Lūznavas muižā sākas Baltijas džeza festivāls «Škiuņa džezs» (video)

No 2020. gada 25. līdz 29. augustam Rēzeknes novada Lūznavas muižā jau otro reizi notiks Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs".

Džeza meistarklases mūziķiem, publiskas džema sesijas un vairāku džeza apvienību koncerti šonedēļ no trešdienas līdz sestdienai pieskandinās muižas kompleksu.

Pērn, 2019. gada augustā, Lūznavas muižā izskanēja pirmais Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs". Festivāla mērķis palicis nemainīgs – veicināt interesi par džeza mūziku, rosināt topošo un esošo džeza mūziķu sadarbību, kā arī turpināt izdzīvot džeza mūzikas prieku Latgalē. No trešdienas līdz svētdienai festivāla meistarklasēs džeza mūzikas interesenti – mūzikas skolu un augstskolu studenti, topošie mūziķi un citi džeza entuziasti – muzicēs un sadarbosies džeza meistarklasēs starptautiskas pasniedzēju komandas vadībā, kā arī vakaros rīkos publiskas džeza sesijas, bet sestdien sniegs meistarklašu noslēguma koncertu. Piektdien un sestdien festivāla komanda sagatavojusi arī plašu dažādu džeza apvienību koncertu programmu, kurā skanēs Denisa Paškeviča un Arkādija Gotesmana duo koncertprogramma "Dialogue", "Siim Aimla band" koncerts, Latvijas-Lietuvas mūziķu apvienības "Trombomania" koncertprogramma, Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas un dziedātājas Diānas Pīrāgs koncerts, kā arī festivāla noslēguma koncerts ar Rēzeknes bigbendu.  

Šī gada meistarklasēs, gūstot profesionālo pieredzi septiņu pasniedzēju no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vadībā, piedalīsies vairāk nekā 30 dalībnieku no visām Baltijas valstīm. Meistarklasēs pilnveidot profesionālo pieredzi dalībnieki varēs pie Vitas Rusaitytes (LT, vokāls), Skirmanta Sasnauska (LT,  trombons un citi pūšamie instrumenti), Siim Aimla (EE, saksofons un citi pūšamie instrumenti), Ara Yaralyan (EE, kontrabass), Viktora Ritova (LV, taustiņinstrumenti), Denisa Paškeviča (LV, flauta, saksofons un citi pūšamie instrumenti), Arkādija Gotesmana (LT, sitaminstrumenti) un Jaan Jaanson (EE, džeza ģitāra). Tāpat visās meistarklasēs varēs gūt improvizācijas un ansambļa saspēles prasmes.

Festivāla publisko notikumu programma:

Trešdiena, 26. augusts, un ceturtdiena, 27. augusts

20.00 Pasniedzēju un meistarklašu studentu džema sesija

Festivāla pasniedzēju un meistarklašu studentu ik vakara džema sesijas. "Škiuņa džezs" meistarklases pasniedz Jaan Jaanson (EE, džeza ģitāra), Ara Yaralyan (EE, kontrabass), Siim Aimla (EE, saksofons), Arkādijs Gotesmans (LT, sitaminstrumenti),Vita Rusaityte (LT, vokāls), Skirmants Sasnauskas (LT, trombons un citi pūšamie instrumenti), Deniss Paškevičs (LV, saksofons, flauta un citi pūšamie instrumenti), Viktors Ritovs (LV, taustiņinstrumenti), bet piedalās vairāk nekā 20 jauni un jau pieredzējuši mūziķi no visām Baltijas valstīm.

Piektdiena, 28. augusts

19.00–20.00 Starptautiskais džeza duets Deniss Paškevičs & Arkādijs Gotesmans duo ar programmu "Dialogue"

Saksofonists, flautists, komponists un producents Deniss Paškevičs ir izglītots gan akadēmiskās mūzikas, gan mūsdienu ritmiskās mūzikas virzienos. Viņš daudz iedvesmojies no leģendārā saksofonista un komponista Džona Koltreina. D. Paškevičs regulāri piedalās džeza projektos, festivālos Latvijā un ārvalstīs, ir uzstājies un veicis ierakstus kopā ar pasaules mēroga džeza māksliniekiem.

Lietuviešu leģendārais avangarda džeza un laikmetīgās mūzikas izpildītājs Arkādijs Gotesmans ir viens no pieprasītākajiem lietuviešu sitaminstrumentālistiem, perkusionistiem. Viņš sadarbojies ar dažādu žanru māksliniekiem, tādējādi apliecinot savu profesionālo daudzveidību.

20.30–21.30 Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas bigbends un soliste (vokāls) Diāna Pīrāgs

Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas bigbends dibināts 2016. gadā un tā izveidotājs un vadītājs ir Romāns Saikovskis. Bigbenda mūziķi pamatā ir Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas pedagogi, taču katru gadu sastāvam tiek piesaistīti jauni mūziķi. Bigbenda un solistu izpildījumā visbiežāk dzirdamas G. Rozenberga, F. Sinatras, M. Fergusona, D. Ellingtona, R. Džona, D. Teilora, E. Fidžeraldas, M. Bublē un citu komponistu džeza un populārās mūzikas kompozīcijas. Festivālā "Škiuņa džezs" kopā ar bigbendu uzstāsies džeza vokāliste Diāna Pīrāgs.

22.00 Pasniedzēju un meistarklašu studentu džema sesija

Sestdiena, 29. augusts

14.00–14.45 Festivāla meistarklašu ansambļu koncerts

Festivāla meistarklašu ansambļu koncerts. "Škiuņa džezs" meistarklases pasniedz Jaan Jaanson (EE, džeza ģitāra), Ara Yaralyan (EE, kontrabass), Siim Aimla (EE, saksofons), Arkādijs Gotesmans (LT, sitaminstrumenti),Vita Rusaityte (LT, vokāls), Skirmants Sasnausks (LT, trombons un citi pūšamie instrumenti), Deniss Paškevičs (LV, saksofons, flauta un citi pūšamie instrumenti), Viktors Ritovs (LV, taustiņinstrumenti), bet piedalās vairāk nekā 20 jauni un jau pieredzējuši mūziķi no visām Baltijas valstīm.

18.00–19.00 Siim Aimla band (Igaunija)

Saksofonists Siim Aimla ir viena no vadošajām jaunās paaudzes personībām Igaunijas džeza mūzikas jomā. Būdams lielisks saksofona spēlētājs, aranžētājs un G. Otsa mūzikas skolas pasniedzējs, viņš joprojām atrod enerģiju, lai piedalītos daudzos izaicinošos projektos. "Siim Aimla band" sastāvs: Siim Aimla – saksofons, Ara Yaralyan – bass, Jaan Jaanson – ģitāra. Īpašs labāko Igaunijas džeza mūziķu ansamblis, kura līderis saksofonists Siim Aimla veidojis neatkārtojamu autorprogrammu, parādot katra dalībnieka muzikālo personību un īpašu saksofona un ģitāras saspēli.

19.30–20.30 Lietuvas-Latvijas mūziķu kopprojekts "Trombomania"

"Trombomānija" ir unikāls un Latvijā vēl nebijis projekts, kas balstās divu trombonu saspēlē un ar jaunu, svaigu skatienu veidotiem mūsdienīgiem aranžējumiem pazīstamām latviešu un pasaules melodijām, kā arī latviešu un lietuviešu tautasdziesmām. Ansambļa dalībnieki katrs ir unikāla personība, radoši un starptautiski atzīti mūziķi, augsta līmeņa profesionāļi. Sastāvs: Viktors Ritovs – taustiņinstrumenti, Lauris Amantovs – trombons, Andris Grunte – bass, Vita Rusaitīte – vokāls, Arkādijs Gotesmans – sitamie instrumenti, Skirmants Sasnausks – trombons. Projekta mērķis ir veidot sadarbību starp latviešu, lietuviešu džeza mūziķiem, radot jaunu un interesantu kolektīvu, sniedzot klausītājiem nebijušas sajūtas.

21.00–22.00 Festivāla noslēguma koncerts. Rēzeknes bigbends un solisti

Festivāla noslēguma koncertā Rēzeknes bigbenda un solistu-festivāla meistarklašu pasniedzēju kopīga koncertprogramma. Rēzeknes bigbends ir profesionālā pūšamo instrumentu orķestra "Rēzekne" (dibināts 1991. gadā) mūziķu vienība. Bigbenda mākslinieciskais vadītājs – trombonists, džeza mūziķis Lauris Amantovs. Kolektīva mājvieta un regulārākā koncertvieta ir Latgales vēstniecība GORS. Rēzeknes bigbends piedāvā koncertprogrammas ar latviešu un ārvalstu komponistu estrādes un džeza mūzikas kompozīcijām, piesaistot dažādus Latvijā populārus solistus (pēdējo gadu sadarbība bijusi ar dziedātājiem Kristīni Prauliņu, Diānu Pīrāgs, Andri Ērgli, Andri Daņiļenko un citiem).

Ideja par džeza festivālu Lūznavas muižā sākās 2018. gada septembrī, kad Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā tika izveidota Džeza mūzikas nodaļa, kuras vadību uzņēmās džeza mūziķis, komponists Toms Lipskis. Viņam, sākot darbu Latgalē, radās doma par džeza festivāla veidošanu Lūznavā, tā uzņemoties arī topošā festivāla māksliniecisko vadību. 2018. gada vasaras noslēgumā Lūznavas "Kulturys škiunī" divās koncertprogrammās izskanēja džeza festivāla ieskaņu koncerts "Džezs. Priekšsajūta", iezīmējot festivāla laiku un vietu. Diemžēl rudenī Toms pāragri devās mūžībā, bet, godinot iesākto darbu un veltot festivālu viņa piemiņai, ar devīzi "Turpinājums!" 2019. gada augustā Lūznavas muižā notika pirmais Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs". Festivāla idejas un aizsākumu degsmi arī šogad apņēmies uzturēt festivāla mākslinieciskais vadītājs Lauris Amantovs un Lūznavas muižas komanda. Turpinājums iesāktajām idejām, turpinājums džeza mūzikai, turpinājums pieredzējušo džeza mūziķu zināšanu nodošanai jaunajiem būs arī šogad.

Gaidot jau otro festivālu "Škiuņa džezs", Lūznavas muižas vadītāja Iveta Balčūne saka: "Neskatoties uz šo sarežģīto laiku, esam raduši iespēju džezam Lūznavā skanēt arī šogad. Pirmais Baltijas džeza festivāls pagājušā gada augustā pierādīja, cik lielu prieku un iedvesmu var rast kopīgā muzicēšanā un brīvībā, ko sniedz džeza mūzika. Ticam, ka jauno mūziķu spars, pasniedzēju pieredze un apmeklētāju atsaucīgie aplausi piepildīs arī šīs vasaras noslēgumu Lūznavas muižā!"

Baltijas džeza festivālu "Škiuņa džezs" rīko Lūznavas muiža, atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds. Ikvakara džema sesijas apmeklētājiem pieejamas bez ieejas maksas, publisko koncertu ieejas biļetes no 2,00 līdz 4,00 €, bet festivāla divu dienu (28. un 29. augusta) kopējā biļete 10,00 €. Biļetes iespējas iegādāties "Biļešu Paradīze" biļešu tirdzniecības tīklā un uz vietas Lūznavas muižā.

Video ieskats pērnā gada festivāla džema sesijā:

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86070418sec.