Intervija ar ceļotāju - Aiju Lakševicu [2]

Intervija ar ceļotāju - Aiju Lakševicu

Vārds, uzvārds: Aija Lakševica

Vecums: 21

Ģimenes stāvoklis: neprecējusies

Izglītība: vidējā (ceļā uz augstāko- LU SZF 3.kurss)

Darba vieta: patlaban nestrādā

Dzīves vieta: Rīga

Intereses/hobiji: dziedāšana

 

Travelnews.lv: Pastāstiet Travelnews.lv lasītājiem, kāda veida ceļojumos Jūs esat devusies visbiežāk (privātie, komandējumi, biznesa ceļojumi u.c.)?

 

Aija Lakševica: Pārsvarā esmu ceļojusi ar ģimeni vai kopā ar vokālo ansambli „Palāsītes” (esam piedalījušies dažādos festivālos). Kad ceļoju ar ģimeni, tad mēs galvenokārt iepazīstamies ar programmām, ko piedāvā tūrisma aģentūras. Bet citreiz piedāvājums pats atnāk - piemēram, ja tas ir apmaiņas brauciens no skolas (vai brauciens ar kori vai ansambli). Esmu braukusi ar ģimeni arī ar mērķi atrast vecvectēva kapavietu Vācijā un apciemot draugus Šveicē.

 

Travelnews.lv: Kas Jūs pamudina ceļot?

 

Aija Lakševica: Vēlme paplašināt redzesloku. Apskatīties, kā cilvēki dzīvo ārpus Latvijas robežām. Piedzīvot jaunas sajūtas un protams, atpūsties.

 

Travelnews.lv: Kam, ceļojot, Jūs pievēršat vislielāko uzmanību (arhitektūrai, dabai, cilvēkiem, u.c.)?

 

Aija Lakševica: Grūti atbildēt, jo katrs ceļojums ar kaut ko atšķiras. Ir valstis, kurās pārsvarā esmu pievērsusi uzmanību arhitektūrai (piemēram, Vīnē Austrijā), bet citreiz dabai (Horvātijā, Šveicē) vai arī cilvēkiem (piemēram, Japānā). Kaut gan arī Japānā mani vienubrīd pārsteidza arhitektūra un, protams, arī daba. Tā kā nevaru teikt, ka braucu tikai ar vienu mērķi pievērst uzmanību tikai kaut kam vienam. Man patīk vērot un meklēt dažādas detaļas. Piemēram, Horvātijā pamanīju, ka samērā daudz cilvēku pilsētās staigā ar pītiem groziem. Savukārt Austrijā priecē puķes uz privātmāju balkoniem. Kopumā laikam jāatzīst, ka vislielāko uzmanību pievēršu tam, kas mani pārsteidz ar kaut ko pirms tam neredzētu. Tieši tas laikam ir iemesls, kāpēc nečīkstu, ja jābrauc ar autobusu cauri visai Eiropai (arī jau redzētām valstīm). Jo vienmēr arī caur logu var ievērot kaut ko interesantu un pirms tam nepamanītu.

 

Travelnews.lv: No kurienes Jūs iegūstat informāciju par ceļojuma galamērķi?

 

Aija Lakševica: Informāciju par citām valstīm mēdzu apjautāties draugiem, kuri tur jau bijuši vai izlasu bukletu, ko piedāvā tūrisma aģentūra. Ja godīgi, tad ļoti reti kad meklēju informāciju par galamērķi. Izņēmums bija tikai tāda eksotiska valsts priekš manis kā Japāna. Pirms brauciena uz Japānu meklēju visu iespējamo par šo valsti dažādās grāmatās. Kaut gan pēc tam secināju, ka vairums no pirms tam lasītās informācijas ir pilnīgas muļķības.

 

Travelnews.lv: Kas ir Jūs pārsteidzis ārvalstu vai Latvijas tūrisma pakalpojumu sniedzēju rīcībā, piedāvājumā?

 

Aija Lakševica: Horvātijā mani patīkami pārsteidza, ka raftinga braucienā instruktori komandas deva latviešu valodā. Tāpat patīkami pārsteidza, ka arī dažos restorānos viesmīļi mācēja sasveicināties latviski.

Nepatīkami pārsteidza, piemēram, tas, ka visas vietējās gides runāja krievu valodā. Vai patiešām latviešu grupai nevar nodrošināt stāstījumu latviešu valodā?

 

Travelnews.lv: Vai kultūras tūrisma pakalpojumu klāsts Latvijā ir pietiekošs un kas vēl Jūsuprāt Latvijā nav piedāvāts?

 

Aija Lakševica: Manuprāt, Latvijā kultūras tūrisma piedāvājums ir pietiekami plašs, vienīgi muļķīgi, ka braucieniem ar grupu jāpiesakās bez maz vai pusgadu iepriekš, lai vispār būtu iespējams rezervēt vietas.

 

Travelnews.lv: Ko Jūs esat ieplānojusi apskatīt šogad?

 

Aija Lakševica: Šogad vairs neko ārpus Latvijas robežām neesmu ieplānojusi apskatīt. Ja nu vienīgi varētu apciemot draudzeni, kura šobrīd studē Francijā.

 

Travelnews.lv: Vai ir kāda īpaša vieta, ko vēlaties noteikti apmeklēt?

 

Aija Lakševica: Negribas šādi spriedelēt, jo pārsvarā viss atkarīgs no finansēm. Ja maciņš atļautu, tad jau varētu braukāt krustu šķērsu. Protams, tagad, kad pārsvarā jau Eiropa izbraukāta, prasās uz tālākām zemēm. Gribas redzēt kaut ko eksotiskāku, taču tas prasa lielākas finanses. Piemēram, ja nebūtu iespēja uz Japānu braukt ar vokālo ansambli, diez vai uz turieni būtu aizbraukusi. Protams, gribētos jau vēl minēt visādas tālas zemes, bet labāk šos sapņus paturēt noslēpumā.

 

Travelnews.lv: Kura vieta Latvijā vai ārvalstīs Jums ir palikusi atmiņā vislabāk?

 raftings

Aija Lakševica: Runājot tikai par Horvātiju, pats foršākais piedzīvojums bija raftings (6 cilvēku brauciens ar gumijas laivām pa krācēm, instruktora pavadībā). Otrajā vietā zivju pikniks jeb brauciens pa Adrijas jūru ar kuģīti, pēc kā sekoja viesošanās uz salas, kur tikām cienāti ar zivīm, spēlēja muzikanti. Vēl jau patīkami bija braukt ar vilcieniņu pa stalaktītu alu Slovēnijā.

 

Travelnews.lv: Pastāstiet kādu kuriozu/interesantu vai pamācošu atgadījumu no savas ceļotājas pieredzes!

 

Aija Lakševica: Man patiesi ir drausmīgi grūti izstāstīt tikai vienu gadījumu, jo kuriozi gadās katrā ceļojumā un tādu kopā ir daudz.

Bet pirmais, kas nāk prātā, ja runāju par Horvātiju! Aizgāju uz restorānu ar apņēmību beidzot pasūtīt kaut ko eksotisku. Pirms tam pārsvarā ēdu pārbaudītas lietas. Ilgi pētīju ēdienkarti un nevarēju saprast, ko ņemt. Zināju tikai to, ka droši vien jāņem kaut kas no jūras veltēm. Tā kā nekādi nevarēju izdomāt, nolēmu viesmīlim pajautāt, lai viņš man pats iesaka, ko es varētu izmēģināt. Viņš man norādīju uz kaut kādu rissotti. Es piekritu. Vārdu sakot - būs rīsi. Bet kas būs klāt - kas to lai zina! Gaidot ēdienu, sāku pati par sevi smieties - noteikti atnesīs kaut ko no Mistera Bīna jaunākās filmas. Es tikai ļoti cerēju, ka tie nebūs tie jēlie, glumie gliemeži, no kuriem man būtu nelabi. Par laimi, austeres neatnesa, bet gan tos ūsainos (kā vēlāk noskaidroju - garneles). Patiesi no Bīna filmas!!! Protams, man nebija ne jausmas, kā tās ir jāēd, jo es biju redzējusi tikai, kā tādas ēd Misters Bīns. Es kā totāla muļķe arī sāku skrubināt to ūsaino jūras zvēru, taču nevarēju nekādi saprast, ko no tā vispār var ēst, jo tikai ūsas un spīles. Beigās atkal secināju, ka bez viesmīļa palīdzības neiztikt. Palūdzu viņam, lai man parāda, kā tas zvērs ir jāēd. Viņš man arī parādīja. Izrādās, nebūt nav jāmeņģējas tā kā Bīnam, bet vispirms smuki jāatplēš vaļā vēderiņš. Ieteikums citiem - ja jums atnes porciju, uz kuras uzlikts ēdiens, par kuru jums nav ne jausmas, kā tas jāēd, uzreiz droši prasiet palīdzību viesmīlim, nevis vispirms to ēdienu sabojājiet!!! No otras puses - vismaz es kā kārtīga blondīne sagādāju saviem galdabiedriem jautrību.

 

Travelnews.lv: Pabeidziet, lūdzu, teikumus!

Aija Lakševica:

Trīs lietas vienmēr atradīsies manā koferī ...pase, nauda, telefons vai telefona numurs, uz kuru zvanīt (vai karte)

Vislabākā sezona ceļošanai, manuprāt, ir ... ceļot var jebkad. Galvenais vajag brīvo laiku! Un nemaz slikti nebija arī ziemā aizbraukt uz Zviedriju, kaut gan pārsvarā esmu braukusi vasaras brīvlaikā. Visforšāk droši vien būtu ceļot uz siltākām zemēm tad, kad Latvijā ir vēss un lietains laiks.

Noteikti ieteiktu cilvēkiem apmeklēt ... jebkuru vietu, kur vēl nav būts. Vajag tikai īsto attieksmi, pirms došanās ceļā, jo vienmēr un visur var atrast kaut ko interesantu.

No ceļojumiem visbiežāk mājās es pārvedu ... dažādus simboliskus nieciņus tuvākajiem draugiem, tostarp vietējo ražotus saldumus.

Lielākais sapnis ir aizceļot uz ... nav man tāda lielākā sapņa. Ja arī būtu, tad, aizceļot uz turieni un drīz vien rastos jauns sapnis.

Mans novēlējums pārējiem ceļotājiem ir ... atrast foršu kompāniju, ar ko kopā ceļot. Pārsvarā tieši no sev apkārtesošajiem cilvēkiem ir atkarīgs tas, cik ceļojums būs veiksmīgs. Tajā pat laikā vienmēr ir interesanti arī iepazīt jaunus cilvēkus, tādēļ nevajag noniecināt arī braucienus ar autobusiem grupā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 f-day 09/26/2007 23:44 hei, lieliska attieksme pret dzīvi, nesamākslots skatījums, paldies, šī intervija - labs nobeigums dienai :)

2 Lapsa 09/26/2007 14:16 Nu, manupraat, vislielaakaa bauda ir pasham izplaanot celjojuma marshrutu, sakraameet mantas auto, uz velo vai moto un doties piedziivojumu mekleejumos. Celjoshanas iistaa saals sleepjas tieshi tai nezinaamajaa, kad no riita pamosties sveshaa zemee un veel nezini, kur pienaaks vakars. TAS, luuk ir iists celjojums un iistaa briiviibas sajuuta, nevis tad, kad viss jau ir ieprieksh siiki saplaanots - cikos celsies, cik zvaigzhnju viesniicaa gulees un kaadus obligaataas apskates objektus skatiisies. Arvienvaardsakot, kad viss jau smuki nolikts priekshaa. Nu tas taa - mans subj.viedoklis.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.479882sec.