Jurista ieteikums iedzīvotājiem, iegādājoties preces internetā

Vienpadsmit mēneši, advokāta algošana un Patērētāja strīdu risināšanas komisijas iesaiste – tas viss bija nepieciešams, lai uzņēmums kompensētu zaudējumus iedzīvotājam par tiešsaistē iegādātu preci ar defektu.

“Ar šo vēlamies atgādināt, ka ir svarīgi ne vien zināt savas patērētāja tiesības, bet arī izmantot visus pieejamos tiesību aizsardzības līdzekļus,” norāda Zvērinātu advokātu biroja Magnusson vecākais jurists Artūrs Ševčuks.

Advokātu biroja pārstāvis vērš uzmanību, ka pēdējos divos gados būtiski audzis iepirkšanās tiešsaistē apjoms. Turklāt pieminams, ka ar distances līgumu preces faktiski tiek nopirktas neredzot un nepārbaudot to stāvokli (atbilstību līguma noteikumiem). Šādos gadījumos likums ir noteicis atteikuma tiesības, kurām ir paredzēts prekluzīvs termiņš – 14 dienas – un tādēļ tās ne vienmēr var izmantot. Situācijas dzīvē var būt dažādas, ko apliecina arī zemāk aprakstītais gadījums.

“Patērētājs interneta vietnē personiskajām vajadzībām iegādājās televizorus. Tomēr, ņemot vērā jaunbūves, kurā bija plānots uzstādīt televizorus, būvniecības darbu kavēšanos, preču izpakošana tika veikta tikai pēc diviem mēnešiem no preču faktiskās saņemšanas. Pēc preču iepakojuma atvēršanas patērētājs konstatēja, ka viens no televizoriem ir bojāts. Patērētājs vērsās pie pakalpojuma sniedzēja ar lūgumu veikt preces maiņu vai atmaksāt par preci samaksātos naudas līdzekļus. Pakalpojuma sniedzējs atteica izpildīt patērētāja lūgumu, norādot, ka preču bojājums ir radies trešo personu (piegādātāja) darbību dēļ, nevis paša pakalpojuma sniedzēja dēļ” stāsta Zvērinātu advokātu biroja Magnusson vecākais jurists.

“Šāda pakalpojuma sniedzēja nostāja nav pamatota, jo likumā ir skaidri noteikts apgrieztās pierādīšanas pienākums, proti, ja preces neatbilstība līguma noteikumiem atklājas sešu mēnešu laikā pēc preces iegādes, uzskatāms, ka tā eksistēja preces iegādes dienā” uzsver jurists.

Patērētājs pieņēma lēmumu vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), Patērētāju strīdu risināšanas komisijā, kura ar savu lēmumu apstiprināja – pakalpojuma sniedzējam ir pienākums izpildīt patērētāja lūgumu – veikt preces maiņu vai atmaksāt veikt naudas atmaksu.

Šobrīd strīds jau ir daļēji atrisināts, t.i. “Samsung” pārstāvis ir veicis naudas atmaksu par nekvalitatīvo preci. Tomēr pakalpojuma sniedzējs ir atteicies atlīdzināt patērētāja izdevumus par juridisko palīdzību, tādēļ patērētājs ir pieņēmis lēmumu vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par zaudējumu piedziņu.  

“Ir vērts norādīt, ka ikviens, kurš iegādājas un lieto preci vai pakalpojumu privātām vajadzībām, ir uzskatāms par patērētāju, kuru kā mazāk aizsargāto pasargā speciālie tiesību akti, tādēļ, nonākot līdzīgās situācijās, būtu izmantojami visi tiesību aizsardzības mehānismi savu tiesību realizēšanai” uzsver jurists.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93697405sec.