Jānis Pekša: Pieaugot interneta lietošanas apjomiem, iezīmēsies robi kiberdrošībā

Attālinātais darbs, studijas un mācības tiešsaistē, kā arī iepirkšanās interneta veikalos pandēmijas ietekmē veido lielu daļu mūsu ikdienas. Internetu patērējam biežāk un vairāk, tāpat vairāk dalāmies ar saviem datiem, ne tikai profesionālajā, bet arī privātajā sfērā, tāpēc šajā laikā īpaši būtiska uzmanība jāpievērš drošībai internetā, skaidro Biznesa augstskolas Turība IT virziena vadītājs Jānis Pekša. Viņš uzsver, ka šobrīd var iezīmēties “robi” zināšanās par drošību tiešsaistē, tāpēc vienlaikus ar sabiedrības izglītošanu epidemioloģiskajos jautājumos jādomā arī par kiberdrošību.

53% aktīvi lieto sociālos tīklus

2020. gada dati liecina, ka 86% Latvijas iedzīvotāju ir aktīvi interneta lietotāji, savukārt, mobilos sakarus lieto 135%, attiecīgi ir iedzīvotāji, kuri lieto pat vairākus mobilos pieslēgumus, bet 53% ir aktīvi sociālo mediju lietotāji.

TOP 10 vietņu vidū gan vk.com, gan draugiem.lv

Analizējot populārāko mājaslapu statistiku, varam secināt, ka Latvijas interneta lietotāji visbiežāk atver google.com, kam seko youtube.com un inbox.lv. Pirmo piecinieku noslēdz google.lv un ss.com. Top 10 ierindojas arī vk.com, delfi.lv, swedbank.lv, kas apliecina – internetu aktīvi izmantojam kā profesionālajām, tā arī privātajām vajadzībām. Pirmajā divdesmitniekā ierindojušās lapas, piemēram, aliexpress.com, draugiem.lv un e-klase.lv apliecina to pašu.

Lietotāji, kuri izmanto citu lietotāju nezināšanu

Lai lietotu lielāko daļu šo vietņu, piemēram, reģistrētos sociālajos tīklos vai pasūtītu preces interneta veikalos, nepieciešams dalīties ar saviem personas datiem, kā arī, izmantot savas kredītkartes datus. Šajā kontekstā ir būtiski atcerēties, ka interneta lietotāji visbiežāk iedalās trīs grupās – tādi, kuriem trūkst zināšanu par drošību interneta vidē un nepieciešama izglītošana, tādi, kuri ir informēti un ievēro visus piesardzības pasākumus, kā arī tādi, kuri izmanto pirmās grupas nezināšanu.

Lietotāju – senioru izglītošana

Protams, Latvijā tiek strādāts pie iedzīvotāju izglītošanas šajos jautājumos – to dara gan CERT.LV, kuru misija ir veicināt informācijas tehnoloģiju drošību Latvijā, gan virkne lielāko uzņēmumu, piemēram, Swedbank. Ņemot vērā, ka liela daļa bijušās "Latvijas pasta bankas" klientu, īpaši senioru vecumā, pārgāja uz Swedbank un citām bankām, uzņēmumam nācās pastiprināti domāt par klientu informēšanu datu drošības jautājumos.

Atbilstoša satura integrēšana skolās

Tomēr, pieaugot interneta lietošanas apjomiem un dažādojoties apmeklētajām vietnēm, ar esošajām izglītojošajām aktivitātēm var nepietikt. Attālinātās mācības nozīmē vairāk laika internetā bērniem, piegādes pakalpojumi – citām vecuma grupām, tāpēc šis noteikti būtu īstais laiks informatīvajai kampaņai un atbilstoša satura integrēšanai skolu mācību programmās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16996121sec.