12. marts vēsturē: par Krievijas galvaspilsētu kļūst Maskava

12. marts vēsturē: par Krievijas galvaspilsētu kļūst Maskava

1918. gada 12. marts Krievijā nāca ar Ļeņina boļševiku valdības paziņojumu par galvaspilsētas pārcelšanu no Sanktpēterburgas uz Maskavu. Interesanti, ka šīs "galvaspilsētu lomu spēles" tikušas spēlētas vairākkārt, piemēram, 1712. gadā par Krievijas galvaspilsētu oficiāli pasludināja Pēterburgu, kas atņēma šo godu Maskavai.

Maskavas nosaukums ir cēlies no Maskavas upes nosaukuma. Pilsēta atrodas Krievijas rietumu daļā, aptuveni 641 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Krievijas otras lielākās pilsētas Sanktpēterburgas. Maskavas platība ir 1081 kvadrātkilometri, un pēc iedzīvotāju skaita šī ir lielākā pilsēta Eiropā.

Maskava ir viena no divām Krievijas federālajām pilsētām. Otra Krievijas federālā pilsēta ir Sanktpēterburga. Maskava tiek saukta par "Krievijas sirdi", bet Sanktpēterburga - par "logu uz Eiropu".

Kopš 1147. gada, kad Maskava pirmo reizi ir pieminēta hronikās, šai pilsētai ir bijusi ļoti nozīmīga loma Krievijas vēsturē. 13. gadsimta beigās Maskava kļuva par Maskavijas galvaspilsētu; kopš tiem laikiem Maskavas iedzīvotāji ir zināmi kā maskavieši. Līdz 1991. gadam Maskava bija Padomju Savienības galvaspilsēta.

Mūsdienās Maskava nav tikai Krievijas politiskais centrs, bet arī valsts rūpniecības, kultūras, zinātnes un izglītības centrs. Vairāk nekā 600 gadus Maskava ir bijusi Krievu pareizticīgās baznīcas garīgais centrs.

Maskavā ir četras starptautiskas lidostas, deviņas dzelzceļa stacijas un kopš 1935. gada arī metro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.98502183sec.