Gulbenes tūrisma speciāliste par aizvadīto 2021. gadu un prognozēm jaunajā 2022. gadā

Travelnews.lv, sākoties jaunajam gadam, vaicā Latvijas pilsētu un novadu tūrisma informācijas centriem piecus jautājumus. Šoreiz atbildes uz tiem sniedz Gulbenes novada pašvaldības aģentūras “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” direktore Simona Sniķe.

1. Kādus jaunus tūrisma pakalpojumus, objektus un produktus piedāvāsiet Latvijas un ārvalstu ceļotājiem 2022.gadā?

Mums ir patiess prieks, ka par spīti mainīgajai situācijai tūrisma nozarē, Gulbenes novada tūrisma uzņēmēji turpina dzīvot līdzi laikam, pielāgoties situācijai un radīt interesantu piedāvājumu mūsu novada viesiem. Arī jaunajā tūrisma sezonā tūristiem varēsim ieteikt jaunus objektus, vietas, kur pašiem būs iespēja aktīvi darboties, pārbaudīt savas prasmes, piedalīties meistarklasēs, uzzināt kaut ko jaunu, piemēram, aktīvi atpūsties un baudīt piedzīvojuma garu, piedaloties airsofta spēlē kopā ar “Airsoft Gulbene”, aplūkot unikālus tekstila mākslas darbus, kā arī izzināt audumu krāsošanas tehniku ar Latvijā plūktiem augiem “Dilles Fashion” darbnīcā. Jauns piedāvājums šajā sezonā būs arī literārās klausāmtakas, kas saistošs tiem, kam patīk pastaigas un dabas baudīšana. Dodoties literārajās klausāmtakās, šīs lietas būs iespējams apvienot ar latviešu literatūras klasiķu iepazīšanu caur mūsdienu autoru redzespunktu. Pagājušajā gadā no ceļotājiem bieži saņēmām lūgumu ieteikt naktsmītnes, jo daudzviet tās jau bija aizņemtas, tāpēc priecājamies, ka pilsētā naktsmītņu piedāvājums ir papildinājies ar jauniem apartamentiem. Tūristiem, kam patīk būt dabā, interesanti būs jaunie atpūtas namiņi - gan “Paparde un Zīle”, gan “Namiņš mežā”, kas

dod iespēju izbaudīt atpūtu neskartā dabā, prom no visa un visiem, ļaujoties klusumam un mieram. Īpašas sajūtas jaunajā tūrisma sezonā viesiem būs iespēja baudīt atpūtas kompleksā “Ziedugravas” Stāmerienā, kur tiks piedāvāta iespēja nakšņot glempinga teltī. Ar interesantiem piedāvājumiem gan kultūras pasākumos, gan ārtelpas baudīšanā ikvienu iepriecinās Stāmerienas pils. Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” ar 22.janvāri apmeklētājus aicinās izbaudīt centrā esošās izlaušanās istabas “Perons 13” jauno versiju. Plānota arī centra ekspozīcijas papildināšana ar jaunām ierīcēm, kā arī dažādu tematisku pasākumu piedāvājums.   

2.  Kā vērtējat no tūrisma viedokļa aizvadīto 2021.gadu?

2021.gads tūrisma nozarē joprojām lielākoties bija vērsts uz vietējo tūrismu līdzīgi kā 2020.gadā, bet ar nelielu tendenci uz ārzemju tūrisma kustības atveseļošanos. Gulbenes novadā tika novēroti tūristi no Igaunijas, Lietuvas, centrālās Eiropas, Itālijas. Protams, tas ir bijis tikai pavisam neliels procentuāls skaits, salīdzinot ar kopējo tūristu pieplūdumu, bet jau ar pozitīvu tendenci, kas vieš cerības uz 2022.gada sezonu.

2021.gadā vairāk cilvēki ceļoja kopā ar ģimenēm, nelielām radinieku vai draugu kompānijām. Tie bija vienas dienas vai divu, trīs dienu ceļojumi, kas tika plānoti ne tikai viena novada, bet divu vai trīs blakus novadu ietvaros, tādā veidā paplašinot iespējas izvēlēties un apskatīt daudzveidīgāku piedāvājumu. Komunicējot ar tūristiem, piemēram, saņēmām informāciju, ka tiek apskatīts Gulbenes novada piedāvājums, izvēlēta naktsmītne Gulbenes vai Alūksnes novadā un otrajā dienā apskatīts Alūksnes novada piedāvājums, vai arī otrādi. Šādi piemēri ir bijuši arī saistībā ar Madonu un Cesvaini.

2021.gads nav bijis bieds tūrisma uzņēmējiem, pakalpojumu sniedzējiem attīstīt jau esošu piedāvājumu vai radīt jaunu. Protams, jaunumu nav bijis daudz, bet akcents ir likts uz kvalitāti, uz ģimeņu, nelielu grupu ceļojumiem, uz citādāku, interesantāku piedāvājumu dabā, ārtelpā. 2021.gadā Gulbenes novadā ir parādījušas vairākas jaunas nakšņošanas iespējas, kas liek secināt, ka šī tirgus niša vēl nav pietiekami aizpildīta un pieprasījums ir liels ne tikai sezonā, bet arī pārējos mēnešos.

3. Vai novadu reforma 2021. gadā kaut kādā veidā ir ietekmējusi tūrisma dzīvi novadā un pilsētā?

Gulbenes novadu reformas neietekmēja, gan vadības līmenī, gan teritorijas griezumā novads ir palicis tāds pats. Gulbenes novada pašvaldības vadība ir atbalstoša tūrisma nozares attīstībā, un tūrisma nozarē strādā profesionāli cilvēki, kuru mērķis ir pilnveidot kopējo sadarbību ar tūrisma uzņēmējiem, pakalpojumu sniedzējiem un sniegt daudzveidīgu ceļojumu pieredzējumu gan vietējiem, gan ārzemju tūristiem.

4. Kādi galvenie uzdevumi vai darbi tiek plānoti 2022.gadā, lai uzlabotu tūrisma infrastruktūru un ceļotāju labsajūtu?

2021.gadā esam uzsākuši darbu pie mājaslapas www.visitgulbene.lv funkcionalitātes uzlabošanas un vizualizācijas maiņas. Darbus plānots pabeigt īsi pirms jaunās sezonas sākšanās, piedāvājot tūristiem kvalitatīvu, funkcionālu un vizuāli pievilcīgu mājaslapu, kur saņemt visu tūrisma informāciju par Gulbenes novadu. No jauna tiks veidota arī mājaslapas mobilā versija, jo kopš 2020.gada tās lietošanas statistika rāda, ka mobilās versijas skatījums ir vairākkārt palielinājies.  

2022.gadā ir plānots turpināt darbus pie tūrisma infrastruktūras pilnveidošanas – brūno zīmju un informatīvo stendu sakārtošanas. Mēģināsim piesaistīt gan pašvaldības, gan projektu finansējumu.

Šogad esam iecerējuši turpināt strādāt pie Gulbenes novada dabas tūrisma potenciāla attīstīšanas – velo, pārgājienu maršrutu marķēšana, jaunu taku, maršrutu izveide, Emzes un Spārītes parku Gulbenē taku sakārtošana, iedzīvināšana, Stāmerienas pils parka potenciāla izmantošana.

Šajā gadā esam uzsākuši darbus pie ikmēneša tematisko dienu iedzīvināšanas, tā atbalstot tūrisma uzņēmējus un akcentējot daudzveidīgo novada piedāvājumu.

2021.gadā tika atjaunoti regulāri AS “Pasažieru vilciens” reisi uz Gulbeni. Veidojam piedāvājumu vilciena pasažieriem, lai apskatītu Gulbenes un novada tūrisma piedāvājumu ne tikai uz vienu dienu, bet, lai uzkavētos Gulbenes novadā visu nedēļas nogali, tā apskatot vairāk, izbaudot naktsmītņu saimnieku viesmīlību un citu novada tūrisma, kultūras vai sporta piedāvājumu. 2021.gadā tika uzsākta veiksmīga sadarbība ar Madonas un Cesvaines tūrisma speciālistiem par organizētas ekskursijas piedāvājumu vilciena pasažieriem, ko plānojam turpināt 2022.gadā, saglabājot regularitāti no pavasara līdz rudenim.

Tāpat kā 2021.gadā arī šogad ar prieku turpināsim veiksmīgo sadarbību ar Vidzemes Tūrisma asociāciju, LIAA Tūrisma departamentu vietējo un starptautisko tūristu piesaistei, žurnālistu, tūroperatoru vizīšu organizēšanai, mārketinga kampaņām dažādos medijos.

5. Kāds būtu jūsu vēlējums tūrisma ziņu portālam Travelnews.lv un Latvijas ceļotājiem 2022.gadā?

Ikvienam novēlam sasniegt mērķu piepildījumu! Lai ik solī pavada izzināšanas prieks, piedzīvojumu gars un ceļošanas azarts!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5895009sec.