Attālināta darba izaicinājumi: Kā iekārtot darba vietu mājās?

Guļamistaba pārvērtusies par biroju, virtuvē notiek tiešsaistes tikšanās, bet bērnistabā iekārtota attālināta klase? IKEA interjera dizainere Kristīne Jansone dalās ieteikumos, kā padarīt darbu no mājām efektīvāku – vienalga, vai strādā mājās pastāvīgi vai pāris reižu nedēļā.

“Vēl nekad agrāk nav bijis tik svarīgi būt elastīgiem un pielāgoties dažādiem darba apstākļiem. Vēl nekad nav bijis tik svarīgi, lai mājās būtu vieta, kur strādāt. Latvijas mājokļos bieži redzams – vecāki ir parūpējušies par bērniem, lai viņiem būtu vieta, kur mācīties, taču nav padomājuši paši par sevi. Rezultātā rēķini tiek maksāti, sēžot pie virtuves galda, e-pasti top, sēžot uz dīvāna, bet svarīgiem zvaniem ir atvēlēts priekšnams. Tādiem risinājumiem nav ne vainas, ja ir runa par ātri paveicamiem uzdevumiem, bet šādi strādāt ilgstoši gan nevajadzētu. Ilgtermiņā ir nepieciešama pārdomāti un ergonomiski iekārtota darba vieta,” saka Kristīne Jansone.

IKEA aptaujā* noskaidrots, ka ērta darba vieta pašlaik ir kļuvusi par prioritāti daudzās Latvijas mājsaimniecībās.

“Pavasarī, kad valstī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, vairāk nekā ceturtā daļa respondentu sacīja, ka strādā no mājām. Katrs desmitais investēja laiku un līdzekļus, lai iekārtotu sev darba vietu mājās, taču katrs desmitais arī apgalvoja, ka tas vēl ir darbu sarakstā. Nepieciešamība pēc darba vietas mājās saglabāsies arī nākotnē. Ceturtā daļa aptaujas dalībnieku atzina – ja iegādātos jaunu mājokli, darba vieta tajā būtu viena no prioritātēm,” IKEA pārstāve piebilst.

Kā iekārtot darba vietu mājās:

1. Atrodi piemērotāko vietu

Labāk izvēlēties pēc iespējas klusāku vietu, kur netraucēs ikdienas rosība. Ja nav iespējas iekārtot atsevišķu darbistabu, var iekārtoties arī dzīvojamā istabā, taču tad jādomā par telpas sadalīšanu, piemēram, ar vieglām plauktu konstrukcijām vai aizkariem, lai varētu labāk koncentrēties. Ja vietas ir maz, labs risinājums ir izvēlēties ergonomisku krēslu un novietot to pie ēdamgalda, pie virtuves galda vai pie tualetes galdiņa. Var izvēlēties arī neierastāku risinājumu – nelielu galdu novietot, piemēram, zem kāpnēm, starp skapjiem vai pat skapī iekšā.

2. Padomā par svarīgāko

Darba vietai ir ļoti svarīgi, lai tā būtu ergonomiska. Ir vērts iegādāties krēslu, kas tiešām ir paredzēts strādāšanai, ir ergonomisks un piemērots vairāku stundu darbam. Krēslam ir jānodrošina labs atbalsts – to var panākt ar regulējamu atzveltni un augstumu. Strādājot pamīšus sēdus un stāvus, var izkustēties un uzlabot asinsriti un produktivitāti, tāpēc galds ar regulējamu augstumu ir īpaši noderīgs tiem, kas strādā sēdošu darbu.

Labs apgaismojums ir svarīgs kā labsajūtai, tā darba drošībai. Noliekot rakstāmgaldu pie loga, var izmantot dienasgaismas priekšrocības, taču ir svarīgi arī parūpēties par regulējamām galda lampām, lai apgaismojumu varētu virzīt tieši turp, kur tas nepieciešams.

3. Uzlabo

Stresu var vairot apkārt valdošā nekārtība – darbs ir kvalitatīvāks, ja darba vieta ir kārtīga un labi organizēta. Ērti ir glabāšanas risinājumi, ko var likt pie sienas, jo viss ir labi pārskatāms un viegli aizsniedzams. Sīkumiem var izmantot perforētu dēļu kombinācijas. Galda virsmu atbrīvo, saliekot papīrus un citas mantas ratiņos, ko var iestumt zem galda vai noglabāt citviet, neaizņemot daudz vietas. Grupējot mantas, būs vieglāk atcerēties, kur kas meklējams. Tam var izmantot marķētas kastes, dekoratīvus grozus un citus organizatorus. Strādājot mājās, savu stūrīti var arī personalizēt pēc sirds patikas. Liec pie sienas gleznas, fotogrāfijas, iedvesmojošus citātus un visu, kas rosina tevi produktīvam darbam. Lai nesaraibinātu interjeru, var apkopot dekoratīvos priekšmetus vienuviet, piemēram, uz bilžu turētāja vai ziņojumu dēļa, vai pat stangas ar knaģiem. Lai nebūtu kārdinājuma bieži iet uz virtuvi, pagatavo lielāku krūzi tējas vai kafijas un noliec uz galda veselīgas uzkodas.

4. Plāno

“Svarīgi ir ne vien tas, kādu izveido savu darba vietu, ir svarīgi, kā to lieto. Ievērojot biroja noteikumus arī mājās, ir vieglāk nodalīt darba un privāto dzīvi. Tā var saglabāt augstāku produktivitāti un samazināt stresa līmeni,” iesaka dizainere. Kristīne Jansone iesaka plānot darba plūsmu (tur var palīdzēt, piemēram, ziņojumu dēļi), noteikt sev regulāras darba stundas un sakārtot darba vietu. Jāmēģina panākt, lai darba laiku respektētu arī ģimenes locekļi. Var izmantot, piemēram, vizuālas norādes, kā “Netraucēt”, īpaši, ja veic darba zvanus. Neaizmirsti arī par izklaidi – ja dari kaut ko tādu, kur nav ļoti jākoncentrējas, klausies mūziku vai pat kādu raidījumu.

* Tiešsaistes aptauju IKEA uzdevumā veica pētījumu aģentūra “Norstat”, un tas tika veikts Covid-19 epidēmijas dēļ ieviestā ārkārtas stāvokļa laikā 2020. gada pavasarī. Aptaujā piedalījās 500 respondentu no dažādām vecuma grupām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.03.2024 - 23.03.2024 Alīsijas Edelvaisas (Austrija) koncerts Valmieras TIC
22.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā koncertēs austriešu dziesminiece, multiinstrumentāliste, cirka māksliniece un aktrise Alīsija Edelvaisa. | Skatīt vairāk
25 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.03.2024 - 23.03.2024 Uzlādējoša atpūta ŠRILANKĀ! Latvia Tours
Aicinām uzlādējošā piedzīvojumā, kas liks sirdij gavilēt aiz prieka, ko radīsiet Šrilankā ar tiešo lidojumu no Rīgas 18.03.! | Skatīt vairāk
no 913.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 Laivošana Latgalē Latgale.travel
Aktīvā laivošanas sezona ir gaisā! Dodies izbaudīt piedzīvojumus Latgalē | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.26984692sec.