Kā katrs Latvijā var būt viesmīlīgs saimnieks

Viesmīlība ir tā, ko mēs gaidām esot ārzemēs, un viesmīlība ir tā, ko ārzemju tūristi gaida ierodoties Latvijā. Protams, viņi vēlas, lai vietējie būtu atsaucīgi, izpalīdzīgi u.tml.

Viens no viesmīlības rādītājiem ir arī atsaucība, ko nupat izvērtējusi arī Centrālās statistikas pārvalde. Tās rezumējums tieši šajā jomā ir diezgan iepriecinošs – cilvēku atsaucību kā labu novērtējuši 65,6% ārvalstu ceļotāju, vēl vienai lielai daļai mūsu līdzcilvēku atsaucība šķitusi apmierinoša. Un tikai 4,8% sacījuši, ka cilvēku atsaucība Latvijā ir slikta(būtu interesanti dzirdēt, kas viņus tā sarūgtinājis), vēl 2,3% nav bijis īsti ko teikt par šo tematu.

Tātad, ja pieņemam, ka katrs iebraukušais tūrists ir Latvijas viesis, tad katrs varam arī kaut nedaudz iejusties saimnieka lomā, lai arī neesam kāda ar viesu uzņemšanu un apkalpošanu saistīta pakalpojuma sniedzējs. Protams, vienlaikus gaidām, lai katrs iebraucējs uzvestos kā viesim pienākas, kas tā arī pārsvarā notiek. Ar retiem izņēmumiem, kuros tik tiešām var pabrīnīties par šo, visbiežāk stipri iereibušo, ārzemju tūristu sastrādātajām dīvainībām.

Ir tikai normāli, ja uz ielas pienāk klāt ārzemju tūrists un vaicā pareizo ceļu, lai nokļūtu līdz vajadzīgajam galamērķim. Lieliski, ja pārvaldiet vismaz kādu no svešvalodām vai pat vairākas. Turklāt pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem no aptaujātajiem ārzemju ceļotājiem vietējo svešvalodu zināšanas kā labas novērtējuši 58,1%. Taču nebaidieties palīdzēt apjukušajiem ceļotājiem pat, ja nespējiet sazināties viņa dzimtajā vai vēl kādā populārā svešvalodā, ko saprastu abas puses. Galvenais ir mēģināt izstāstīt ceļu - jūs variet rādīt ar roku pareizo virzienu, palīdzēt iezīmēt pasniegtajā pilsētas vai apvidus kartē ejamo vai braucamo ceļu utt. Palīdzības lūdzēja paldies un smaids garantēts.

Iespējams, jums kādreiz ārzemju ceļotāji palūdz sevi iemūžināt pie viena vai otra interesi izraisījuša objekta. Piemēram, es šovasar pat nedaudz apjuku, kad jautri čalojoša ārzemju dāmu un kungu kompānija pusmūžā palūdza sevi nofotografēt, bet izrādījās, ka fotoaparāts ir “ziepju trauks” ar filmiņu. Tik sen tāds nebija turēts rokā, ka vēl tagad atceros tā brīža domu: “Cerams, visi daudzmaz taisni ietilpināti, veroties caur niecīgo “lodziņu”.” Bet tobrīd visi bija tik priecīgi, ka var kopā nofotografēties.

Bet varbūt jums sanāk kādreiz vest savā automašīnā kādu ārzemju stopētāju, kurš ar ceļasomu plecos atkūlies gandrīz no otras pasaules malas, varbūt kādreiz kādam nejauši satiktam parādīt savu pilsētu, novadu. Varbūt pat jāuzņem savās mājās. Atcerēsimies, ka katrs mājup aizbraukušais kaut ko no visa tā pastāstīs tuviniekiem, draugiem, kolēģiem. Un tā arī veidojas patiesais priekšstats par mums kā viesmīlīgiem cilvēkiem.

Uzņemsim tālos ciemiņus tā, lai mūsu labā slava būtu iemesls no mutes mutē iespējami vairāk un ātrāk pavēstīt par Latvijas iedzīvotāju viesmīlību. Aizvien nepiedodami maz tomēr zina par mums un Latvijas esamību.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Ventspils TIC
,


Estravel Latvia
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83492279sec.