Pētījums: Uzņēmējdarbības gars Latvijā nav zudis arī Covid-19 pandēmijas laikā

Covid-19 pandēmijas ietekmē cilvēkos nezūd motivācija dibināt savus uzņēmumus. 59% Latvijas iedzīvotāju būtu ieinteresēti izveidot savu biznesu, secināts Amway Global Entrepreneurship Report 2020 (AGER 2020)*. Eksperti uzsver, ka tieši šis ir īstais laiks to darīt. Tomēr aizvadītā gada laikā ir mainījusies motivācija, kādēļ veidot savu uzņēmumu, - gada sākumā tā galvenokārt bija vēlme nodarboties ar to, kas aizrauj, taču patlaban – plānot savu laiku un gūt papildu ienākumus.

Motivācija – aizraujošs darbs vai papildu ienākumi?

2020. gada sākumā 71% aptaujāto galvenā motivācija veidot savu uzņēmumu bija darīt darbu viņus interesējošā jomā. Taču jau gada beigās cilvēki savos uzskatos bija kļuvuši piesardzīgāki un praktiskāki. Vadošās pozīcijas ieņem iespēja plānot pašiem savu darba laiku ar 69% un iespēja gūt papildu ienākumus ar 62%. Interesanti, ka motivācija darīt interesantu un sirdij tuvu darbu tomēr ir palikusi pirmajā vietā respondentiem vecuma grupā līdz 35 gadiem. Turklāt, salīdzinot ar 2019. gada datiem, jaunāka gada gājuma cilvēku vidū Latvijā pieaudzis par 2% (no 63% 2019. gadā uz 65% 2020. gada beigās). Neskatoties uz Covid-19 radīto ekonomisko krīzi, jaunākā paaudze joprojām ir motivēti nodarboties ar savu sirdslietu, un tieši to vērtē visaugstāk.

“Kopumā uzņēmējdarbība tiek uztverta kā iespēja brīvi un neatkarīgi nodarboties ar to kas patīk. Salīdzinoši mazāka ir motivācija veidot un pārvaldīt uzņēmumu, kas nākotnē varētu būt straujāk augošs. Īpaši izteikta šāda piesardzība ir respondentiem vecākiem par 35 gadiem. Respondenti, kas ir jaunāki par 35 gadiem, pozitīvāk skatās uz iespēju būt par uzņēmuma īpašniekiem, kas ir labs priekšnoteikums, lai nākotnē Latvijā vairāk attīstītos lielāki un straujāk augoši uzņēmumi,” pauž Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) zinātniskais līdzstrādnieks un pētnieks Aivars Timofejevs.

Kopumā Baltijas valstīs iedzīvotāju nostāja palikusi nemainīga un lielākā daļa aptaujāto – 70% – joprojām norāda, ka uzņēmumus dibinātu, lai nodarbotos ar to, ko patiesi vēlas. Lai arī pandēmija ir ieviesusi savas korekcijas daudzu iedzīvotāju ikdienas un profesionālajā dzīvē, uzņēmējdarbības gars Latvijā un Baltijā kopumā pagaidām nesarūk.

Bizness tiešsaistē – jaunā norma

2020. gadā strauju izaugsmi piedzīvojusi uzņēmējdarbība tiešsaistes vidē, pateicoties valdības ieviestajiem pulcēšanās ierobežojumiem. To apliecina arī AGER 2020 dati - Latvijā interese par sociālo tīklu un tiešsaistes platformu atbalstu uzņēmējdarbības īstenošanā pieaugusi no 18% līdz 23%.

Socioloģe ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi patērētāju uzvedības izpētē un uzņēmuma “Jaunrades laboratorija” izpētes un izaugsmes eksperte Ilva Pudule norāda: “Covid-19 ietekmē tik ierastās darbības – darbs, mācības, iepirkšanās, tikšanās, izklaidēšanās un citas – šobrīd tiek veiktas lielākoties attālināti. Dažādos Latvijā nesen veiktajos pētījumos mēs redzam, ka teju puse strādājošo var darboties arī ārpus birojiem savās mājās. Tas ietekmē arī patēriņa uzvedību internetā. Cilvēki ir atraduši jaunus risinājumus un iespējas, kā atvieglot savu ikdienu, tādēļ ir skaidrs, ka šie risinājumi nekur neizzudīs arī pandēmijai beidzoties, bet gan kļūs par nākotnes jauno realitāti. Patērētājiem ir raksturīgi pieturēties pie jau atrastajiem un praksē pārbaudītajiem, sev ērtajiem risinājumiem.”

Krīze – īstais brīdis jaunu biznesa ideju attīstībai?

Lai arī apkārt notiekošais par to šķietami neliecina, šis ir viens no izdevīgākajiem brīžiem biznesa uzsākšanai. Patlaban uzņēmējiem pieejams labi kvalificēts darba spēks, brīvi pieejami ražošanai nepieciešamie resursi par lētākām cenām, zemākas nomas maksas un draudzīgāks piedāvājums aizdevumiem starta kapitāla nodrošināšanai. Pasaules praksē pierādījies, ka tieši ekonomiskās situācijas lejupslīde ir bijis īstais laiks veiksmīgu uzņēmumu izveidei – Microsoft, Airbnb, Uber, Disney un citi, kā norāda izdevums The New York Times.

Pašmāju piemērs tam ir 2020. gada aprīlī atvērtā maiznīca un brokastu kafejnīca Katkevich, kas par spīti globālai pandēmijai savas durvis vēra pašā tās sākumā, taču vēlāk bija spiesti savu darbības virzienu uz pandēmijas laiku mainīt un pārtapt no kafejnīcas par veikalu. Kā norāda uzņēmuma valdes locekle Monta Vecozola: “Par spīti valstī notiekošajam jau pašā sākumā nolēmām, ka kafejnīcu atvērsim aprīlī, kā tas bija ieplānots, jo ieguldīts pārāk daudz darba, sviedru un resursu. Taču vasaras beigās sākām domāt par plānu B, jo pandēmiju uztvērām ļoti nopietni un gatavojāmies otrajam Covid-19 vilnim. Izveidojām cita veida piedāvājumu un nemitīgi domājām risinājumus un idejas, lai izdotos neaizvērt kafejnīcu, kā arī nezaudēt klientu uzticību. Šobrīd kafejnīca ir pilnībā pārveidota par maiznīcu un pielāgota mini veikaliņa vajadzībām, kur tirgojam gan pašu ražoto, gan citu vietējo zemnieku un ražotāju produkciju.”

*Par pētījumu

AGER (Amway Global Entrepreneurship Report 2020) desmitais pētījums veikts, Latvijā aptaujājot 333 iedzīvotājus un Baltijā kopskaitā 1000 iedzīvotājus vecumā no 15 gadiem klātienē, tiešsaistē un telefonintervijās. Kopā pasaulē aptaujāti 23 808 cilvēki. Pētījums veikts 25 valstīs, izmantojot Ipsos Global Omnibus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52675986sec.