Vai skaitlim uz svariem ir nozīme?

Kad sekojam treniņu plānam un ēdam veselīgi, lielāku uzmanību pievēršam arī ķermeņa svaram. Bet, vai skaitlim uz svariem vispār ir nozīme? Patiesībā divi cilvēki ar vienādu ķermeņa svaru (masu) var izskatīties pilnīgi atšķirīgi.

Pirmkārt, lai novērtētu ķermeņa masu, nozīme ir auguma garumam. Varbūt ir dzirdēts tāds termins kā ķermeņa masas indekss – ĶMI, kas raksturo ķermeņa masu attiecībā pret auguma garumu. To aprēķina ķermeņa masu dalot ar augumu metros, kas kāpināts kvadrātā (ĶMI=kg/m2). Vēlamais ķermeņa indekss vidēji ir 18,5 līdz 25. ĶMI ir vienkāršs un plaši izmantots veids, kā novērtēt ķermeņa masu pieaugušajiem, tomēr tikai auguma garums un svars vēl neliecina par nepietiekamu ķermeņa svaru, lieko svaru vai aptaukošanos un ar to saistītajiem veselības riskiem, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām.

Jāņem vērā, ka sportiskiem cilvēkiem svars un ķermeņa masas indekss var būt palielināts uz muskuļu masas, nevis tauku rēķina. Ja esi uzsācis aktīvi sportot, vari pamanīt, ka izskaties labāk, bet svars nesamazinās. Tas var būt tāpēc, ka muskuļaudi ir blīvāki par taukaudiem.

Ķermeņa svaram un ĶMI ir viens mīnuss – tie neatklāj ķermeņa uzbūvi jeb kompozīciju. Ķermeņa kompozīciju raksturo ūdens, muskuļaudu, taukaudu un kaulaudu daudzums ķermenī. Tos parasti sadala divās grupās: tauku masā un beztauku masā.

Audu bioelektriskās vadīšanas mērījuma metode jeb bioelektriskā impedance, kas tiek lietota arī MyFitness Ķermeņa uzbūves analīzē ir viena no metodēm, ar kuras palīdzību novērtēt, "kas lācītim vēderā". Mērījumā tiek iegūts ne tikai ķermeņa svars (masa) un aprēķināts ĶMI, bet arī iegūti dati par muskuļu masu, ķermeņa tauku masu un to izvietojumu ķermenī.

Tauki ne tikai glabā enerģijas rezerves, bet arī aizsargā iekšējos orgānus un regulē ķermeņa temperatūru. Pārāk maza vai pārāk liela ķermeņa tauku procenta uzturēšana ilgtermiņā nav veselīga. Ar šo metodi tiek noskaidrots arī aptuvenais kaloriju daudzums, ko organisms patērē miera režīmā diennaktī.

Bioelektriskās impedances analīzes laikā Tev būs jāstāv uz svaru platformas un jātur tāds kā rokturis. Metodē tiek izmantota zema līmeņa elektriskā strāva un tiek mērīta elektriskās strāvas plūsmas pretestība dažādos ķermeņa audos. Speciāla programma novērtē kopējo ūdens daudzumu ķermenī, lieso ķermeņa masu, tad aprēķina arī tauku daudzumu un sniedz citus datus.

Ķermeņa uzbūves novērtēšanas metodes atšķiras atkarībā no precizitātes, uzticamības un pieejamības līmeņa. Dažas ķermeņa uzbūves noteikšanas metodes tiek uzskatītas par precīzākām, piemēram, zemūdens svēršana un osteodensitometrija (DEXA), bet tās ir relatīvi sarežģītas un dārgas. Iepriekš aprakstītā bioelektriskās vadīšanas mērījuma metode vai zemādas tauku krokas biezuma noteikšana ar kaliperu palīdzību un vidukļa – gurnu attiecības novērtēšana pie uztura speciālista ir praktiskāka, pieejamāka un lētāka.

Katrai metodei ir savas stiprās un vājās puses. Bioelektriskās impedances metode var par zemu novērtēt beztauku masu personām ar normālu svaru un pārvērtēt beztauku masu personām ar aptaukošanos salīdzinājumā ar DEXA sniegtajiem datiem, bet tā ir piemērota ķermeņa uzbūves analīzes metode veseliem, jauniem pieaugušajiem. Tā ir ir droša, ātra metode par pieejamu cenu.

Svarīgi ir saprast, ka bioelektriskās impedances laikā iegūst nevis reālus un precīzus, bet teorētiskus un provizoriskus datus. Katrai ķermeņa kompozīcijas analīzes metodei ir savi ierobežojumi, tāpēc vienreizējai analīzei ir tikai informatīva nozīme. Lai novērtētu izmaiņas ķermeņa uzbūvē, pēc pāris mēnešiem atkārto analīzi ar to pašu izvēlēto metodi. Iegūtie dati ļauj objektīvāk izvērtēt ķermeņa uzbūvi dinamikā. Mainīgajiem faktoriem vajadzētu būt pēc iespējas līdzīgiem, lai atspoguļotu patiesās izmaiņas (stingri ievēro uztura norādījumus pirms analīzes, velc tās pašas drēbes u.tml.)

Ķermeņa uzbūves analīze būs interesanta tiem, kurus motivē dažādi dati par savu organismu.

Vai Ķermeņa uzbūves analīze ir katram nepieciešama? Ne obligāti, ja apzinies savus uztura un fizisko aktivitāšu paradumus, redzi sevi spogulī, bildēs un zini savu optimālo ķermeņa svaru. Vari izmantot parastos svarus un mērlenti. Iespējams, Tu izmanto arī vecās bikses, kurās "jāielien". Tomēr ir cilvēki, kuri mērķtiecīgi vēlas uzlabot ķermeņa kompozīciju – samazināt ķermeņa tauku procentu, palielināt muskuļu masu, koriģēt muskuļu disbalansu, vai uzzināt, cik tad aptuveni kaloriju būtu nepieciešams uzņemt, lai sāktu tās skaitīt.

Izmēģināt audu bioelektriskās vadīšanas mērījuma metodi – pieteikties Ķermeņa uzbūves analīzei vari vienā no pieciem MyFitness klubiem – MyFitness Galleria Riga, MyFitness Matīss, MyFitness Imanta, MyFitness Zolitūde, MyFitness Barona Centrs. Lai izmantotu šo pakalpojumu, jābūt aktīvam MyFitness biedra līgumam, vai jāiegādājas 1x apmeklējums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55956697sec.