«Bānīša Draugu klubs» aktīvi darbojas dzelzceļu vēstures saglabāšanā

Biedrība „Bānīša Draugu klubs” pāris mēnešu laikā iegūst īpašumā šaursliežu dīzeļlokomotīvi, vagonu – ēdnīcu un senlaicīga tipa platformu.

Šī gada pirmais ceturksnis jaundibinātās dzelzceļnieku biedrības „Bānīša Draugu klubs” biedriem bijis bagātīgu notikumu pilns. Neskatoties uz to, ka formāli šai biedrībai ir tikai pāris mēneši, jau marta sākumā „Bānīša Draugu klubam” izdevies tikt pie savās pirmās šaursliežu dīzeļlokomotīves TU6A-3071, kas atradusies Olaines kūdras fabrikā, faktiski izglābjot to no sagriešanas metāllūžņos.


Savukārt aprīlī biedrība tikusi pie nu jau Baltijā reti sastopamā ēdnīcas tipa vagona BC1 Nr. 2183, kas saglabājies ļoti labā, oriģinālā stāvoklī, un Ammendorfa tipa platformas, kura būvēta 1949. gadā un šobrīd ir viens no vecākajiem šaursliežu dzelzceļa eksponātiem; šos vagonus biedrībai nodeva Zilākalna kūdras rūpnīca. Šādus pasažieru vagonus – ēdnīcas izmantoja kūdras dzelzceļos kā lauka virtuves, novietojot tos uz kūdras laukiem, tālu no pastāvīgajām bāzēm. Vagonā ir saglabājusies pilnīgi darbspējīga virtuves iekārta, kas sastāv no malkas plīts, kura arī silda ūdeni, skapjiem, galdiņiem, traukiem un santehnikas, ļaujot lauka apstākļos nodrošināt ēdināšanu 60 cilvēkiem vienā maiņā.


Pateicoties tam, ka biedrība „Bānīša Draugu klubs” jau iepriekš nodarbojās ar vēsturisko eksponātu saglabāšanu un restaurēšanu, piedalījusies dažādos projektos un atjaunošanas darbos, 2012. gada aprīlī tai izdevies iegūt sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Šis statuss pēc likuma atvieglotā kārtībā palīdz sadarboties ar valsts un pašvaldības institūcijām, kā arī ļauj ieinteresēt ziedot dažādus uzņēmumus un privātpersonas, palīdzot glābt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu no iznīcības, paši ziedotāji savukārt iegūst nodokļu atlaides.


Papildus regulārām entuziastu talkām brīvdienās, kas notiek vidēji reizi mēnesī, šī gada vasarā biedrības biedri ir ieplānojuši rīkot aptuveni nedēļu ilgu talku, kuras laikā savu iespēju robežās tiks uzkopti un restaurēti šie un citi biedrības īpašumā esoši eksponāti. Arī turpmāk biedrība „Bānīša Draugu klubs” plāno meklēt un censties iegādāties savā īpašumā retus un interesantus dzelzceļa eksponātus, lai tos saglabātu. Tāpēc biedrības valde lūdz visus uzņēmējus un privātpersonas, kuri savā darbībā saskaras ar objektiem, kuriem varētu būt dzelzceļiska izcelsme (tajā skaitā grāmatas, fotogrāfijas, pastkartes), pirms tos iznīcināt, sazināties ar biedrību „Bānīša Draugu klubs”, lai arī nākošajām paaudzēm paliktu kādas liecības par unikālo industriālo mantojumu – šaursliežu dzelzceļiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.41753006sec.