Ksenija Miļča: Vai labs produkts var pārdot pats sevi?

Lai gan veiksmīgākie zīmoli digitalizējās jau pirms pandēmijas, kopumā attālinātais darbs un pulcēšanās ierobežojumi sekmēja šo tendenci. Aizvien vairāk uzņēmumu, tostarp mazie un vidējie apzinās, cik liela nozīme ir zīmola attīstībai, domājot ne tikai par grafisko dizainu, bet arī par mārketingu, komunikāciju sociālajos medijos u.tml. Arī analizējot tendences pasaulē un Latvijā, vērojama pandēmijas ietekme – zīmoli tiecas izmantot dabas, sirreālisma un nereti arī dumpinieciskus elementus, lai uzrunātu patērētāju, uzskata Ekonomikas un kultūras augstskolas studiju programmas “Zīmola dizains” direktore Ksenija Miļča.

Aizvien vairāk tiek novērtēta zīmola nozīme

Pēdējos gados aizvien vairāk tiek novērtēta zīmola izkopšanas nozīme, runājot par biznesa attīstību kopumā. Arī mazajos un nelielajos uzņēmumos tam tiek pievērsta aizvien lielāka nozīme, turklāt, no tā izriet arī sociālo mediju komunikācija, sabiedriskās attiecības un citas aktivitātes. Uzņēmumi aizvien vairāk sākuši analizēt, cik veiksmīga būs attiecīgā reklāma, kāds ieguldījums nepieciešams attiecībā pret to, cik klientus spēs piesaistīt katra aktivitāte vai kampaņa u.tml.

Modē papildinātā realitāte

Ja runājam par aktuālākajām tendencēm zīmolu pasaulē, noteikti jāizceļ papildinātā realitāte. Pandēmijas ietekmē, kad pulcēšanās bija būtiski ierobežota un patērētājiem nebija iespējas doties uz veikaliem, mērīt apģērbu vai apavus, aktīvi tika izmantotas aplikācijas, kas sniedz klientam iespēju augšupielādēt savu attēlu, norādīt izmērus un virtuāli “pielaikot” apģērbu un apavus. Līdzīgas lietotnes izmantoja arī mēbeļu un interjera priekšmetu zīmoli, kad, augšupielādējot attiecīgās telpas fotogrāfiju, bija iespējams pārbaudīt, kā tajā izskatīsies viens vai otrs priekšmets.

Daba un sirreālisms pandēmijas ietekmē

Viens no aktuālākajiem zīmolu dizaina elementiem šobrīd ir arī daba – arī to zināmā mērā sekmējusi pandēmija. Laikā, kad tika slēgtas visas ierastās izklaides vietas, pozitīvās emocijas sniedza tieši daba – pastaigas svaigā gaisā, sports un citas aktivitātes. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ aizvien vairāk zīmolu tiecas izmantot dabas elementus, lai sniegtu saviem klientiem un potenciālajiem klientiem šīs asociācijas. Tāpat starp vadošajām tendencēm ir arī sirreālisms mūsdienu kontekstā. Pieļauju, ka ilgstošā mājsēde un ierobežojumi mudinājuši daudzus meklēt mierinājumu fantāziju pasaulē un tas atspoguļojas arī zīmolos.

Iedvesmas vērti piemēri

Lai gan katrā valstī un uzņēmumā, protams, ir atšķirīgas finansiālās iespējas, es noteikti iesaku pievērst uzmanību veiksmīgākajiem un drosmīgākajiem zīmoliem. Ir daudzi labās prakses piemēri, no kuriem varam mācīties un iedvesmoties. Pasaulē pazīstamais Nike šobrīd aktīvi sadarbojas ar laikmetīgajiem māksliniekiem, arī Amazon ir iedvesmas vērs. Labs paraugs, kā zīmols var strādāt ar influenceriem jeb ietekmētājiem ir MAJE PARIS. Tāpat varu minēt Krievijas zīmolu Iron By Mironova. Patiesībā arī citu nozaru zīmoli var smelties iedvesmu modes kolekcijās un smaržu pasaulē. Pasaules tendences Latvijā ienāk ar nelielu nobīdi, taču kopējās tendences ir ļoti pozitīvas.

Nosargāt zīmolu vai pilnībā mainīt

Runājot par pašmāju zīmoliem, interesants piemērs ir piena pārstrādes uzņēmuma Food Union gardumu zīmols Kārums, kas saņēmis augstāko novērtējumu 2021. gada Baltijas zīmolu topa pārtikas kategorijā. Zīmola nozīmi apliecina arī tas, ka uzņēmums ar tiesas lēmumu nosargājis Kāruma atpazīstamības simbolu – oranžo iepakojuma krāsu. Arī Latvijas uzņēmējiem piederošais veikalu tīkls top! Pēdējos gados aktīvi strādā pie zīmola attīstīšanas, uzsverot tā pašmāju izcelsmi, vienlaikus demonstrējot arī apgrozījuma pieaugumu. Raugoties nākotnē, būs interesenti pavērot, kā veiksies zīmolam Dzintars, kas pēdējos gados piedzīvojis būtiskas pārmaiņas. Ar pārveidotu logo, mainītu iepakojumu dizainu un citām pārmaiņām pirmajā darbības gadā uzņēmums vēlas sasniegt vismaz 7 miljonu eiro apgrozījumu.

Neieslīgt galējībās

Zinu, ka ir daļa uzņēmēju, kuri uzskata, ka zīmola attīstīšana ir lieka un labs produkts pārdos pats sevi. Te gan der atcerēties, ka arī tad, ja piedāvāto preci ieliekam parastā kartona maisiņā un uzlīmējam uzlīmi, tas jau ir veids, kā piesakām savu zīmolu. Protams, ir pakalpojumi, kurus pieprasīs un izmantos arī bez zīmola, piemēram, profesionāla ārsta pakalpojumu, bet virknē nozaru ir ļoti spēcīga konkurence un nereti tieši zīmols ir izšķirošais faktors. Noteikti nevajadzētu iekrist arī otrā galējībā un domāt, ka ļoti zemas kvalitātes produktu vai pakalpojumu izglābs spēcīgs zīmols. Patērētāji nav muļķi, tāpēc uzņēmējam jārod risinājums, kā savienot zīmolu un kvalitāti.

Pasaule pieprasa kvalitāti un profesionāļu iesaisti

Par to jādomā gan lieliem, gan maziem uzņēmumiem. Mani ļoti priecē pozitīvā tendence, ka aizvien biežāk šādi jautājumi tiek uzticēti profesionāļiem, kuri pārzina zīmola dizainu. Laiki, kad uzņēmuma sociālos medijus varēja veiksmīgi administrēt lietvedis, bet par mārketingu un zīmolu atbildēt arī pats īpašnieks, kurš paralēli visam vēl bija atbildīgs par finansēm un citiem jautājumiem, ir pagājuši. Straujā tendenču attīstība pieprasa aizvien augstāku kvalitāti un profesionāļu iesaisti, kas arī pamudināja radīt atbilstošu studiju programmu “Zīmola dizains” tiem, kuriem jau ir augstākā izglītība, lai sniegtu papildus zināšanas un prasmes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62029409sec.