, kad Turaidas pils bija zemes valdnieku – Rīgas arhibīskapu - rezidence.

Jāņa Graudoņa vārdā nosauktā pils apvedtaka

Negaidīts piedzīvojums atklājas ejot pa labiekārtoto Turaidas pils apvedtaku. Skatam paveras dižie viduslaiku cietokšņa mūri, atklājas varenie kontrforsi un vērīgākie pat ieraudzīs slepeno izeju, kas izbūvēta pils austrumu sienā.

Turaidas pils Galvenais tornis - skatu tornis un Gaujas senieleja

No Turaidas pils vairāk nekā 30 m augstā Galvenā torņa platformas paveras aizraujoša Gaujas senielejas ainava. Lūkojoties tajā, var iztēloties dramatiskos dabas notikumus, kas risinājušies tūkstošiem gadu atpakaļ, kad ūdens straumes, ko veidoja pēdējā ledus laikmeta izkusušie ledāji, strauji plūsdamas, iegrauzās apkārtnes pamatiežos.

Piemiņas vieta Maijai Greifai - Turaidas Rozei

Pirms 420 gadiem netālu no Turaidas pils kaujas laukā tika atrasta maza meitene, kurai deva vārdu Maija. Viņas dzīvesstāsts mūsdienās ir pārtapis skumjā, bet romantiskā, leģendā par mīlestību un uzticību. Apmeklējot Turaidas Rozes piemiņas vietu, ir iespējams noskatīties skaistu smilšu animācijas filmu, kurā attēloti leģendā izstāstītie notikumi.

Sena koka baznīca

Viena no senākajām koka baznīcām Latvijā. Tā arī mūsdienās atrodas tajā pat vietā, kur tika uzbūvēta 1750. gadā. Baznīcas vienkāršais interjers rosina iztēli un sniedz iespēju apjaust 18. gadsimta gaisotni. Katru svētdienu baznīcā notiek Turaidas evanģeliski luteriskās draudzes dievkalpojumi.

Dainu kalns

Vieta, kur atklājas dabas un cilvēka roku radītā harmonija, ir Dainu kalns – veltījums latviešu tautasdziesmai. Vērojot varenās akmens skulptūras, atklājot tajās iekodētos stāstus, saklausot koku lapās čabošo vēju un putnu dziesmas var sasmelties šī vietas enerģiju un dzīvesprieku, kas dos spēku ilgākam laikam.

Gaujas lībiešu mantojums

Turaida ir vieta, kurā īpaši tiek godāta Latvijas otra pamattauta – lībieši. Agrākajā Turaidas muižas dārznieka mājā iekārtota ekspozīcija “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”.  To apmeklējot var iepazīt Gaujas lībiešu savdabīgo kultūru, uzzināt par lībiešu vadoņa Kaupo ceļojumu uz Romu un tikšanos ar pavestu, atklāt stāstu par Likteņa zirgu un tā dzīvības kāju, kā arī ieraudzīt mazo putniņu, kas, kā vēsta sens somugru mīts, ir piedalījies pasaules radīšanā.

Turaidas kalējs Andris Ščeglovs

Restaurētajā Turaidas muižas smēdes ēkā jau kopš 1998. gada strādā kalējs Andris Ščeglovs, kurš laipni sagaida ikvienu viesi un ļauj izmēģināt prasmes kalēja darbos. Ēzē sprakšķošā uguns, pa gabalu jau dzirdamās āmura skaņas, īpašā smarža, kas veidojas sajaucoties dūmu un metālu aromātam, rada neatkārtojamu klātbūtnes sajūtu un iedarbina iztēli, domājot par senajiem laikiem, kad Turaidas muižas kalēji strādāja smēdē.

Stāsts par 1000 gadiem Latvijas vēsturē

Turaidā var iepazīt visas Latvijas vēsturi, kas rakstīta 40 paaudzēs. Domājot līdzībās, kā viena ūdenslāse satur informāciju par visu okeānu, tā Turaidas muzejrezervāta stāsts atklāj visas Latvijas vēsturi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Turaidas muzejrezervāts
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.22570395sec.