Gävleborg apgabala kulta vietas un vikingu laikmets

Senās kulta vietas ir svarīga kultūrvēsturiskā mantojuma sastāvdaļa, taču sabiedrībā ir izzudušas zināšanas par seno svētvietu atrašanās vietām, kā arī to nozīmi mūsu senču dzīvē. Tā kā lielākā daļa seno svētvietu ir dabas objekti, to apzināšana un ietveršana tūrisma produktos dotu stimulu šo objektu un apkārtējās vides sakārtošanai, kā arī mūsu kultūrmantojuma saglabāšanā, lai tie neizzustu vidē un cilvēku apziņā.

Lai rastu priekšstatu un iepazītu Gävleborgas apgabala Zviedrijā kulta vietas Travelnews.lv devās ceļojumā uz vēlā pavasara zemi.

Ja "Tallinks" jau 3 reizi jūs ir aizvedis uz Stokholmu un turienes katrs akmens liekas pazīstams un ierasts, ir laiks doties tālāk, un kādēļ gan lai tas nebūtu ziemeļu virziens?

Tik vien kā stundas un 30 minūšu attālumā no Stokholmas atrodas senā pilsēta Jāvle (Gävle), kuras apkārtnē cilvēki ir dzīvojuši jau kopš Akmens laikmeta. Šeit iespējams atrast apmetnes, kuras ir pat 9000 gadu vecas.

Projekta "Senās Kulta Vietas – Baltijas Jūras Piekrastes Kopīgā Identitāte" Zviedru partneri ir izveidojuši 350km garu maršrutu, kurā iespējams apskatīt ap 20 dažādas kulta vietas. Mēs sava ceļojumā apmeklējām dažas no tām.

Vikingu laikmeta kapulauks, rūnu akmens un auglības akmens pie Jārvsta. Oriģinālajā rūnu akmenī (jā, ir arī kopijas) ir pieminēts ceļojums uz Austrumiem un karalis Emunds. Atceroties, ka rūnu akmeņu raksti sākotnēji bija krāsaini, varam tikai iedomāties kādas krāsas ko simbolizēja. Varbūt tās bija šādas?

Levrika avots 18.gadsimta beigās ieguva savu akmens sienu un kāpnes. Avota uz ziemeļiem tekošā straume cilvēkiem iedvesa ticību tā spēkam un viņi dzēra avota ūdeni, cerībā saglabāt labu veselību.

Akmens krāvumi apbedījuma vietā pie ceļa uz Skärså ciematu jūras krastā var aplūkot trīs Bronzas laikmeta divi garenos akmens krāvumi un vienu apaļo akmeņu krāvumu.

Kuggoren salas pašā galā var atrast Vētru ķeramo labirintu, tā samudžinātajam rakstam vajadzēja notvert asos Baltijas jūras vētru vējus un nelaist tos vairs ārā, garantējot drošu došanos jūrā. Turpat blakus var aplūkot arī ūdens putnu ķeramās lamatas.

Pasaules mantojuma zemnieku sētas ēkas Hudiksvalles apkārtnē. Kāzu nams, kas tika celts, lai izrādītu saimnieka lepnumu un celtu tā statusu kaimiņu acīs, bet tika izmantots vien reizi 10-20 gados, kad kāds no ģimenes precējās.

Seno kulta vietu centrs Hogā - baznīca ar lielisku zvanu torni, kulta Karaļa kalns, senas kulta un dzīves vietas arheoloģiskie izrakumi, karaļa ferma. Turpat var iepazīties arī ar Skandināvijas svētceļnieku kultūru un iemītajām takām uz Norvēģu krastā esošo Trondheim.

Lai apskatītu foto un komentārus pie tām, lūdzam, klikšķināt uz fotogrāfijas.

Bet, ja vēlaties iepazīties ar citiem maršrutiem un kulta vietām Latvijā, Igaunijā un Zviedrijā, tad dodieties uz interneta vietni www.ancientsites.eu

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61580801sec.