Aktīvā vulkāna pieaugošie draudi: kas jāņem vērā, dodoties ceļojumā uz Islandi

Pirms vairākiem gadiem vulkāna izvirdums Islandē vienā mirklī radīja pilnīgu haosu ne tikai uz zemes, bet arī gaisa satiksmē. Novembrī Islandē bija vērojamas vairākas zemestrīces, kurām nereti sekoja vulkāna izvirdumi. Šobrīd Islandē izsludināts ārkārtas stāvoklis vulkāna izvirdumu dēļ. Ne vienmēr, dodoties uz šo skaisto valsti, ceļotāji aizdomājas par briesmām, ko var radīt Islandes daba. Kas jāzina, plānojot ceļojumu uz Islandi, un kā sagatavoties situācijai, kad neviena lidmašīna vairs nekursē?

2010. gadā Eijafjallajökull vulkāns izvirda un radīja milzīgu pelnu mākoni gaisā, liekot astoņu dienu laikā atcelt vairāk nekā 100 000 lidojumu. Daudzi ceļotāji pavadīja ilgas stundas pie nomas auto stūres, lai nokļūtu mājas. Kopējais finansiālais zaudējums bija gandrīz 3,5 miljardi eiro. Šobrīd vulkāna aktivitāte Islandē atkal būtiski palielinājusies. Vai ceļotāji un tūrisma nozare ir gatavi šai situācijai un no tās izrietošajām sekām?

“Mēs nevaram novērst vulkāna izvirdumus un nevaram ietekmēt atceltos reisus, jo šādos apstākļos lidmašīnas vienkārši nevar pacelties gaisā. Tādēļ situācijās, kad pieaug aktīva vulkāna draudi, pastāv risks, ka lidmašīnu reisi var tikt atcelti. Svarīgi, ka ceļotāji ir labi informēti par to, kā rīkoties šādā situācijā,” informē apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma “Balcia” viceprezidents Reinis Bērzkalns.

Bērzkalns skaidro, ka iepriekšējā vulkāna izvirduma laikā ceļotāji cieta lielus finansiālus zaudējumus. “Apdrošinātāju pieredzē bija daudz gadījumu, kad cilvēki centās nokļūt mājās – brauca ar vilcieniem, nomas automašīnām. Daži pat iegādājās savu auto, jo nomas auto vienkārši nebija pieejami. Tas viss radīja lielus finansiālus zaudējumus. Ja šie cilvēki vienkārši dažas dienas būtu uzkavējušies savā atrašanās vietā, mājās nokļūt būtu daudz vieglāk un lētāk, jo pēc pāris dienām tika atjaunota gaisa satiksme,“ stāsta Reinis Bērzkalns.

“Pēc Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas Eurocontrol pieejamās informācijas, šobrīd nav spēkā esošu ierobežojumu lidojumiem uz Islandi. Tomēr jāņem vērā, ka situācija jebkurā mirklī var strauji mainīties, tādēļ mēs nepārtraukti sekojam līdzi un analizējam aktuālos metereoloģiskos un cita veida datus. Vērtējot šī brīža apstākļus, izvirdums ir ar mazāku ietekmi uz gaisa satiksmi nekā 2010. gadā, jo vulkānisko pelnu daudzums gaisā ir pieļaujamās normas robežās, “ par situāciju gaisa satiksmē informē “SmartLynx Airlines” operatīvais vadītājs Deniss Žilkins.

Kā ceļotājs var sagatavoties neērtībām, ko var radīt vulkāna izvirdums?

“Pirms ceļojuma jāiegādājas apdrošināšana un, pats svarīgākais, jāpārbauda, vai ir iekļauts ārkārtas situācijas segums. Dodoties uz Islandi, iesaku pārbaudīt, vai apdrošināšana iekļauj tieši vulkāna izvirduma iespējamību. Mūsu ceļojumu apdrošināšana var segt ceļa izdevumus, lai atgrieztos mājās ārkārtas situācijā. Protams, jāņem vērā, ka lidmašīnas biļetes krīzes situācijā var būt daudz dārgākas,” skaidro “Balcia” viceprezidents. Visvienkāršākais veids, kā pārliecināties, vai jūsu segums ir atbilstošs, lai vismaz daļēji segtu ceļošanas izmaksas uz valsti, kur izvirdis vulkāns, ir sazināties ar ceļojuma apdrošināšanas pakalpojumu sniedzēju un tieši šo jautājumu izrunāt.

Ceļotājam jābūt informētam par iespējamiem riskiemJa iepriekš ir zināms, ka vulkāna izvirduma risks pastāv, ceļojuma apdrošināšana var nesegt radušos zaudējumus. Šādā situācijā cilvēks apzināti plāno doties uz teritoriju, kur ir paaugstināta bīstamība. “Tātad šeit svarīgs ir datums, kad iegādātas ceļojuma biļetes. Ja esat jau sen rezervējis ceļojumu, problēmu nebūs. Ja biļetes iegādātas tikai tad, kad potenciālās briesmas jau zināmas, ceļojuma apdrošinātājs var atteikt atlīdzību. Ja neesat pārliecināts par potenciālajiem draudiem konkrētajā valstī, ir vērts sekot līdzi Ārlietu ministrijas oficiālajiem paziņojumiem,” iesaka Bērzkalns. Piemēram, Ārlietu ministrijas mājaslapā šobrīd ir informācija par paaugstinātas bīstamības līmeni Islandē, kas nozīmē, ka, šobrīd iegādājoties biļetes, ceļotājs pats apzinās iespējamos riskus un bīstamību.

Vai vari savus darba pienākumus veikt attālināti?

“Iepriekšējais vulkāna izvirdums parādīja, ka gudrāk un izdevīgāk būtu bijis vienkārši pāris dienu uzgaidīt savā atrašanās vietā, nevis stresa situācijā mēģināt nokļūt mājās. Protams, šādam scenārijam ir jāsagatavojas,” stāsta Bērzkalns. “Skaidrs, ka nekad negribas gatavoties sliktākajam variantam, bet, dodoties uz vietu, kur iespējami šādi riski, tas noteikti palīdzētu. Iesaku padomāt, vai savu darbu vari veikt attālināti – iesaku paņemt līdzi portatīvo datoru un aprunāties ar savu darba devēju par šādu iespēju. Priekšnoteikums šādam scenārijam, protams, ir laba apdrošināšana, kas iekļauj ārkārtas situāciju iespējamību.”

Pirms ceļojuma uz Islandi noteikti iesakām pārliecināties par visām iepriekš minētajām lietām un laicīgi pārrunāt savas ceļojumu apdrošināšanas iespējas un noteikumus. Savukārt, atrodoties uz vietas ārvalstīs, uzmanīgi sekot līdzi jaunākajiem paziņojumiem par situāciju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86893582sec.