Rūmenes muižai 10 gadi: mantojums, kas Latviju padara skaistāku

Rūmenes muiža – pēc arhitekta Teodora Zeilera projekta 19. gadsimtā neogotikas stilā celtā Kungu māja un muižas ansambļa ēkas, kam rekonstrukcija veikta arhitektes Zaigas Gailes vadībā, kā arī gleznainais muižas parks, ko savulaik izplānojis ainavu arhitekts Georgs Kufalts, – ir 100 hektārus plašs komplekss Kurzemes viducī, kas atkarots zudībai. Šogad Rūmenes muiža svin desmit gadu jubileju kopš atklāta atjaunotā muižas kompleksa pirmā ēka.

Ar DANAS un JUSTA KARLSONU pūlēm Rūmenes muiža ir atdzimusi, kļūstot ne tikai par Hotel Bergs lauku rezidenci, bet arī par kultūrvēsturisku Eiropas mēroga pērli. 

Atzinības un novērtējums

Rūmenes muiža ir ieguvusi  lidsabiedrības American Airlines žurnāla Celebrated Living balvu nominācijā The Platinum List Awards 2019 kategorijā The Best Country House Hotels. Šajā kategorijā balvu ieguva arī rezidences The Five Arms Skotijā un Hacienda AltaGracia Kostarikā. 

Arī žurnāls Baltic Outlook šā gada jūlijā ir atzinis Rūmenes muižu par Eiropas kultūrvēstures dārgakmeni.  

2008. gadā Rūmenes muiža ieguva Latvijas Arhitektūras gada balvu nominācijā "Labākā pārbūve".

Šogad muižas golfa laukums tika nominēts Latvijas Ainavu arhitektūras balvai.

Mazliet vēstures

Vēl pirms 15 gadiem te pavērās posta aina: kungu māja bija sagruvusi un izlaupīta, staļļi nodedzināti, jumti iebrukuši. Daudzi muižas kompleksu uzskatīja par nojaucamu.

Iegādāties un atjaunot šo muižu bija Danas Beldiman-Karlsons ideja, ko Justs Karlsons ar prieku atbalstīja. Iecerēta bija ģimenes lauku māja brīvdienu izbraukumiem, taču drīz vien mazais projekts pārtapa par lielu un vērienīgu ne vien Latvijas, bet arī Eiropas mērogā, un muiža pārtapa par izsmalcinātu lauku rezidenci Hotel Bergs viesiem.

Pārbūves īstenošanai tika uzaicināta arhitekte Zaiga Gaile, kas pirms tam vairākkārt bija sadarbojusies ar īpašniekiem citos projektos, lielākais no kuriem ir viesnīca Hotel Bergs ģimenei piederošajā Berga bazārā.

Sākotnēji kungu māja bija vienstāva ēka ar grandiozām neorenesanses stila kāpnēm un terasēm. Paplašinot ēku, saimnieki pieļāva neuzkrītošu iejaukšanos. Tika uzbūvēti vēl divi stāvi, zem ēkas izrakts pagrabs, pārbūvēts virtuves gals, kas tagad pārsegts ar stiklotu jumtu. Pirmais stāvs un daļēji pagrabs paredzēti galvenokārt saviesīgajai dzīvei, otrajā un trešajā stāvā izvietoti 5 apartamenti. Sekojot īpašnieku vēlmei, kompleksā ir saglabāta 19. gadsimta elpa, kas apvienota ar 21. gadsimta ērtībām.

Tagad renovētas ir visas muižas kompleksa ēkas: vāgūzis, stallis, dārza māja un nu arī kūts. Patlaban Rūmenes muiža piedāvā 14 plašus un gaišus apartamentus, dažus arī divstāvīgus. Rezidencē par viesu ērtībām un labsajūtu gādā īpaši apmācīta viesnīcas Hotel Bergs komanda. Te ir personisku sulaiņu nodrošināta apkalpošana ar plašu piedāvājumu klāstu gan aktīvai atpūtai, gan mierpilnai meditācijai. Par lauku pirts rituālu rūpējas prasmīgs pirtnieks un masieris. Viesu rīcībā ir golfa laukums. Ir iespēja spēlēt kroketu un biljardu, doties izbraukumos ar divriteni vai garās pastaigās pa gleznaino parku. Muižas dīķi var apbraukt airu laivā vai šķērsot ar SUP dēli. 

Kultūras kalendārs

Šovasar Rūmenes muižā tika atklāta pēdējā atjaunotā ēka – 3000 kvadrātmetru lielā laukakmeņu muižas kūts, kas būvēta 1913. gadā, tagad ir pārtapusi par plašu un skaistu mākslas telpu. No 20. līdz 25. augustam tur bija skatāma izstāde "Bez fetiša / Without Fetish", kurā Āfrikas tradicionālā māksla tika eksponēta dialogā ar latviešu mūsdienu mākslinieku Edgara Amerika, Zojas Frolovas, Tima Hamila, Ievas Iltneres, Jāņa Jākobsona, Nila Jumīša, Frančeskas Kirkes, Daiņa Pundura, Jutas Rindiņas un Elīnas Titānes darbiem, liekot pamatus vērienīgajam pasaules kultūru muzejam TUKKU MAGI, kas būs pirmais šāda veida mākslas centrs Ziemeļeiropā.

Arī turpmāk kūts ēka tiks izmantota gan mākslas un mūzikas projektiem, gan privātiem sarīkojumiem līdz pat 500 viesu plašai auditorijai. Tiks turpināta Rūmenes muižas tradīcija  rīkot "Gardēžu vakariņas" ar goda viesiem un ikgadējās februāra masku balles.

Vizītkartes

Justs Nikolajs Karlsons, latviešu izcelsmes jurists un uzņēmējs, partneris advokātu birojā Sanfrancisko.  

Ceļot un atjaunojot, Justs Karlsons turpina dzimtas tradīciju. Viņa vecvectēvs Kristaps Bergs 1887. gadā lika pamatus Berga bazāram Pierīgas kāpostu laukā. Padomju okupācijas laikā Berga bazāra ēkas tika nacionalizētas, nolaistas un gandrīz iznīcinātas. 1992. gadā Justs kopā ar savu māsu un brālēnu atguva šo ģimenes īpašumu, un kopš tā laika Berga bazārs tiek rūpīgi un pārdomāti atjaunots, ievērojot augstākos būvniecības standartus un mākslas kritērijus. Patlaban Berga bazārs ir elegances un mājīguma kvintesence, Rīgas vizītkarte, dominante un sirds līnija pilsētas plaukstā.

Justa dēli Aleksis Karlsons un Nikolajs Karlsons dzīvo Latvijā un pārvalda ģimenes nekustamo īpašumu grupu Omnium Properties.

Justa sieva Dana Beldiman-Karlsons ir rumāņu izcelsmes juriste, partnere advokātu birojā Sanfrancisko, tiesību profesore, docē jurisprudenci Sanfrancisko un Hamburgā, ir Rumānijas Goda ģenerālkonsule Sanfrancisko.  

Atkarojot iznīcībai Rūmenes muižu un Berga bazāru, Karlsonu ģimene ir izveidojusi brīnišķīgas miera oāzes, kur elpo skaistums un izcilība.

Uzziņa

Rūmenes muiža ir viesnīcas "Hotel Bergs" lauku rezidence.

Viesnīca "Hotel Bergs" ir vienīgā mazo un īpaši izsmalcināto viesnīcu apvienības Small Luxury Hotels of the World (SLH) pārstāve Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64425302sec.