Īsais ceļvedis vitamīnu lietošanā

Nogurums, miegainība, nespēja koncentrēties, viegla aizkaitinātība, ādas problēmas – tipiskākās pazīmes, kas liecina, ka trūkst vitamīnu. Kā izvēlēties savam organismam piemērotākos un kā neapjukt plašajā vitamīnu klāstā stāsta “Mēness aptieka” farmaceite Ērika Pētersone.

„Nav jau tā, ka pilnīgi visiem dažādi vitamīni būtu papildus jālieto. Vissvarīgākais ir ieklausīties savā organismā. Ja tas norāda uz kādām vitamīnu trūkuma pazīmēm, tad lēmums par organismam nepieciešamo vitamīnu uzņemšanu būs pareizs,” saka Ērika Pētersone.  

Vitamīnu formas izvēli nosaka ērtums un gaume

Mūsdienās aptiekās vitamīnus var nopirkt visdažādākajās formās: kā putojošas tabletes, kas šķīst ūdenī, kā kapsulas, kā tabletes, kā ampulas, želeja formā, kā injekcijas, kā pilienveida kapsulas, prolangētā formā… Tik plašs vitamīnu formu klāsts ir tādēļ, lai katrs pircējs atrastu savām vēlmēm, dzīvesveidam un komfortam piemērotāko veidu, kā uzņemt vitamīnus. Vienīgais izņēmums ir ar injicējamiem vitamīniem – tos var iegādāties tikai ar ārsta recepti konkrētu medicīnisku problēmu novēršanai.

Želeja formas vitamīni ir paredzēti bērniem. Ražotāji ir atraduši veiksmīgu formu, kā bērniem draudzīgā veidā apēst vitamīnu, kas citkārt būtu jānorij tablešu veidā.

Interesanta vitamīnu forma ir prolangētie vitamīni. Pēc izskata tie ir kā parasta apaļa kapsula, bet iekšpusē vitamīni izvietoti matricas formā. Šī forma nodrošina pakāpenisku vitamīnu izdali 5 stundu garumā.

Daži vitamīnu ražotāji uz iepakojuma ir norādījuši patiesā izmēra preparātu, kurā iestrādāti vitamīni. Apskatot iepakojumu, katrs var izvērtēt, vai konkrētā izmēra tabletīti būs komfortabli norīt.

Vērojot vitamīnu iegādes paradumus, var redzēt, ka vecāka gada gājuma cilvēki biežāk izvēlas vitamīnus tabletēs vai kapsulās, kamēr gados jaunākie drosmīgāk eksperimentē ar dažādām vitamīnu formām.

Izvēloties sev atbilstošāko vitamīnu komplektu un formu, nevajag kautrēties lūgt padomu aptiekas farmaceitam. Jāatceras, ka aptiekas plašā sortimenta pārzināšana un orientēšanās tajā ir farmaceitu ikdiena, kam viņi gatavojušies, iepriekš vairākus gadus apgūstot šo profesiju.

Katram vitamīnam ir sava loma un uzdevums

Iepazīstot katra vitamīna nozīmi un tipiskākās pazīmes, kas liecina, ka tieši šis vitamīns organismā trūkst, būs vieglāk izvērtēt, ar kura vitamīna rezervju papildināšanu sākt vispirms.

D vitamīns, šķiet, īpaši pēdējos gados garus paskaidrojumus vairs neprasa. Pēdējie pētījumi atklāj, ka D vitamīns ir būtisks sirds un kaulu veselībai. Kopš Covid-19 pandēmijas atklāts, ka tiem cilvēkiem, kuriem ir augsts D vitamīna līmenis asinīs, ir mazāks risks, ka Covid-19 tiks pārslimots ar smagu slimības gaitu un hospitalizāciju. Tāpat D vitamīns pasargā organismu no depresijas un citām slimībām, tostarp hroniskām. Ņemot vērā to, ka dzīvojam zemē, kurā ir tik gara ziema un maz saules gaismas, D vitamīns praktiski visiem būtu jālieto patstāvīgi. D vitamīns ir viens no vitamīniem, kura daudzumu organismā var noteikt, nododot asins analīzes. Ja speciālās analīzes nav taisītas un cilvēks nezina, cik daudz vai maz viņa organismā ir D vitamīna, nebūs kļūdaini izvēlēties D vitamīnu līdz pat 4000 vienībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51480603sec.