Uz Latgales vēstniecības GORS skatuves pirmo reizi kāps somu diriģents Tarmo Peltokoski

2023. gada 19. un 20. augustā muzykys festivals saimei i draugim (mūzikas festivāls ģimenei un draugiem) “LNSO vasarnīca” ceturto reizi atgriežas pilsētā Latgales sirdī – Rēzeknē. Pirmo reizi uz Latgales vēstniecības GORS skatuves kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) uzstāsies LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski. Mākslinieku uz skatuves redzēsim divos koncertos: 19. augustā viņš uzstāsies kā pianists kamermūzikas programmā kopā ar britu pianistu Džeimsu Šerloku un LNSO stīgu kvartetu, savukārt 20. augustā diriģēs grandiozu simfoniskās mūzikas koncertu. Abu koncertu laikā klausītāju mazajām atvasēm būs pieejama īpaša bērnistaba (iepriekš piesakoties). Tikmēr galvaspilsētas viesi uz koncertiem aicināti doties ar īpaši organizētiem autobusa reisiem Rīga-Rēzekne-Rīga.

“LNSO vasarnīcu” rīko LNSO un Latgales vēstniecība GORS. Festivālu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Tarmo Peltokoski uzstāšanās norisināsies jau festivāla pirmajā dienā – sestdien, 19. augustā, plkst. 20.00 kamermūzikas koncertā “Peltokoski, Šerloks un LNSO stīgu kvartets”. Tajā piedzīvosim unikālu iespēju pirmo reizi uz Latvijas skatuves viņu vērot pianista ampluā. Pateicoties virtuozajai klavierspēlei, Peltokoski pasaulē atzinību guvis arī kā pianists un saņēmis apbalvojumus vairākos konkursos. Viņš kā solists uzstājies ar zināmākajiem Somijas orķestriem, tostarp Somijas Radio simfonisko orķestri, Helsinku un Tamperes filharmoniskajiem orķestriem un Olū simfonisko orķestri, kā arī vairākkārt uzstājies ar akadēmiskās mūzikas sensāciju, ekstravaganto pianisti Judzju Vanu (Yuja Wang). 19. augustā viņš kopā ar LNSO stīgu kvartetu – vijolniekiem Darju Smirnovu un Sandi Šteinbergu, altistu Pēteri Trasunu un čellisti Daci Zālīti-Zilberti – klausītājiem sagatavojis vienu no spilgtākajiem romantisma kamermūzikas paraugiem, Roberta Šūmaņa vienīgo Klavierkvintetu. Savukārt koncerta otrajā daļā Peltokoski muzicēs kopā ar spilgto Londonas mūziķi Džeimsu Šerloku. Viņu izpildījumā skanēs Johannesa Brāmsa un Franča Šūberta skaņdarbi klavierēm četrrocīgi. Džeimss Šerloks pēdējos gados aktīvi uzmirdzējis mūzikas pasaulē. Kā diriģents sadarbojies ar Parīzes Nacionālo operu, Dānijas Karalisko operu, Somijas Radio simfonisko orķestri u.c. Līdzīgi kā Tarmo Peltokoski, arī Šerlokam tuva klavierspēle, tādējādi gaidāmajā koncertā klausītājiem būs ļauts iegrimt divu jaunu un daudzpusīgu meistaru saspēlē.

Abi mūziķi uz skatuves tiksies arī svētdien, 20. augustā, plkst. 17.00 festivāla noslēguma koncertā “LNSO un Tarmo Peltokoski”. Tajā Džeimsu Šerloku nemainīgi redzēsim pie klavierēm, savukārt Tarmo Peltokoski – Latvijas publikai ierastajā diriģenta lomā. Simfoniskās mūzikas koncertā klausīsimies Riharda Štrausa vērienīgo simfonisko poēmu “Tā runāja Zaratustra”, kuras tapšanu iedvesmoja Frīdriha Nīčes pārpasaulīgu ideju pilnais darbs “Tā runāja Zaratustra jeb Grāmata visiem un nevienam”. Programmā arī latviešu simfoniskās mūzikas pērle, Latgales komponista Jāņa Ivanova “Varavīksne”. Savukārt koncerta otrajā daļā ar Džeimsu Šerloku pie klavierēm skanēs vērienīgais Johannesa Brāmsa Otrais klavierkoncerts. Pats Brāmss gan tolaik visiem stāstījis, ka ir uzrakstījis “mazu, mazu klavierkoncertiņu ar mazu, mazu saujiņu skerco”.

Somu diriģents Tarmo Peltokoski 2022. gada janvārī tika iecelts par Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas galveno viesdiriģentu, kļūstot par pirmo šāda titula īpašnieku orķestra 42 gadu pastāvēšanas vēsturē. Tā paša gada maijā tika nolemts, ka no 2022./2023. gada koncertsezonas Peltokoski būs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Drīz pēc tam arī Roterdamas filharmonijas orķestris pasludināja Peltokoski par orķestra galveno viesdiriģentu. 2022. gada decembrī Peltokoski iecelts par Tulūzas Nacionālā Kapitolijas orķestra māksliniecisko vadītāju.

Kopā ar LNSO Peltokoski pavadīs vēl divas koncertsezonas, “LNSO vasarnīcai” kļūstot par viņa pirmo viesošanās reizi Latgalē.

“LNSO vasarnīca” ir LNSO vasaras festivāls ar akadēmiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla galvenā ideja – doties prom no galvaspilsētas, tuvāk citu Latvijas reģionu koncertzāļu klausītājiem.  Šis ir festivāla devītais norises gads, tam jau ceturto reizi atgriežoties Rēzeknē. Uz “LNSO vasarnīcu” aicinātas ģimenes, draugi, LNSO pastāvīgie klausītāji un visi, kas vēlas izbaudīt spilgtu  muzikālo programmu.

Pusstundu pirms koncertu “Stravinska “Stāsts par zaldātu””, “Peltokoski, Šerloks un LNSO stīgu kvartets”, dejas izrādes jauniešiem “Tīklā” un koncerta “LNSO un Tarmo Peltokoski” sākuma sāks darboties bērnistaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnistabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.

Festivāla apmeklētāji no galvaspilsētas uz Rēzekni aicināti doties ar īpaši organizētiem autobusa reisiem RĪGA-RĒZEKNE-RĪGA. 19. augustā tas no Rīgas, Aspazijas bulvāra 5, izbrauks plkst. 11.15, savukārt 20. augustā – plkst. 12.15. Gan sestdien, gan svētdien autobuss atgriezīsies Rīgā, izbraucot no Rēzeknes pēc pēdējā koncerta.

Biļetes uz koncertiem, kā arī speciālajiem autobusa reisiem iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetveikalā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/3501. Tāpat koncertu biļetes iespējams iegādāties Latgales vēstniecības GORS kasē un interneta biļešu sistēmā: latgalesgors.lv.

Aktuālajiem LNSO notikumiem aicinām sekot LNSO mājaslapā https://www.lnso.lv/un orķestra Facebook lapā https://www.facebook.com/LNSO.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.13829398sec.