Būsiet gaidīti pie vīndariem Latvijā, Eiropā un citviet pasaulē

Vīna dārzu apmeklējums var kļūt par aizraujošu ceļojumu. Katra paša izvēle - baudīt dabas skatus, degustēt vīnogas un vīnu, pašam līdzēt novākt jauno ražu.

Augusts, septembris un pat vēl oktobris pasaulē ir vīnogu vākšanas laiks. Iedomājieties - dzestrs rudens rīts, Francijas dienvidi, mazliet aprasojuši vīnogulāji, bet jūs veiklām rokas kustībām vienu pēc otras metat mutē vēsās, sulīgās vīnogas. Tieši vīnogu laukā. To saldā smarža visapkārt. Tikpat labi saule jau lielā gabalā un saimnieks ļauj jums vērot vīnogu pārstrādi, ved uz jau gatavā vīna glabātavām.

Katra vīndara patiesā recepte noteikti paliek saimnieka ziņā, bet jums kaut ar acs kaktiņu ir iespēja ielūkoties šajā brīnišķīgajā vīnogu audzēšanas un vīna darīšanas pasaulē. Pat ja neesat vīna cienītājs, tad vienalga tā kultūras iepazīšana klātienē ir saulains un priecīgs piedzīvojums.

Vīnogu un audzētavas un tūristu uzņemšana daudzviet pasaulē ir kā papildus rūpals. Viesus te sagaida ar smaidu un gatavību izrādīt katru stūrīti un mēģināt pārsteigt ar vīna ieguves niansēm. Vīna pazinēji kā no grāmatas zinās citēt, no kuras valsts, tās apvidus kurš vīns nāk. Cik vēlīga togad bijusi saule, cik tās ietekmē padevusies laba vīnogu raža. Speciālisti stāsta, ka sliktajos gados nopietni vīndari nemaz īsti neražo.

Viesu uzņemšana vīnogu audzētavās ir dažādi organizēta. Iespējams, izvēlēsieties tādu saimniecību, kurā vieglā solī visu aplūkosiet, noslēgumā pacelsiet vīna glāzi un apmierinātībā par redzēto dosieties tālāk. Taču, iespējams, nokļūsiet tādā saimniecībā, kurā jums iedos vīnogu nazi un kopā ar citiem vāksiet jauno ražu. Nogurums lielāks. Bet gandarījums? Paša rokas pieliktas darbā, lai pēc pāris gadiem kādā smalkā restorānā, iespējams, atvērtu vīna pudeli tieši no šī gada ražas. Tā nu gan būtu sakritība, bet tomēr... Tuvāk mums Vācija, Francija, Itālija, Spānija, kur vīnogu lauki plešas bez gala un malas. Eksotiskāka varētu būt nokļūšana, piemēram, Kalifornijas vīnogu laukos. Pašiem zinātkārākajiem, visticamāk profesionāļiem, ir iespēja nokļūt arī dažādos semināros, kas veltīti tēmām no vīnogu audzēšanas līdz vīna radīšanai, degustācijai. Šādi pasākumi ar plašu programmu, augstas klases lektoriem gan ir padārgi. Cenā var būt ietvertas arī visas maltītes, degustācijas un pat transportēšana. Varbūt savu ceļojumu pie vīndariem izvēršat vēl nopietnāku. Saimniecību apmeklētāji - zinātāji dalās savā pieredzē, ka lielajās, rūpnieciskajās audzētavās bieži vien gaisotne ir saspringtāka, jo vīnogas laika apstākļu dēļ bieži vien iekrīt novākt tieši tajā brīdī, kad esat ieradies. Un ne dienu vēlāk. Pie mazajiem vīndariem atmosfēra esot mierīgāka. Turklāt Eiropā pastāv kustība, ka var pieteikties brīvprātīgo darbam, piemēram, bioloģiskajās saimniecībās. Piemēram, Itālijā konkrētā apvidus tūrisma informācijas birojā noteikti varētu sameklēt sev saimnieku, ja vien būtu tobrīd nepieciešamas darba rokas.

Tomēr, lai iepazītu vīnogu audzēšanas mākslu, var arī uzreiz netraukties gluži vai pasaules ceļojumā. Iespējams doties arī uz dažām saimniecībām tepat Latvijā. Tie, kuri nopietni aizrāvušies ar vīnogu audzēšanu, arī mūsu platuma grādos prot izaudzēt jo saldas vīnogas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Kaļķu vārti
,


Latvia Tours
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.9185369sec.