Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs Minskā atklāj Anitas Melderes personālizstādi

2019. gada 16. oktobra pēcpusdienā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs Mihaila Savicka mākslas galerijā Minskā, Baltkrievijā atklāja latviešu spilgto ekspresiju meistares, mākslinieces, mākslas pedagoģes Anitas Melderes gleznu izstādi "Vasaras stāsti".

Anita Meldere absolvējusi J.Rozentāla mākslas skolu. Studijas turpināja Latvijas Mākslas akadēmijā, Eduarda Kalniņa un Edgara Iltnera vadībā.  Kopš 1972. gada jau aktīvi piedalās izstādēs un kopš 1973. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre. Tūlīt pēc augstskolas beigšanas sava diplomdarba vadītāju un tobrīd dominējošās profesionalitātes mērauklas spārnota, izmēģinājusi roku figurālajā žanrā, bet latviešu glezniecības kopainā kļuvusi atpazīstama un savu rokrakstu spilgti pieteikusi ar kluso dabu, portretu un aktu gleznojumiem.

Savas radošās dzīves laikā māksliniece strādājusi eļļas, akrila un akvareļa tehnikās, litogrāfijā, kā arī apgleznojusi porcelānu un zīdu daudzajos Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedras iniciētajos mākslinieku pedagogu Starptautiskajos plenēros Zvārtavā. Interese par akvareli saglabājusies līdz pat šodienai, ienesot rokrakstā akvareļglezniecībai raksturīgo caurspīdīgumu un vieglumu, kā arī piešķirot tai papildus izteiksmes līdzekļus.

Līdztekus radošam darbam māksliniece savu dzīvi saistījusi ar pedagoģiju un arī šobrīd turpina izglītot topošos arhitektus un pilsētplānotājus Rīgas Tehniskajā universitātē, kur kopš 2007. gada ieņem Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes Tēlotājas mākslas katedras vadītājas un docentes amatu.

Vasaras atvaļinājumā pēc darba augstskolā idejas jauniem darbiem nereti rodas, strādājot plenērā, kā arī vērojot mūžam mainīgo jūru un ieklausoties dabas norisēs.

Raksturojot savu pēdējo gadu veikumu, Anita Meldere saka: "Mana atkāpe reālisma virzienā, sākot no 2006. gada, ir dzīves, likteņa sakritību un apstākļu diktēta, mans pašsaglabāšanās ceļš. Līdzcilvēku pleca sajūtā, intīmā pasaules un dabas vērojumā esmu atradusi spēku izturēt un dzīvot, bet radošajā jomā – saglabāt savu māksliniecisko pašapziņu.

Mani joprojām interesē reālismam tuvs izteiksmes veids, bet abstrakcijā gūtās atziņas un laiks ir mana bagātība."

Anita Meldere piedalījusies daudzās nozīmīgās izstādēs Latvijā un ārvalstīs, viņas darbi atrodas muzejos, tai skaitā Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijā un privātkolekcijās Latvijā un pasaulē, kā arī reproducēti nozīmīgos albumos, grāmatās un periodiskajos izdevumos.

Izstāde Mihaila Savicka mākslas galerijā Minskā apmeklētājiem skatāma no 2019. gada 16. oktobra līdz 17. novembrim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58511901sec.