TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Aviācijas nozare vienojas par sadarbību cilvēku tirdzniecības novēršanā

Aviācijas nozares vadošie uzņēmumi - lidosta “Rīga” un nacionālā lidsabiedrība “airBaltic” -, Iekšlietu ministrija un nevalstiskās organizācijas  pirmdien, 19.oktobrī, parakstīja sadarbības memorandu, apņemoties aktīvi sadarboties cilvēku tirdzniecības novēršanai.

Aviācijas nozares memoranda izstrādi iniciēja lidosta “Rīga”, kas jau iepriekš ir iesaistījusies dažādās aktivitātēs šī globālā nozieguma novēršanā. “Cilvēku tirdzniecība ir viens no smagākajiem noziegumiem, rupjš cilvēktiesību un cilvēka cieņas pārkāpums. Kā lielākā Baltijas lidosta un reģiona galvenais gaisa satiksmes centrs mēs apzināmies savu nozīmīgo lomu tā novēršanā. Lai gan lidosta arī iepriekš ir sadarbojusies gan ar atbildīgajām valsts institūcijām, gan sabiedriskajām organizācijām, kas palīdz šī nozieguma upuriem, arī lidostas apmācību programmā ir iekļauta tēma par cilvēku tirdzniecību, tomēr tik kompleksā jautājumā, kas skar gan valsts iestādes, gan transporta nozari, gan nevalstisko sektoru, ir nepieciešama sistemātiska sadarbība,” norāda lidostas “Rīga” valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Savukārt “airBaltic” valdes priekšsēdētājs Martins Gauss uzsver: “Cilvēku tirdzniecība ir nepieļaujams noziegums. Jau līdz šim esam pievērsuši šim jautājumam īpašu uzmanību, tam veltot laiku arī stjuartu apmācībās. Kā lielākais pārvadātājs reģionā esam pārliecināti, ka, strādājot kopā ar lidostu un atbildīgajām iestādēm, mēs būsim vēl efektīvāki problēmas izskaušanā.”

Memoranda mērķis ir sekmēt cilvēku tirdzniecības novēršanu un stiprināt aviācijas nozares uzņēmumu, valsts institūciju un nevalstisko organizāciju sadarbību cilvēku tirdzniecības upuru atpazīšanā un novirzīšanā atbalsta, palīdzības un aizsardzības sniegšanai. Sadarbības memoranda ietvaros nozares spēlētāji, atbildīgās valsts institūcijas un nevalstiskais sektors apņemas brīvprātīgi sadarboties, iezīmē sadarbības robežas, apjomus un pamatprincipus.

Memorandu pirmdien parakstīja lidosta “Rīga”, nacionālā aviokompānija “airBaltic”, Iekšlietu ministrija, biedrība „Patvērums „Drošā māja”” un biedrība “Centrs MARTA”, taču memorands ir atvērts un tam aicināti pievienoties arī citi nozares spēlētāji – aviokompānijas, aviācijas nozari uzraugošās iestādes un citi.

Parakstot memorandu, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs uzsvēra: “Miljoniem neaizsargātu cilvēku visā pasaulē katru gadu tiek pārvietoti ekspluatācijas nolūkā starp kontinentiem un valstīm, daudzi no tiem – cauri lidostām. Atbalstot ANO pasaules dienu pret cilvēku tirdzniecību, 2018.gadā Pasaules Starptautiskā lidostu padome (Airport Council International, ACI) un Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA) paziņoja par kopīgo apņemšanos un darbu, lai palīdzētu apkarot cilvēku tirdzniecību, jo, lai gan aviācija veicina un nodrošina iespējas cilvēkiem atklāt un iepazīt pasauli, tās globālo tīklu ļaunprātīgi izmanto arī cilvēku tirgotāji, lai pārvietotu cilvēkus pret viņu gribu ekspluatācijai citās valstīs. Un ir ārkārtīgi svarīgi, ka arī Latvijā varam apvienot mūsu centienus, lai kopīgi vērstos pret šo noziegumu un cilvēktiesību pārkāpumu. Sadarbojoties valsts iestādēm, pakalpojumu sniedzējiem, lidostai “Rīga” un “airBaltic”, mēs pilnveidosim aviācijas nozares darbinieku zināšanas un spējas atpazīt cilvēku tirdzniecību, tās upurus, rīcību situāciju risināšanai, un nodrošināsim informācijas izplatīšanas aktivitātes gan lidostas telpās, gan “airBaltic” gaisa kuģos, gan sociālajos medijos. Jo vairāk cilvēku mums izdosies sasniegt un uzrunāt, jo lielāka izpratne par cilvēku tirdzniecību, tās riskiem, sekām un iespējām saņemt palīdzību būs sabiedrībā.”

Savukārt biedrības “Centrs MARTA” vadītāja Iluta Lāce norādīja: ““Centrs MARTA” no 2002.gada sniedz atbalstu cilvēku tirdzniecības upuriem un kopš 2015.gada nodrošina valsts finansēto sociālās rehabilitācijas pakalpojumu. Uzskatām, ka starpinstitūciju sadarbība ir pamats cilvēku tirdzniecības mazināšanai un prevencei, tāpēc augstu vērtējam lidostas “Rīga” iniciatīvu memoranda noslēgšanā, kā arī visu iesaistīto organizāciju atsaucību šī jautājuma risināšanā. Esmu pārliecināta, ka kopīgi esam ielikuši stingru un stabilu savstarpējās sadarbības pamatu.”

Biedrības ''Patvērums ''Drošā māja'''' juriste Gita Miruškina uzsver: “Katram cilvēkam ir tiesības būt brīvam un piepildīt savus sapņus. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam sekmīgi cīnīties ar cilvēku tirdzniecību.”

19.oktobris memoranda parakstīšanai izvēlēts, jo dienu iepriekš, 18.oktobrī, visā Eiropas Savienībā tiek atzīmēta diena cīņai pret cilvēku tirdzniecību.


Lidosta “Rīga” ir strauji augošs Ziemeļeiropas gaisa satiksmes mezgls. 2019.gadā lidosta “Rīga” apkalpoja vairāk nekā 7,8 miljonus pasažieru. Kompānijas “Cirium” pētījumā lidosta “Rīga” atzīta par 2019.gada 4.punktuālāko lidostu pasaulē vidējo lidostu grupā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43774915sec.