Tuvojas vasara: kādiem treniņiem dot priekšroku, lai ātri sasniegtu rezultātus?

Skaista auguma sagatavošanas periods pludmales sezonai jau gandrīz sācies: parasti pirmajā pavasara mēnesī sporta zāles piepildās ar ļaudīm. Iesācēji vēlas ātri sasniegt rezultātus: zaudēt 10 kg svara un jau pēc divu mēnešu treniņiem ieraudzīt tvirtus vēdera muskuļus, bet, neieraudzījuši straujas pārmaiņas, ātri zaudē motivāciju. Zīmola 4F vēstnieks un sporta klubu tīkla "People fitness" treneris Edijs Cīrulis stāsta, vai taisnība, ka ar intensīviem treniņiem var strauji sasniegt rezultātus, vai krosfits ir bīstamāks par citu veidu nodarbībām, ko darīt, ja esat apaļīgs un mokoši kautrējaties apmeklēt sporta zāli, kā arī kuriem sporta veidiem dot priekšroku, ja darba laikā diendienā ir jāstāv kājās.

Gribu ātri sasniegt rezultātus!

Lielākā daļa ļaužu ir pārliecināta, ka tikai ar nogurdinošiem treniņiem var ātri sasniegt rezultātus, bet no jogas vai ūdens aerobikas nodarbībām nebūs nekādas jēgas. Treneris ir pārliecināts par pretējo: "Nav nekādas jēgas nodarboties ar to, kas jums nepatīk. Savukārt rezultāti ir atkarīgi no treniņu regularitātes, pacietības un piemērotas slodzes. Arī pēc pusgada pilates nodarbību jums parādīsies tvirta vēdera prese, ja jūs regulāri trenējaties, labi guļat un pareizi ēdat, bet, ja vēlaties sasniegt rezultātus tikai mēneša vai divu laikā, tas noteikti atstās iespaidu uz veselību. Turklāt, ja tvirtas vēdera preses dēļ piespiežat sevi apmeklēt kāda veida nodarbības, jūs nespēsit to ilgi izturēt - 100%."

Man vajag krosfitu!

Pašlaik vispopulārākais treniņu veids ir krosfits un tā analogi. Šī tendence ir saistīta ar iepriekš minēto pārliecību, ka acīmredzamus rezultātus var sasniegt tikai ar intensīviem treniņiem. Daudzi apmeklē krosfita klubus, taču arī parasti fitnesa klubi piedāvā tāda paša veida treniņus. "Krosfits ir zīmols, par kura izmantošanu ir jāmaksā. Tieši tāpēc visi krosfita klubi ir diezgan dārgi. Savukārt fitnesa klubi piedāvā identiskus treniņus, bet ar citu nosaukumu, jo tiem nav tiesību izmantot nosaukumu krosfits. Piemēram, mūsu klubos tas ir krosbokss. Tāpat ir ļoti populāri citi intensīvo treniņu veidi: TRX, Bodypump, Tabata un tā tālāk," stāsta treneris. Tomēr daži nekādā ziņā nevēlas apmeklēt krosfita vai tamlīdzīgas nodarbības, jo šie treniņi šķiet traumatiskāki. Treneris noraida šo mītu: krosfits nav bīstamāks par citiem sporta veidiem - jebkādā treniņā var savainoties, ja ir nepareiza vingrinājumu izpildes tehnika.

Man pietiek!

Treneris stāsta, ka Latvijas iedzīvotājiem ir raksturīgs viļņveidīgs sporta zāles apmeklējums: tradicionāli janvārī sporta zālēs palielinās apmeklētāju skaits - parasti par 10–20 %, bet februārī viņu skaits krasi samazinās par tiem pašiem 10 %. Martā atkal ir pieplūdums, jo visi gatavojas vasarai. "Lieki teikt, ka tā nedrīkst izturēties pret savu ķermeni: sportiskā aktivitāte pirmām kārtām nozīmē veselību un labu pašsajūtu, tāpēc tai ir jābūt regulārai. Protams, nodarbības tiek pamestas nevis tāpēc, ka "sports mani neinteresē", bet gan tāpēc, ka iesācēji sportisti uzņemas pārspīlēti lielu slodzi, dažkārt apmeklējot sporta zāli katru dienu vai ik pārdienas," paskaidro E. Cīrulis. "Ir arī citi iemesli: daudzi zaudē motivāciju, kad neierauga tūlītējus rezultātus, tomēr ir svarīgi saprast, ka ķermeni labvēlīgi ietekmē pat viens treniņš, tikai, lai sasniegtu acīmredzamus rezultātus, vajag mazliet vairāk laika. Daudzus negatīvi ietekmē apkārtējo sportiskā forma un trenažieru lietošanas prasmes - iesācēji ļoti kautrējas.

Es kautrējos!

Kā tomēr nepamest treniņus? Ļoti vienkārši! Lai to veiktu, pirmajās treniņu dienās nepārslogojiet sevi ar intensīvām nodarbībām. "4F aptauja liecina, ka 4 % Latvijas iedzīvotāju netrenējas tāpēc, ka izjūt muskuļu sāpes, bet 9 % - tāpēc, ka kautrējas. Lai gan šie skaitļi nav lieli, tie parāda tieši to iesācēju neveiksmīgo pieredzi, kuri treniņiem izvēlējās sastrēgumstundu vai pārspīlētu slodzi. Sākumā aizejiet uz jogu, uz peldbaseinu, patrenējieties uz skrejceliņa vai velotrenažiera. Esiet pacietīgs un ļaujiet organismam pierast! Ja kāda veida treniņš jums nepatīk, izmēģiniet citu," iesaka E. Cīrulis. Daudzi pamet sportu vai riskē savainoties tāpēc, ka neprot rīkoties ar trenažieriem un kautrējas palūgt padomu trenerim. Vissliktākais, ko iesācējs var izdarīt, ir patstāvīgi apgūt trenažierus, piemēram, izmantojot "YouTube" videoklipus: "Trenējoties ar svaru stieni, nolieciens ar tikai 10 % kļūdu var izraisīt ceļgalu savainojumu, bet, nepareizi paceļot stieni, var savainot muguru. Un tas ir tikai viens piemērs!" Šo problēmu var atrisināt, pakonsultējoties ar treneri - labāk vienu reizi veltīt tam laiku, nekā visu mūžu izvairīties no treniņiem tikai tāpēc, ka pakautrējāties pajautāt! "Tiem, kas kautrējas apmeklēt sporta zāli tāpēc, ka šķiet - visapkārt ir tikai muskuļoti un stalti profesionāļi, es iesaku sākumā izvēlēties citu treniņu laiku, kad zālē ir mazāk ļaužu un jūtaties komfortablāk. Protams, ne par ko nav jākaunas un katrs muskuļu kalns arī kādreiz atnāca uz zāli pirmo reizi, bet no pieredzes zinu, ka kautrīgus cilvēkus šis arguments nepārliecina. Tāpēc sportiskā ceļa sākumā iesaku vienkārši izvēlēties citu laiku."

Esmu par vecu aktīviem treniņiem!

Izvēloties treniņu veidu, ir jāņem vērā arī dzīvesveids: tiem, kam ir sēdu darbs, piemērotāki ir aktīvi treniņi, kas ļauj kārtīgi izkustēties, turklāt vecumam nav nozīmes - aktīvus treniņus var apmeklēt jebkurā vecumā. Tiem, kam darba pienākumi liek visu dienu stāvēt kājās, ir jāizvēlas peldēšana un relaksējoši treniņi, kas labvēlīgi ietekmē locītavas un muskuļus.

OTCF

Uzņēmuma OTCF pamatā ir aizraušanās ar sportu. Mēs esam specializējušies sporta apģērbu un aksesuāru izstrādē, ražošanā un pārdošanā gan profesionāliem sportistiem, gan sporta entuziastiem. Mūsu klāsts aptver zīmolus 4F, "4F Junior", "Outhorn" un "4Faces", kas veido sporta apģērbu veikalu tīklu. Mēs apvienojam pasaules klases tehnoloģijas, stilu un modi. Pašlaik Latvijā darbojas četri 4F veikali, kas atrodas "Rīga Plaza", "Domina Shopping", "Origo" un "Valleta". Polijā atrodas gandrīz 180 firmas tirdzniecības vietu, turklāt zīmols 4F ir pārstāvēts vairāk nekā 300 sporta apģērbu mazumtirdzniecības veikalu 33 valstīs. Zīmola 4F īpašnieka OTCF piecgadu attīstības plānā ir paredzēta pakāpeniska klātbūtnes palielināšana jaunos tirgos un vairāku vienzīmola veikalu atvēršana Centrāleiropā un Austrumeiropā. 4F ražojumu augsto kvalitāti ir atzinīgi novērtējušas vairāku valstu Olimpiskās komitejas, arī Latvijas Olimpiskā komiteja, kas ar OTCF noslēdza līgumu par īpašas kolekcijas izveidi Latvijas sportistiem, kuri 2018. gadā piedalījās ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58155298sec.