10 interesanti fakti par pasaulē mazāko valsti - Vatikānu

Vatikāns ir pilsētvalsts Romas centrā. Tā ir pasaules mazākā valsts un to pārvalda Romas pāvests. Valsts iekārta ir teokrātija. Apkārt Vatikānam ir uzbūvēta augsta akmens siena, kas kalpo kā valsts robeža. Valstij ir sava radiostacija, kas raida 47 valodās, sava nacionālā himna, karogs, savi veikali un izdevniecība, un pastmarkas. iepazīsti vēl desmit interesantus faktus par so valsti!

Vīna tradīcijas

Vatikāna iedzīvotāji ir lielākie vīna dzērāji visā pasaulē. Viens Vatikāna iedzīvotājs vidēji patērē 54,26 litrus vīna gadā. Tas skaidrojams ar veidu, kā iedzīvotāji uztur savstarpējos kontaktus – ikdienišķas sarunas tiek papildinātas ar vīna glāzi.

Pasaulē īsākais dzelzceļš

Vatikāns var lepoties ar dzelzceļu, kurš sastāv tikai no divām 300 metru garām sliedēm un vienas stacijas Città del Vaticano . Šis dzelzceļš lielākoties tiek izmantots simboliskos gadījumos un tas nepārvadā pasažierus.

Visvairāk tūristi attiecībā pret vienu iedzīvotāju

Vatikānā ir tikai nedaudz vairāk kā 800 iedzīvotāji, kamēr tūristu skaits Vatikāna muzejā vien, gadā mēdz sasniegt pat 5,5 miljonus. Tas protams ir saistīts ar valsts reliģisko, vēsturisko, kulturālo un politisko nozīmīgumu.

Pašiem sava eiro monēta

Kopš 2002. gada Vatikānam ir pašiem savs oficiālais eiro monētas dizains, par kuru noteikti tīko jebkurš monētu kolekcionārs.

Pāvesta personīgā armija

Interesanti, ka šī armija sastāv no 135 Šveices karavīriem, kuri ir vecumā no 19-30 gadiem un ir vismaz 174cm gari. Šī armija pastāv jau 510 gadus un īpaši izceļas ar savu uzkrītošo uniformu. Pāvesta armija izmanto gan gan tradicionālos ieročus, piemēram, zobenu un cirvi, gan modernos – pistoles un automātus.

Vatikānam pieder teleskops Arizonas štatā

1,8 metrus garais teleskops ir pazīstam ar savu optisko kvalitāti. Par tā darbību rūpējas gan Vatikāna observatorija, gan Arizonas Universitāte.`

Viens no pasaulē labākajiem pasta birojiem

Vatikānā pasts darbojas kopš 1929.gada. Pēc Pasaules Pasta savienības datiem visvairāk vēstules pasaulē tiek nosūtītas tieši ar Vatikāna pasta indeksu. Vairāki Romas iedzīvotāji atzīst, ka labprātāk ik nedēļu mēro ceļu uz Vatikānu, lai nosūtītu sev svarīgās vēstules, jo uzticība šim pastam ir daudz lielāka nekā Itālijas Nacionālajam pastam.

Nav iespēja iegūt zīmogu pasē

Vairākas mazās pasaules valstis piedāvā pat atsevišķu samaksu iegūt pasē īpašu zīmogu, kas apliecina, ka esat pabijis konkrētajā valstī, tomēr Vatikāns šādu iespēju nepiedāvā.

Neviens iedzīvotājs nav dzimis Vatikānā

Iedzīvotāji Vatikānā netiek noteikti pēc viņu dzimšanas vietas. Vatikāna iedzīvotāji lielākoties uzturas valstī darba vajadzībās. Patiesībā neviens tīri tehniski nevar būt piedzimis Vatikānā, jo valstī nav nevienas slimnīcas.

UNESCO pasaules mantojumu saraksts

Vatikāns ir pirmā un vienīgi valsts, kas kopš 1984.gada ir iekļauta šajā sarakstā. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89050508sec.