Iepazīsti, kā rodas Āzijas garšas!

Āzijas virtuves būtiska pamatsastāvdaļa ir ne tikai kokosriekstu piens, nūdeles, sojas mērce, bet arī dažādās garšvielas un augi, kuru pievienošana ēdienam sniedz neatkārtojamu garšu, pauž Santa Maria mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa.

"Āzijas ēdienu popularitāte Baltijas valstīs – arī Latvijā, pieaug. Cilvēkiem aizvien vairāk ceļojot uz šodien tik populāriem galamērķiem kā Taizeme, Malaizija, Indonēzija u.c., viņi iepazīst turienes ēdienus, vēlas tos pagatavot arī mājās. Āzijas virtuve ir salīdzinoši veselīga, un internetā pieejamas ļoti dažādas receptes, no kurām īpaši populāra ir Tom Kha un Ramen zupa, Pad Thai u.c. To gatavošanas procesā var izmantot atsevišķas garšvielas, bet daudz tipiskāku garšu izdodas iegūt, ja pievieno Āzijas garšvielu maisījumus. Ne velti pārtikas tehnologi ir ieguldījuši lielu darbu, lai precīzās devās iepakojumā panāktu katras garšvielas vajadzīgo daudzumu, kas ēdienam liek garšot tieši tāpat kā kādā no Āzijas valstīm. To sastāvā ir ingvers, koriandrs, citronzāle, ķiploki, kafīra laima lapas, ananāsi, sīpoli u.c. Daļu no Āzijas ēdieniem vajadzīgajām garšvielām Latvijā atsevišķi pat nevar iegādāties," pieredzē dalās Santa Maria mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa.

Ingvers

Ingvers ir lekns, daudzgadīgs tropu augs ar taisniem lapu dzinumiem, kas var sasniegt 1,2 m garumu. Ingveru kaltē krāsnīs, jo tādējādi tiek panākta laba garša un krāsa. Pēc tam ingveru apstrādā un samaļ – nepieciešamas speciālas iekārtas, jo ingvers ir ļoti šķiedrains. Mūsdienās ingveru audzē galvenokārt Indijā un Ķīnā. Tieši Ķīnā audzētajam ingveram piemīt izteiksmīgas citrusaugļu notis. Tam ir arī patīkami salda garša. Āzijas virtuvē ingveru kombinē ar citrusaugļiem, īpaši ar laimu. Piemēram, sildošās zupas var padarīt asākas tieši ar maltu ingveru. Savukārt Āzijas garšvielas vistas vok ēdienam piešķir aromātu un saturu, jo saldā ingvera garša ar ķiploku, koriandra lapām un svaigu citronzāli veido vidēja asuma garšas kombināciju. Ingveru pievieno arī dažādiem dzērieniem.

Sojas un citas mērces

Āzijas virtuvē izmanto ne tikai klasisko tumšo sojas mērci. Sojas un saldā čili kombinācija ir viegls un ierasts veids, kā vok ēdienam piešķirt Āzijas virtuvei raksturīgo garšu. Tā ir kombinācija, kurā saldais čili harmoniski saskan ar sāļo soju. Vokpannā var ļoti vienkārši pagatavot vistas gaļu un savus iecienītākos dārzeņus kopā ar kādu no mērcēm. Arī asā Āzijas vok mērce ar soju un saldo čili ir vienkāršākā kombinācija, gatavojot voku mājās, un labi sader ar vistu, cūkgaļu, zivīm, garnelēm. Āzijas vok mērcē savienotas austeres, veidojot sojas, ķiploka un austeru mērces maisījumu. Sweet Chili klasiskā čili mērce ir labs veids, kā papildināt ēdienu vai ātri piešķirt eksotisku Āzijas garšu jebkurai maltītei. To var gan pārliet jau gatavam ēdienam, gan izmantot kā sastāvdaļu gatavojot. Tā piešķir ēdienam līdzsvarotu asu un saldu garšu.

Kokosriekstu piens

Liela daļa Āzijas virtuves ēdienu ir gatavojami ar kokosriekstu pienu. Tas ir izgatavots no svaigi novāktiem kokosriekstiem, un ar augstu kvalitāti – bagātīgu, nedaudz saldu garšu izceļas, piemēram, Šrilankā, Taizemē, Malaizijā audzētie kokosrieksti. Kokosriekstu koks jeb palma ražu sāk dot pēc trīs gadiem, bet pilnu ražas potenciālu sasniedz 10 gados. Interesanti, ka būtībā kokosriekstu palmās izaug kauleņi, nevis rieksti. Kokosriekstu pienu gatavo no nobriedušiem kokosriekstiem, izspiežot balto kokosriekstu mīkstumu, lai iegūtu smalku, aromātisku šķidrumu, ko sauc par kokosriekstu ekstraktu. Pēc tam kokosriekstu ekstraktu sajauc ar kokosriekstos esošo ūdeni, lai iegūtu precīzi pareizo tekstūru un tauku saturu.

Santa Maria ietilpst Paulig Grupā, un tās ražošanas vienības atrodas Somijā, Zviedrijā, Beļģijā, Lielbritānijā un Igaunijā. Paulig Grupas galvenais birojs atrodas Helsinkos, Somijā. Paulig Grupa ir 1876. gadā nodibināts starptautisks pārtikas rūpniecības koncerns, kas ir pazīstams ar Paulig grupas zīmoliem Paulig, Santa Maria, Risenta un Gold & Green un piedāvā dažādus pasaulē pazīstamus etnisko ēdienu konceptus, garšvielas un dabīgus, veselīgus pārtikas produktus, kā arī kafiju un kafijas dzērienus. Uzņēmums novērtē bezkompromisu kvalitāti, ilgtspējīgu darbību un ilgstošu koncentrēšanos uz rezultātiem. Paulig Grupā 13 valstīs strādā 2000 darbinieku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Dienas SPA Baltic Beach Hotel Estravel Latvia
Dodieties nelielā atvaļinājumā uz Baltic Beach Hotel un izbaudiet dienas SPA atpūtu – enerģijas atgūšanai un relaksācijai. | Skatīt vairāk
Latvija no 29 EUR
Pieprasītākais brančs Pārdaugavā! Hercogs Mārupe
Katru svētdienu no 11:00-14:00 – brīvdienu vēlās brokastis. Tagad nedaudz savādākā formātā, kur ēdiens tiek servēts pie galda. | Skatīt vairāk
no 19 EUR
Valmieras Restorānu nedēļa Valmieras Tūrisma informācijas centrs
No 7. līdz 14. novembrim Valmierā norisināsies gardēžu iecienītā rudens Valmieras Restorānu nedēļa. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.09.2020 - 24.09.2020 Dzīvās mūzikas ceturtdiena Mārupes Hercogā Hercogs Mārupe
Sirdsmūzikas duets Anete Porga un Gunārs Cauņa mājīgā un sirsnīgā atmosfērā ar savām skaistākajām kaverversijām un orģināldziesmām gaidīs | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2020 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2020 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57919192sec.