TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Aicina līdzdarboties vienotas sabiedriskā transporta pārvadājumu sistēmas izveidē Rīgas aglomerācijā

15. janvārī, Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs kopā ar Ādažu, Baldones, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Stopiņu, Ropažu un Inčukalna pašvaldību vadību pārstāvjiem parakstīja vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un Satiksmes ministram Tālim Linkaitim ar aicinājumu organizēt kopēju tikšanos ar Rīgas un Pierīgas pašvaldībām un sākt darbu pie Rīgas metropoles mobilitātes vīzijas un vienotas sabiedriskā transporta sistēmas izveides. Pašvaldības aicina visas iesaistītās puses vienoties par kopīgi veicamajiem darbiem un indikatīvu laika ietvaru vienotas sabiedrisko pārvadājumu sistēmas izveidei Rīgas metropoles areālā.


“Šāds reāls galvaspilsētas un Pierīgas pašvaldību sadarbības formāts kādu esam izveidojuši, mums ir pirmo reizi. Mēs visi esam noskaņoti uz darbu, nevis uz politiku un kā absolūti pirmā prioritāte, kas ir svarīga pilnīgi visām mūsu pašvaldībām ir iezīmējusies mobilitāte un satiksme,” uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs. “Mums ir kopīga nostāja vienotas satiksmes sistēmas izveidē un mēs aicinām valdību līdzdarboties un iesaistīties tās šajā procesā, jo daudzi jautājumi iziet ārpus pašvaldību kompetences,” pauda Burovs.


Pašvaldības vēstulē  valdībai norāda, ka patlaban pasažieru pārvaldījumu modelis ir organizēts neefektīvi, veicinot privāto automašīnu dominanci uz autoceļiem un Rīgā, kas veido sastrēgumus, kā arī netiek pienācīgi izmantots “Pasažieru vilciena” potenciāls un dažādu transporta veidu savienojamība. Tāpat problēmas rada tarifu dažādība un vienotās biļetes neesamība.


Rīgas un Pierīgas pašvaldību vadītāji arī vērš uzmanība uz to, ka ir vāji attīstīti pārsēšanās punkti ārpus Rīgas pilsētas un galveno satiksmes mezglu apkārtnē - netiek attīstītas park&ride stāvvietas (t.sk. arī mobilitātes punkti) Rīgā un Pierīgā pie maģistrālajām šosejām vai vilciena pieturām.


Pašvaldības uzsver, ka šo problēmu risināšanai ir jāveido jauns integrēts sabiedriskā transporta pārvadājumu modelis Rīgas aglomerācijā, aptverot galvaspilsētu un Rīgas metropoles areāla pašvaldības un arī visus sabiedriskā transporta veidus vienotā sistēmā. Lai šādu integrētu modeli izveidotu, nepieciešama visu pušu līdzdalība. Sadarbībā nepieciešams iesaistīt pašvaldības, kuras atrodas tuvāk iedzīvotājiem, labāk zina vajadzības, un Satiksmes ministrijas struktūru, t.sk. Valsts SIA „Autotransporta direkcija”, AS „Pasažieru vilciens”, VAS  „Latvijas valsts ceļi” u.c.


Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa uzsvēra, ka uzņēmumam ir potenciāls apkalpot arī Pierīgas pašvaldības. “”Rīgas satiksme” noteikti būs uz klientiem vērsts uzņēmums, lai iedzīvotāji saņemtu labākus un interesēm atbilstošus pakalpojumus,” viņa piebilda.


Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks norādīja, ka Rīgas aglomerācija aptver divas trešdaļas Latvijas ekonomikas un Rīgā katru dienu iebrauc un izbrauc 40% iedzīvotāju. Tāpēc ir ļoti svarīgi, kā nākotnē tiks organizēts ceļu tīkls un sabiedriskais transports. “Tikai kopā varam panākt efektīvus risinājumus, jo katram darbojoties atsevišķi, tiks nelietderīgi tērēti resursi. Tagad sāksies regulārs darbs, lai izveidotu labāku transporta sistēmu. Šī ir iespēja visiem sadarboties un strādāt kopīgu mērķu labā,” atzina M. Sprindžuks.


Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa skaidroja, ka patlaban pašvaldībām ir liegta iespēja piedalīties kopējā transporta politikas plānošanā un tās plāno tikai savās teritorijās. “Pareizi būtu darboties vienoti – ar vienotu biļeti, vienotiem maršrutiem. Bet tam nepieciešams plānot un veikt grozījumus likumdošanā. Ir jādomā arī par mobilitāti kā tādu, par jaunajiem, mazajiem transporta veidiem un nepieciešamo infrastruktūru” pauda D. Mieriņa.


Pēc vēstules parakstīšanas Pierīgas pašvaldību pārstāvji tikās ar valsts SIA “Autotransporta direkcija” valdes priekšsēdētāju Kristianu Godiņu, pārrunājot iespējamos sadarbības jautājumus gan plānošanas jomā, gan tehniskos jautājumos. Tāpat tika pārrunātas iespējas struktūrfondu līdzekļu piesaistīšanā.


M. Sprindžuks sarunā uzsvēra, ka nepieciešams viens “arhitekts”, kas izstrādātu transporta sistēmas modeli ar alternatīvām, par kurām visas iesaistītās puses varētu tālāk diskutēt.


Pašvaldību pārstāvji vienojās, ka nākamā sanāksme tiks organizēta pēc mēneša.


Jau vēstīts, ka novembra beigās O.Burovs ar Pierīgas pašvaldību vadītājiem vienojās par kopīgu nostāju mobilitātes un pasažieru pārvadājumu jautājumā. Vienojās, ka ir nepieciešamas izmaiņas likumdošanā, lai panāktu, ka pašvaldības kopīgi var realizēt vienotu maršrutu un pasažieru pārvadājumus, un kopīgi virzīties uz vienotu sabiedriskā transporta biļeti.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42666602sec.