Igaunijas Jūras muzejs atklāja izstādi par vienu no pasaules lielākajām jūras traģēdijām

Jumindas jūras kaujas 80. gadadienā Igaunijas Jūras muzejs Hidroplānu ostā atklāja izstādi „Elle Baltijas jūrā. Jumindas jūras traģēdija 1941. gadā“. Uz cilvēku un kuģu stāstiem balstītā izstāde tapusi sadarbībā ar Igaunijas kinopasaules balvas saņēmušiem radītājiem.

„Pasaulē ir zināmas Pērlhārboras vai Denkerkas traģēdijas. Tomēr kauja, kas notika Jumindas pussalas tuvumā Tallinas evakuācijas gaitā, divu dienu laikā, no 1941. gada 28. līdz 29. augustam, aizveda sev līdzi daudzreiz vairāk dvēseļu. Domājam, ka tas gan igauņiem, gan arī pasaulei lielākoties ir nezināms stāsts, kas jāpastāsta“,  sacīja viens no izstādes iniciatoriem, Igaunijas Jūras muzeja vadītājs Urmass Dresens (Urmas Dresen).

Pēc kinomākslinieces Katrinas Sipelgas (Katrin Sipelgas) vārdiem izstāde stāsta, balstoties uz cilvēku atmiņām, starp draudošajiem naksts viļņiem stāstu, sākot ar traģisko notikumu priekšvakaru un nakti mīnu laukā līdz dramatiskai izglābšanai.

Izstādes kuratori ir Sanders Jirisons (Sander Jürisson), Romans Matkievičs (Roman Matkiewicz), Arto Olls (Arto Oll), Aivars Jirgensons (Aivar Jürgenson) un Urmass Dresens (Urmas Dresen).  Noformējuma autori ir kinomāksliniece Katrina Sipelgas un arhitekts Ilo-Tarmo Stērs (Ülo-Tarmo Stöör), režija Jāks Kilmis (Jaak Kilmi) un Kiurs Ārma (Kiur Aarma), grafisko noformējumu veidojis Daniels Villems (Daniel Villem).

Izstāde ir igauņu, krievu, angļu un somu valodās, kā arī Igaunijas žestu valodā. Ekspozīcija ir veidota pieejama apmeklētājiem ar dažādām vajadzībām.

Hidroplāna ostas ģimenei orientētā un interaktīvā pastāvīgā ekspozīcija kopā ar pagaidu izstādēm ir atvērta no otrdienas līdz piektdienai, plkst. 10-17, bet no sestdienas līdz svētdienai, plkst. 10-19. Mazajā izstāžu zālē ir atvērta „UMUK UDŽD OTB. Izstāde par jūrasspēku un izlūkdienesta virsnieku Bruno Linnebergu“.

Igaunijas Jūras muzeja otra ēka, nesen par renovāciju Viseiropas balvas saņēmusī „Resnā Margarēta”, ir atvērta no pirmdienas līdz svētdienai, plkst. 10-19, no oktobra – no otrdienas līdz svētdienai, plkst. 10-18. Paralēli ģimenei orientētai un pieejamai pastāvīgajai ekspozīcijai, kas sniedzas no viduslaikiem līdz mūsdienām, lielgabalu torņa galerijā ir atvērta zemūdeņu Lembit un Kalev kristīšanas un ūdenī nolaišanas 85. gadadienai veltīta fotoizstāde.

Muzejus var apmeklēt, uzrādot apliecinājumu par Covid -19 vakcināciju, apliecinājumu par slimības pārslimošanu vai apliecinājumu par negatīva testa rezultātu.  Prasība neattiecas uz bērniem un jauniešiem līdz 18 gadu vecumam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.75063705sec.