Drošības eksperts: seši ieteikumi drošiem Līgo svētkiem

Vasaras saulgrieži jeb Līgo svētki šogad ir īpaši, jo tos varēsim sagaidīt plašākā ģimenes, draugu vai citu cilvēku lokā ievērojot epidemioloģiskās prasības. Tāpēc jo īpaši svarīga ir piesardzība šajā svētku laikā. Lai Līgo svētki tiktu aizvadīti bez starpgadījumiem, "Drošības profesionāļu asociācija" valdes loceklis, Biznesa augstskolas Turība absolvents Mārtiņš Melnis sniedz dažus ieteikumus drošai svētku pavadīšanai. Eksperts uzsver, ka šajos svētkos nedrīkst piemirst arī par garnadžiem, kas izmanto iespēju, kamēr līgotāji neatrodas savos īpašumos.

Īpaša vērība jāpievērš ugunskura vietas izvēlei

Bez Jāņu ugunskura svētki nav iedomājami, tomēr jāņem vērā, ka ugunskura vietas izvēlei jāpievērš īpaša uzmanība, jo vairāk šajā ekstremāli kastajā laikā. Ļoti būtiski ir izvēlēties atbilstošu un drošu ugunskura vietu. Nevajadzētu ugunskura vietu ierīkot pļavās, kur ir sausa zāle, jo īpaši, ja tā vēl nav nopļauta, kā arī, jāņem vērā, ka atrodoties blakus dabas parkiem, kurināt ugunskurus drīkst tikai speciāli tām paredzētās vietās. Svarīgs ir arī ugunskura augstums, šeit galvenais, lai tas nebūtu par augstu, jo ugunskuriem apkārt var atrasties koki – jo augstāk tiek būvēti svētku ugunskuri, jo lielāka iespējamība, ka liesmas sasniedz koku zarus. Jāatceras arī pie ugunskura vietas novietot trauku ar ūdeni, vai kādu citu ugunsdzēsības līdzekli, piemēram, ugunsdzēsības pārklāju vai ugunsdzēsības aparātu, jo ar to varēs nodzēst ugunskuru gadījumā, ja uguns sāks izplatīties ārpus plānotajai ugunskura vietas. Atcerieties – Jāņu svētku laikā valstī ir noteikts ekstremāls karstums, kurš ir ļoti bīstams tieši no uguns bīstamības un pārkaršanas riskiem. Esi apdomīgs šajā laikā, ugunskuru aizliegts atstāt bez uzraudzības, pat ja tas liekas relatīvi drošs.

Alkohols ar peldi nav savienojams

Neapdomīga un pārgalvīga pelde alkohola reibumā var novest pie traģiskām sekām. Tādēļ peldes un alkohols nav savienojamas lietas, jo šādos brīžos mēs bieži vien pārvērtējam savas spējas. Šajā karstajā laikā jāpievērš īpaša uzmanība uz pārkaršanas risku. Visbiežākais nelaimes gadījumu iemesls ir tieši strauja ieiešana aukstā ūdenī, peldēšanās alkohola reibumā un savu spēku pārvērtēšana. Atcerieties peldēšanās karstajā laikā ir pat ieteicama, taču tas jādara droši, lai svētki netiktu sabojāti gan sev, gan apkārtējiem.

Rūpes par bērnu drošību jāuztver ar nopietnību

Svētki prasti tiek svinēti ģimenes un draugu lokā, noteikti nedrīkst aizmirst arī par bērniem, jo bērni ir jāuzmana nepārtraukti. Svinot svētkus kopā ar bērniem, ieteicamāk būtu sadalīt vakaru divās daļās, kur vienā pasākuma daļā norisinās dažādas spēles un aktivitātes vecāku uzraudzībā un otra daļa, kur bērni mierīgi aizvada svētkus kopā ar vecākiem pie svētku galda. Īpaša uzmanība jāpievērš bērnu pārkaršanas riskam šajā karstajā laikā.

Cieņpilnas attiecības ar kaimiņiem

Organizējot Līgo svētkus, jāatceras arī par kaimiņiem. Ja apzināmies, ka plānota skaļāka mūzika vai lielāks pulks ciemiņu – ieteicams doties pie kaimiņiem, lai vienoties par pasākuma norisi. Ieteicams arī būtu atstāt kaimiņiem savu kontakttālruni, lai, nepieciešamības gadījumā, ar Jums varētu sazināties. Gadījumā, ja otra puse nav mierā ar gaidāmajām neērtībām, ir jāsper nākamais solis un jāizrunā visas detaļas, izvairoties no policijas iejaukšanās, jo kurš tad vēlas sabojāt sev svētku sajūtu. Protams, jāņem arī vērā, ka svētku laikā noteikumi par trokšņošanu nav atcelti un tie ir jāievēro, vismaz cienot vienam otru.

Saglabāt tradīcijas, izvērtējot iespējamos riskus

Līgo svētku tradīcijas, kā, piemēram, lēkšana pāri ugunskuram var kļūt bīstama. Atturēties no senajām tradīcijām noteikti nevajadzētu, bet izvērtēt riskus gan. Šajā gadījumā nevajadzētu pārvērtēt savas spējas. Ieteikums būtu nepārspīlēt ar ugunskura lielumu, to var veidot mazāku un simboliskāku, kas noteikti svētku sajūtu nemazinās. Tā pat tradīcijas par alus dzeršanu un Jāņu sieru ir senas un nozīmīgas, taču jāatceras ka pārmērīgi mielotie ar svētku galda gardumiem var būt kaitīgi jūsu veselībai.

Privātīpašumu un personīgo mantu sargāšana

Jāatceras, ka šo svētku laiku izmanto arī garnadži, jo vairums līgotāju pamet savas mājas un dodas atzīmēt svētkus dabā. Tāpēc svarīgi ir apzināties drošības pasākumus, kuri pasargās no šādiem starpgadījumiem. Ieteikums būtu informēt arī kaimiņus par savu prombūtni, kas radītu papildus drošības sajūtu. Ja īpašumam ir apsardzes sistēmas, vai kādu citi drošības līdzekļi, dodoties atzīmēt svētkus ārpus sava īpašuma, tās nepieciešams ieslēgt vai uzlikt uz apsardzi. Atcerieties ejot svinēt svētkus nav nepieciešams līdzi paņemt visas vērtīgās mantas, izvērtējiet, kas Jums patiešām nepieciešams un parējās vērtīgās lietas atstājiet drošā vietā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51217604sec.