Kādiem viedpulksteņa rādītājiem pievērst uzmanību skriešanas laikā?

Viedpulkstenis sniedz plašu funkciju klāstu teju jebkurai dzīves situāciju un darbojas kā uzticams viedais asistents uz katra soļa, taču, kad pienācis laiks iknedēļas treniņam, ir svarīgi zināt, kuriem sporta uzraudzības rādītājiem pievērst vislielāko uzmanību. Reizēm lielais funkciju klāsts liek samulst ciparu rēbusā, tāpēc tehnoloģiju eksperts sniedz vērtīgus padomus, efektīvai treniņa uzraudzībai un analīzei.

Pamatu pamats: vidējais ātrums un distance

Ātrums un noskrietā distance ir vislabāk pazīstamie rādītāji. Ātrumu var vērtēt divējādi – tā brīža temps vai skrējiena vidējais temps. Kaut gan sākumā motivējošāks varētu šķist tā brīža reālais skriešanas temps, brīžos, kad ātrums samazinās, treniņš liksies neefektīvs. Tāpēc vērtīgāk treniņa laikā būs ik pa brīdim paskatīties vidējo ātrumu, kas mēra visas distances laikā paveikto.

“Treniņu laikā īpaši ērti būtu sadalīt viedpulksteņa ekrānu divās daļās, kur vienā pusē rāda tā brīža skriešanas ātrumu, bet otrā – vidējo skriešanas ātrumu. Tāpat noderīgi būs aplūkot arī paveikto distanci un distancē pavadīto laiku, kas ilgtermiņā ļaus arī salīdzināt valkātāja skriešanas progresu,” skaidro Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Veselība pirmajā vietā ar sirdsdarbības ritmu

Šis rādītājs ir svarīgs ne tikai jau pieredzējušiem sportistiem, bet arī iesācējiem. Bieži vien, uzsākot skriešanas treniņus ir vēlme skriet uz “pilnu jaudu”, kaut gan patiesībā šāda pieeja nav labvēlīga skrējēja sirds veselībai.

“Pirmoreiz uzliekot jebkuru viedpulksteni ar sirdsdarbības ātruma uzraudzības funkciju, ierīce analizē, kāds ir valkātāja vidējais sirdsdarbības ātrums, lai noteiktu tā maksimālo ātrumu. Šis rādītājs katram cilvēkam ir atšķirīgs un atkarīgs no dažādiem faktoriem kā vecums, ģenētika un fiziskā sagatavotība. Analizējot sirdsdarbības ātrumu, viedpulkstenis var sniegt zinātniski pamatotus ieteikumus, kādā sirdsdarbības ātruma intervālā ierīces valkātājam vajadzētu sportot, lai sasniegtu vēlamo rezultātu,” stāsta M. Tillers.

Lai trenētu ķermeņa izturību un sagatavotību ir vēlams nepārsniegt aptuveni 50 % līdz 70 % no maksimālā sirdsdarbības ātruma. Katru treniņu aizvadot ar maksimālo sirdsdarbības ātrumu, neveidosies vēlamā fiziskā izturība un ķermenim būs grūtāk veiksmīgi atjaunot noslogotās muskuļu grupas.

Tehnoloģiju eksperts norāda: “Iesācējiem it sevišķi ir jāpievērš uzmanība savam sirdsdarbības ātrumam, jo pretējā gadījumā sākotnējā motivācija ātri apsīks. Jaunākie viedpulksteņi arī sniedz dažādus zinātniskus padomus, kā labāk iesākt un pavadīt treniņu, piemēram, Huawei GT Runner, balstoties uz valkātāja sirdsdarbības rādītājiem un iepriekšējo treniņu rezultātiem, sniedz efektīvu treniņa plānu, ko ērti pielāgot savam personīgajam ikdienas režīmam.”

Soļu skaits minūtē ātrākam rezultātam

Veikto soļu skaits minūtē jeb kadence nav rādītājs, kas ir visu laiku jāvēro viedpulksteņa ekrānā. Šis rādītājs būs noderīgs tiem sportistiem, kas lūko uzlabot savu skriešanas ātrumu. Pārsvarā skriešanas kadence svārstās no 150 līdz 200 soļiem minūtē, bet pētījumi norāda, ka tieši 170 soļi minūtē uzlabos skrējiena efektivitāti.

“Kadences uzlabošanai noderēs viedpulksteņos pieejamās mūzikas straumēšanas platformas, kas piedāvā speciāli atlasītus dziesmu sarakstus ar 170 sitieniem minūtē. Atbilstoša mūzika ļaus vieglāk iekļauties vajadzīgajā ritmā un ātrāk sasniegt vēlamo skriešanas ātrumu,” skaidro M. Tillers.

Atjaunošanās laiks ķermeņa labsajūtai

Nereti uzsākot regulārus skriešanas treniņus, sākotnējā motivācija ir lielāka nekā ķermeņa spējas. Lai nepārslogotu savu ķermeni, vairums viedpulksteņu piedāvā funkciju, kas aprēķina vēlamo ķermeņa atjaunošanās laiku.

“Šī funkcija ņem vērā iepriekšējā treniņa slodzi, ikdienas aktivitātes un nakts miera kvalitāti. Veicot analīzi no visu šo rādītāju pamata, ņemot vērā arī valkātāja sirdsdarbības ātrumu, ierīce aprēķina ieteicamo atjaunošanās laiku, kas tiek regulēts atbilstoši izmaiņām visos rādītājos. Ja miegs ir bijis pietiekamā daudzumā un dziļā stadijā, tad atjaunošanās ātrums var saīsināties. Šis ir būtisks rādītājs visiem sporta entuziastiem, jo palīdz ērti izvairīties no dažādām traumām, sevis pārslogošanas un motivācijas zuduma,” norāda eksperts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23587894sec.