22. oktobris vēsturē: Laosa iegūst neatkarību no Francijas

Laosas Tautas Demokrātiskā Republika ir valsts Āzijas dienvidaustrumos. Tā atrodas uz Indoķīnas pussalas un tai nav pieejas jūrai. Ziemeļos tā robežojas ar Ķīnu un Mjanmu, austrumos ar Vjetnamu, dienvidos ar Kambodžu, bet rietumos - ar Taizemi. Laosa ir viena no nedaudzajām pasaules valstīm, kurai joprojām ir sociālistiskā iekārta ar vienu valdošo politisko partiju.

1883. gadā Laosa kļuva par Francijas protektoriātu līdz 1945. gadam, kad to uz īsu brīdi okupēja Japāna, neilgi pirms Otrā pasaules kara beigām. 1946. gadā Francija atguva kontroli pār valsti. 1950. gadā Laosai tika piešķirta daļēja autonomija kā Francijas Savienības dalībvalstij. Tomēr jau 1954. gadā Laosa ieguva pilnīgu neatkarību kā konstitucionālā monarhija.

Vienkārša un tādēļ tik patiesa, Laosa ir vieta, kur joprojām iespējams ieraudzīt Āzijas patieso seju. Attīstītās pasaules burzmas neskarta, tā ceļiniekiem atklāj nesteidzīgu tautas ikdienu, kur cilvēks un daba joprojām dzīvo ciešā vienotībā.

Saules krāsa mūku tērpos, sarkano jasmīnu smarža, kas ieklīdusi zeltītajos budistu tempļos, patiesi smaidi un neviltots izbrīns par bālģīmju sastapšanu. Laosas takas ir pirmatnējā miera ieskautas, kas šķiet tik pamatīgs un labsirdīgs kā milzu zilonis.

Laosas galvaspilsēta Vjenčana ir lielākā pilsēta Laosā. Pilsētas vietējie iedzīvotāji apgalvo, ka pilsētas nosaukums nozīmējot mēness pilsēta.

Laosa ar savu daudzveidību piedāvās izbaudīt eksotiskas dabas parādības - pazemju upju alas, džungļus, dažādas retas dzīvnieku sugas un visbeidzot bagātīgu nacionālo virtuvi. Laosa ir slavena un unikāla ar budistu tempļu arhitektūru, jo nekur citur pasaulē nevar atrast strupas - īpašus budistu pieminekļus, kas ir būvēti specifiski, piemēram - uz kauliem, vai kādiem citiem artefaktiem, kas simbolizē svēto tempļa nozīmi un pašu Budu. Visslavenākā stupa visā Laosā ir Pha That Luang Vjenčanā, kas ir veidota no zelta.

Laosu dēvē par ziloņu zemi un te var doties ekotūrismā un redzēt neskarto dabu. Laosa ir viena no mazāk urbanizētajām valstīm Dienvidaustrumu Āzijā. Pilsētās pārsvarā vērojama aizgūta arhitektūra no franču kultūras, kas mijas ar budistu tempļiem. Lielākās pilsētas ir celtas blakus lielām upēm, lai tās palīdzētu pilsētas infrastruktūrai. Savukārt lielākā daļa ciematiņu Laosā ir koncentrēti ap reliģiskajiem tempļiem. Vēl joprojām šie tempļi kalpo kā galvenie sociālie centri, kur notiek dažādi atpūtas pasākumi un reliģiskas svinības. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.02.2024 - 23.03.2024 KRAUZE pret KRAUZI - Sarunu vakars Jaunmoku pils
23. martā pl. 19.00 Jaunmoku pilī iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru “Krauze pret Krauzi". | Skatīt vairāk
no 15.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.03.2024 - 22.03.2024 Krakova,Zakopane un Augstie Tatri Latvia Tours
Zinātāji stāsta, ka Krakovā izdodas pašas labākās iepirkšanās tūres. Tur atrodami gan mazi saloniņi ar neredzētām lietām, gan arī visu zināmo | Skatīt vairāk
no 199.00 EUR
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68716002sec.