Aicina VIII Kremerata Baltica festivāls!

2011.gada 20. jūnijā, Rīgā un no 30. jūnija līdz 3. jūlijam Siguldā norisināsies tradicionālais – jau astotais Kremerata Baltica festivāls, kura devīze šogad ir ,,Jaunības balsis. Festivāls bez kompromisiem”.

Festivāla dibinātājs, izcilais vijolnieks Gidons Krēmers ir arī festivāla mākslinieciskais vadītājs un solists. Festivāla īpašie viesi šogad būs komponists Imants Zemzaris un Rīgas Doma zēnu koris. Sešos festivāla koncertos būs iespēja dzirdēt Baltijas kamerorķestri Kremerata Baltica, stīgu kvartetu EUPHONIA, pianistus Rihardu Plešanovu un Anastasiju Drančuku, flautisti Ditu Krenbergu, altisti Andru Dārziņu, Džanluku Litera (Itālija, harmonikas), operas solistus Guntu Davidčuku, Antru Bigaču, Mārtiņu Zvīguli, Rihardu Mačanovski, orķestra solistus un kameransambļus. Diriģenti - Ainārs Rubiķis un Mārtiņš Klišāns.

Šī gada festivāls sāksies 20. jūnijā ar izrādes – koncerta „BŪT GIDONAM KRĒMERAM“ pirmizrādi krievu valodā Rīgas Krievu teātrī. Šīs unikālās izrādes – koncerta ,,BEING GIDON KREMER” /„Būt Gidonam Krēmeram”/ pirmizrāde notika 2010. gada 20.septembrī Vīnē. Izrādē galvenā loma ir mūzikai un pašam Gidonam Krēmeram. „Koncerts iecerēts kā mūzikas pasaules refleksija. Līdzīgi kā mākslinieka biogrāfija to pieļauj, izsakoties metaforas veidā, nokļūt kulisēs un noskatīties viņa darbībās, tā arī šī refleksija, šis spogulis dod iespēju klausītājam nokļūt telpā, kas parasti ir publikai slēgta. Es gribētu cerēt, ka mūziku, kuru mēs atskaņosim, papildināta ar nelielajiem „stāstiem”, atgādinās par to, no kurienes rodas skaņas un uz ko tām būtu jāiedarbojas. Ir svarīga vēl kāda nianse – humors un komēdija. Bieži piemirstam, ka spēja smieties ir ļoti svarīgs mūsu garīgās veselības elements. Humors ir līdzīgs mūzikai – tas runā ar mums tiešā veidā, tas skar mūs un virza uz savas patiesās dvēseles apzināšanu, dvēseles, kas paslēpusies aiz pretencioza aizsega un vārdiem”, saka Gidons Krēmers.

„Festivāls vienmēr sagādā kādu pārsteigumu - šoreiz tas noteikti būs itāļu mūziķis, kurš spēlē uz Latvijas koncertu skatuvēm reti dzirdamu instrumentu- mutes harmonikas,” saka festivāla direktore Inese Zagorska. Festivāla viesis Džanluka Litera savas mūzikas gaitas uzsāka kā altists, bet jau agrā jaunībā īstenoja savu kaislību - mutes harmoniku spēli. Džanlukas Litera repertuārā ir simfoniskie un kamermūzikas darbi, kuri ekskluzīvi komponēti harmonikām un orķestrim, ietverot sevī gan klasisko, gan džeza mūziku. Koncertos viņš atskaņo tādu komponistu kā Villa-Lobos, Gordon Jacob, Vaughan Williams, William Walton, Luciano Chailly and James Moody skaņdarbus. Mūziķis regulāri piedalās nozīmīgos starptautiskos mūzikas festivālos Eiropā un Latīņamerikā. Festivālā Džanluka Litera kopā ar orķestri atskaņos Č.Korea skaņdarbus no albuma ,,Children’s Songs”(,,Bērnu dziesmas”), kā arī muzicēs kopā ar sitaminstrumentālistu Andreju Puškarevu kamermūzikas maratonā.

Gidons Krēmers vienmēr ir novērtējis un atskaņojis arī latviešu komponistu darbus. Pērn "Kremerata Baltica" komponists "in residence" bija jaunais komponists Kristaps Pētersons, bet šovasar par gaidāmā festivāla komponistu izraudzīts šā gada jubilārs Imants Zemzaris. "Viņa mūzika ir gaiša un optimistiska, ļoti piemērota šā gada festivāla devīzei – Jaunības balsis," atklāj Inese Zagorska, „ festivāla laikā kopā ar izciliem mūziķiem vienmēr uzstājas arī jaunie talanti – mūziķi un komponisti, kam parādīties tādas zvaigznes kā Gidons Krēmers saulītē ir nenovērtējams ieguvums viņu tālākajai radošajai karjerai."

Šī gada festivāla ideju un koncepciju Gidons Krēmers skaidro: "Jaunība, manuprāt, ir mūžīga. Lai atceramies kaut vai Rodēna brīnišķīgo darbu “Mūžīgais pavasaris”. Jaunībai nav ne laika, ne stila robežu.
Šogad mēs gribam pievērsties jaunajiem mūziķiem un mūzikai, kas rakstīta (par un ar) jauniešiem, bērniem un lielo komponistu agrīnajiem opusiem. Mēs atzīmējam Imanta Zemzara jubileju, jo arī viņš savā mūzikā paliek vienmēr un negaidīti jauns. Kremerata Baltica, kam nākošgad būs jau piecpadsmit, ar visu savu pieredzi tik un tā paliek "pusaudzis", un ar tās godīgo un entuziasma pilno muzicēšanu es pats arī jūtos jaunāks. Cerēsim, ka mūsu koncertu klausītāji varēs izjust mūziku kā dvēseles terapiju, ar kuru vecums gaist un gribas elpot brīvāk, raudzīties apkārt gaišāk, neskaitot savus gadus. Tad mums - kā bērniem - dzīvesprieks būs stiprāks par visām sāpīgajām problēmām. Mūsu festivāla mērķis ir ATJAUNOTNE.”

Festivāla programma:

Pirmdien, 20. jūnijā, plkst. 19.00

Rīgas Krievu teātrī

„BŪT GIDONAM KRĒMERAM“

Gidons Krēmers un Kremerata Baltica

Ceturdien, 30. jūnijā, plkst. 20.00

Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

„EUPHONIA PLUS“

Kremerata Baltica kvartets „EUPHONIA“: Eva Bindere, Andrejs Goļikovs (vijole), Daniils Grišins (alts), Pēteris Čirkšis (čells), Andra Dārziņa (alts), Aivars Kalējs (ērģeles)

Piektdien, 1. jūlijā, plkst. 19.00

Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis“

Festivāla atklāšanas koncerts

KREMERATA BALTICA, diriģents Ainārs Rubiķis

Solisti: Gidons Krēmers (vijole), Dita Krenberga, Reinis Lapa (flauta), Anastasija Drančuka (klavieres), Reinuts Teps (klavesīns), Džanluka Litera (harmonikas)

Sestdien, 2. jūlijā, plkst. 19.00

Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis“

KAMERMŪZIKAS MARATONS „MŪZIKA BĒRNĪBAI“

Solisti: Gidons Krēmers (vijole) un festivāla viesi Džanluka Litera (harmonikas), Anastasija Drančuka, Imants Zemzaris, Rihards Plešanovs, Indra Baikštīte (klavieres), Andra Dārziņa (alts), Ruta Tamutīte (čells)

KREMERATA BALTICA SOLISTI: Rūta Lipinaitīte, Dainius Pesecks, Andrejs Valigura (vijole), Daniils Grišins, Zita Zemoviča (alts), Ēriks Kiršfelds (čells), Daniels Rubīns, Indreks Sarraps (kontrabass)

Svētdien, 3. jūlijā, plkst 11.00

Siguldas Jaunajā pilī

Koncerts ciklā „BĒTHOVENS UN SIGULDA“

Solisti: Andrejs Puškarevs (vibrafons), XX Starptautiskā jauno mūziķu konkursa „Sigulda 2011“ laureāte Paulīna Piteņko (saksofons)

Svētdien, 3. jūlijā, plkst 19.00

Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis“

Festivāla noslēguma koncerts

Gidons Krēmers un Kremerata Baltica

Rīgas Doma zēnu koris, diriģents Mārtiņš Klišāns, koncertmeistars Ingmārs Zemzars, Rihards Plešanovs (klaviers), Gunta Davidčuka (soprāns), Antra Bigača (mecosoprāns), Mārtiņš Zvīgulis (tenors), Rihards Mačanovskis (bass)

Biļetes nopērkamas koncertzāles „Baltais flīģelis” kasē: Darba dienās 10.00 – 18.00, kases tālrunis 67974787, e-pasts baltais.fligelis@gmail.com, ,,Biļešu Paradīze”; ,,Biļešu serviss” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv; www.bilesuserviss.lv

www.baltaisfligelis.lvwww.kremeratabaltica.lv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.05.2024 - 19.05.2024 27. Gaujas plostnieku svētki Valmieras novada Tūrisma pārvalde
17. un 18.maijā aicinām uz Gaujas plostnieku svētkiem, kas šogad norisināsies 27. reizi ar skaistu nosaukumu “Šūpo, Gauja, pāri krācēm | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 22.05.2024 “Pūt vējiņi!” vasaras koncertprogramma Liepājas reģiona TIB
Koncertdārzs “Pūt vējiņi!” aicina tikties visdažādāko žanru mūzikā un svinēt sešdesmit gadu jubileju virknē brīnišķīgu notikumu visas | Skatīt vairāk
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Rixwell Segevold Hotel
,


Limbažu TIC
,


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.52494693sec.