Padomi vecākiem: kā izmantot viedierīces drošībai, izglītībai un radošumam

Padomi vecākiem: kā izmantot viedierīces drošībai, izglītībai un radošumam

Tas, ka jau sākumskolas vecuma bērnu rīcībā ir viedierīces, caur kurām pieejams viss plašais interneta saturs, ir reizē daudzsološi un raisa piesardzību. Par to, kā viedierīces izmantot bērnu drošībai, mācībām un radošuma veicināšanai, stāsta digitālā satura veidotāji Andris Grīnbergs un Kristīne Virsnīte.

Var sekot atrašanās vietai

Samsung Baltijas valstīs veiktā aptauja  parādījusi, ka 39% vecāku savam bērnam sagādā viedierīci tādēļ, lai varētu pārliecināties par viņa drošību, vajadzības gadījumā attālināti sekojot atrašanās vietai. Izmantojot Google Family Link lietotni kombinācijā ar ierīci, kam ir kvalitatīvs GPS signāls un jaudīgs akumulators, var jebkurā brīdī izsekot atrašanās vietai vai arī saņemt paziņojumus par to, kad bērns ierodas kādā noteiktā lokācijā.

Geimeris un vlogeris Andris Grīnbergs savu bērnu uzraudzībai izmanto Google Family Link lietotni, kas savieno viņa Samsung Galaxy S24 Ultra un dēlu Galaxy A55 5G un Galaxy A35 5G sērijas viedierīces. “Tāpat kā citiem vecākiem, arī man pati galvenā ir bērnu drošība — gan fiziskā, gan informatīvā ziņā. Tāpēc izmantoju Google Family Link piedāvātās iespējas, un viena no tām ir iespēja saņemt paziņojumus, piemēram, kad kāds no manām puikām ierodas uz treniņu — tad es zinu, ka viss ir kārtībā,” A. Grīnbergs.

Kontrolēts lietošanas ilgums

Aptaujas rezultāti parāda — tikai 1% no vecākiem uzskata, ka bērnu viedierīču lietošanai vajadzētu būt pilnīgi neierobežotai. Taču tikai puse no respondentiem atzīst, ka izmanto kādu šim nolūkam paredzētu lietotni.

Kā paskaidro A. Grīnbergs, viena no efektīvākajām kontroles funkcijām ir ierobežot ierīces izmantošanas laiku: “Tas ļauj noteikt, ko un cik ilgi tavs bērns drīkst darīt viedierīcē. Tādā veidā tu jutīsies drošs par to, ka, kamēr esi darbā, bērns visu dienu nespēlē spēlītēs.

Tāpat arī noderīgi ir pārskatīt lietošanas statistiku, lai redzētu, kas viņus patiešām interesē un, iespējams, arī pamanīt, kādus brīdinājumus viedierīces lietošanas paradumos.”

Iespējas radošumam un mācībām

Izmantojot Google Family Link, ierobežot var arī pašu lietotņu pieejamību — lai instalētu kaut ko no jauna, nepieciešama vecāku atļauja. Taču nav tikai jāierobežo vien. Ievirzot to izmantošanas paradumus pareizās sliedēs, ar viedierīču lietošanu var veicināt bērnu komunikācijas prasmes un radošumu.

Iepriekšminētās aptaujas dati parāda: 38% no vecākiem uzskata, ka viedierīču izmantošana bērniem ir palīdzējusi mācībās, 31% domā, ka tas ļāvis atklāt jaunas intereses un 23% ievērojuši, ka viedierīces ir kā platforma radošajām izpausmēm.

Satura veidotāja un divu bērnu mamma Kristīne Virsnīte ir starp tiem, kas saskata pozitīvās ierīču izmantošanas iespējas: “Viedierīces bērniem var noderēt ne tikai saziņai, bet arī, lai iemācītos jaunas prasmes. Piemēram, ja viedtālrunim ir kvalitatīva kamera, tad arī bērnam, kuram tā ir pirmā ierīce, sanāks tīri labi attēli un video. Novērtējot un iedrošinot, var pamudināt bērnus izmēģināt jaunas aizraušanās, kas vēlāk var pāraugt arī nopietnākā interesē.”

Viedierīces izmantot mācībām var arī bērni un pieaugušie kopā. Piemēram, valodu apguves lietotnē Duolingo vecāki un bērni var reizē mācīties kādu jaunu valodu un pārrunāt uzdevumus, kuriem atšķiras sarežģītības pakāpes, bet ir vienādi pēc būtības.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 18.05.2024 Muzeju nakts Madonas novadā Madonas TIC
Muzeji ir brīnišķīga vieta, kur vēsture satiekas ar tagadni un nākotni, kur ir iespēja sabiedrību iepazīstināt ar vēsturi un aicināt novērtēt | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 19.05.2024 Uz Muzeju nakti aicina Alūksne! Alūksnes TIC
“Eiropas Muzeju nakts” ietvaros Alūksne aicina apmeklēt muzejus un ekspozīcijas, kas būs atvērti līdz pat pusnaktij! Ieeja- bez maksas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.12091494sec.