Iepazīsti TOP10 EDEN Igaunijas dabas tūrisma galamērķus

2007. gadā Eiropas Komisija uzsāka konkursu "Eiropas izcilākie tūrisma galamērķi" (EDEN jeb European Destinations of Excellence), lai vērstu uzmanību uz mazāk zināmu tūrisma galamērķu vērtībām un daudzveidību un labāk tos iepazītu. Šie TOP 10 Igaunijas dabas tūrisma galamērķi izvēlēti no EDEN Igaunijas konkursu uzvarētāju un nominantu vidus.

HĀPSALU – romantiska vecpilsēta, kūrorts un jūras dūņas, putnu vērošanas galvaspilsēta

2013. gada uzvarētājs kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Pieejams tūrisms"

Par Ziemeļvalstu Venēciju dēvētās romantiskās pilsētiņas šaurās vecpilsētas ielas, ko ieskauj koka mežģīņu mājiņas, kopš 20. gadsimta sākuma nav būtiski mainījušās, un omulīgās pastaigas atkal un atkal viesus aizved atpakaļ uz jūras krastu.  Hāpsalu un tās tuvākā apkārtne ir viena no labākajām putnu vērošanas vietām Igaunijā, kas atrodas pilsētā.

HĪJUMĀ – bākas, UNESCO biosfēras zona, dabīgs mežs

2015. gada uzvarētājs kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Pārtikas tūrisma galamērķis"; Hījumā bākas, 2011. gada nominants kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Tūrisms un atjaunotās vietas"               

Hījumā ar savu autentisko, nepieradināto dabu un salinieku dzīvesveidu jau teju 30 gadu iekļauta vispasaules UNESCO programmā "Cilvēks un biosfēra". Gadsimtiem saudzēta vide, savdabīgas tradīcijas, kā arī salas čaklie un jautrie cilvēki izpelnījušies īpašu atzinību, jo iemācījušies dzīvot saskaņā ar dabu.

MATSALU – putnu vērošanas paradīze, meža pļavas un palienes

2009. gada nominants kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Tūrisms un aizsargājamās teritorijas"

Kopš 1976. gada Matsalu ir iekļauta starptautiskas nozīmes mitrāju jeb Ramsari sarakstā, kur papildu putniem, tiek aizsargātas arī Rietumigaunijai raksturīgās daļēji dabīgās cenozes un Veinameres kultūras mantojums.

MUHU SALA – seni zvejnieku ciemi, saliņas un senlaiku kultūra

2010. gada nominants kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Ūdens tūrisms"

Muhu salai tradīcijas piešķīrušas gan garām braucošās kravas un tirgotāji, gan karotāji, gan laimes meklētāji, gan strādnieki. Šeit laiks ir apstājies, jo daba un tradīcijas nav daudz mainījušās – ciema noskaņa un ainava, krasta ļaužu kultūra no senatnes līdz mūsdienām, ekoloģisks līdzsvars un dabai tuvs domāšanas veids aicina salā rast patvērumu.

VILSANDI DABAS PARKS SĀREMĀ – roņi un orhidejas

2009. gada nominants kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Tūrisms un aizsargājamās vietas"

Visvairāk uz rietumiem esošā Igaunijas sala Vilsandi atrodas dabas parka vidū, kur uziesi roņus, ūdensputnus un orhidejas.  Divas trešdaļas dabas parka veido jūra kopā ar vairāk nekā 150 salām, plašumu un mieru.

ROMANTISKAIS PIEKRASTES CEĻŠ – Kihnu sala un UNESCO kultūras mantojums, 635 km ar kadiķiem un smilšu krastu

2015. gada nominants kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Pārtikas tūrisma galamērķis"

Romantiskais Piekrastes ceļš vijas gar krasta līniju apkārt Pērnavas līcim, starp Varblas kadiķiem līdz pat Igaunijas-Latvijas robežai Iklā. Piekrastes ceļā uziesi zīmes, kas liecina par Dienvidigaunijas aizmirsto krasta līniju vai arī aicina doties iekšzemē, kur ir noslēpumaini, biezi meži un purvi.

SOMĀ NACIONĀLAIS PARKS – pieci gadalaiki

2009. gada uzvarētājs kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Tūrisms un aizsargājamās teritorijas"

Piektais gadalaiks Somā ir lielo plūdu laiks, pēc Somā apmeklēšanas aptversi, cik lielu lomu plūdi spēlē apgabala dabas izveidē. Vairāk nekā 185 īpašo kategoriju putnu Somā atzinuši par savām mājām, šeit arī var sastapt lūsi, vilku vai brūno lāci.

VERTSJERVES EZERS – zvejnieku ciemati un dabas pērles, piedzīvojumi uz mūžseniem ūdensceļiem

2010. gada uzvarētājs kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Ūdens tūrisms"

Natura 2000 dabas un putnu aizsargājamā teritorijā iekļauts Vertsjerves ezers, kas ir idilliska dzīvesvieta gan augiem, gan zivīm; tāpat tas ir arī mājas, darba devējs un tūrisma vieta. Tūkstošseju ezera apkārtnē var gan aktīvi atpūsties, gan apmeklēt ezera muzejus, kopā ar makšķerniekiem nobaudīt pavisam siltu, kūpinātu plaudi vai arī buru laivā doties apkārt Tondisāres salai.

SETUMĀ – UNESCO kultūras mantojums, pirmatnēji meži un ēšanas tradīcijas

2015. gada nominants kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Pārtikas tūrisma galamērķis"

Setumā gadu simtiem bijusi rietumu un austrumu kultūras robeža, seti, glabājot paražas un tradīcijas, saglabājuši to, kas citviet pasaulē zudis. Setu kultūru cauri gadu tūkstošiem uz priekšu ir nodevušas dziesmas – 2009. gadā setu lēlu tika iekļautas UNESCO nemateriālā mantojuma sarakstā.

PEIPSIVĒRES SĪPOLU CEĻŠ – robežezers, trīs kultūras, mierīga atpūta

2010. gada nominants kategorijā "EDEN. Igaunijas neatklātie dārgumi. Ūdens tūrisms"

Peipusa ezers, Eiropas Savienības robežezers, kas vieno un šķir Igauniju un Krieviju, ir apgabala dabas, dzīves un tradīciju ietekmētājs. Ezers sniedz labu augsni sīpolu audzēšanai, tas ir bagāts zivīm un ziemā piedāvā aktivitātes gan zemledus makšķerniekiem, gan ledus safari unikālu piedzīvojumu meklētājiem. Ezera krasta trīs kultūras – igauņu zemnieku kultūra, baltvāciešu muižas kultūra un krievu vecticībnieku kultūra – ir apmeklētājiem izpētāmas gan muzejos, gan tiekoties ar vietējiem iedzīvotājiem, gan garšas piedzīvojumos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46726394sec.