TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Tūrisma un aviācijas nozare aicina kopīgi pilnveidot politikas veidotāju un ekspertu dialogu

Latvijas Aviācijas asociācijas, Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru asociācijas (ALTA), kā arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāvji aviācijas un tūrisma nozares vārdā izstrādājuši sadarbības aicinājumu Latvijas valdībai, kas palīdzētu nodrošināt tūrisma un aviācijas izkļūšanu no krīzes pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas valstī.

Nozaru pārstāvji aicina Latvijas valdību ņemt vērā faktus un pētījumus, lai kopīgi pilnveidotu politikas veidotāju un nozaru ekspertu dialogu, ļaujot strādāt uzņēmējiem segmentos, kur ir ieviesti augsti epidemioloģiskās drošības standarti un nezaudēt ekonomikas atjaunošanās iespējas tur, kur tas nav saistāms ar Covid-19 vīrusa izplatību.

“Kā uzticami sadarbības partneri aicinām Latvijas valdību un politikas veidotājus ieklausīties nozaru argumentos, kas pamatoti ar pētījumiem , lai veicinātu tūrisma un aviācijas nozares atjaunošanos pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas valstī. Uzņēmēji apzinās, ka Covid-19 saistītie ierobežojumi starptautiskajā uzņēmējdarbības vidē var būt ilglaicīgi. Tādēļ ir nepieciešams ļaut šīm nozarēm strādāt tur, kur tas ir droši un netiek apdraudēta sabiedrības veselība,” skaidro Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

Nepieciešams arī skaidrs rīcības plāns nozarēs, kuras ir starptautiskas un kurās ierobežojumu noteikšanai jāņem vērā ārējie apstākļi, pēc iespējas koordinējot šādus ierobežojumus ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Šādu pieeju aicina pieņemt arī Eiropas aviosabiedrību asociācija (A4E).

Kopumā nozaru pārstāvji izstrādājuši trīs sadarbības virzienus. Pirmais no tiem paredz koordinētu pieeju epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanā Baltijā un Eiropā. Tai skaitā nepieciešama Latvijas aktīva iesaiste vienota OECD  digitālā risinājuma CommonPass  vai IATA Travel Pass (vai cita līdzvērtīga tehnoloģiskā risinājuma) ieviešanā, kas veicinātu starptautiski vienotu standartizētu pieeju ceļojumu dokumentiem  saistībā ar vakcināciju, antivielu esamību un testēšanas rezultātiem.

Papildus tam ir jānodrošina vienlīdzīgi epidemioloģiskās kontroles pasākumi visos transporta veidos un neatkarīgi no robežšķērsošanas veida. Nozaru pārstāvji arī aicina atbalstīt risinājumus kontrolēta un organizēta tūrisma atbalstam. Tai skaitā atpūtas tūrisma konceptam Zaļais koridors, kas balstīts uz ceļotāju kontroli un testu veikšanu gan pirms lidojuma uz galamērķi, gan atgriežoties mājās, un tūrisma operatoru atbildību par epidemioloģiski drošas atpūtas nodrošināšanu galamērķī visos tās etapos.

Tāpat nozaru pārstāvji aicina kontrolēti, kā arī, saskaņojot ar nozaru dalībniekiem, atcelt aizliegums lidojumiem uz trešajām valstīm ar augstu tranzīta īpatsvaru, ļaujot būtisko ceļotāju kustību no valstīm, kurās nav konstatētas vīrusa jaunās mutācijas.

“Ir jāuzsver, ka pašreizējā epidemioloģiskajā situācijā tūrisma un aviācijas nozares ietekme uz vīrusa izplatību valstī ir ļoti zema. Oxford Research pētījums liecina, ka, pateicoties efektīviem kontroles, izsekojamības un uzraudzības pasākumiem, aviācijas nozare šobrīd ietekmē vīrusa transmisiju mazāk nekā 1% robežās no kopējā inficēto skaita valstī. Savukārt vīrusa izplatības statistika liecina, ka, nesamērīgi ierobežojot gaisa pārvadājumus, epidemioloģiskā situācija valstī netiek uzlabota, bet tiek zaudētas iespējas ekonomikas atjaunošanai, cilvēku atgriešanai ekonomiskajā un sociālajā apritē. Tāpat tiek mazinātas ārvalstu investīciju iespējas, kas atstās negatīvu ietekmi uz valsts attīstību vēl daudzus gadus pēc Covid-19 krīzes pārvarēšanas,” norāda Latvijas aviācijas asociācijas valdes loceklis Artūrs Kokars.

Otrais sadarbības virziens aicina uz saprotamu risinājumu ieviešanu. Tūrisma un aviācijas nozarē ir jāintegrē valsts noteiktā epidemioloģisko ierobežojumu luksofora pieeja. Ir jānosaka skaidri definēti nosacījumi, pie kādiem kumulatīviem saslimstības rādītājiem ierobežojumi mazināmi vai pastiprināmi. Būtiskākais, šiem sliekšņiem ir jābūt samērīgiem ar vispārīgo pieeju Eiropas Savienībā un īpaši samērotiem ar Baltijas valstīm.

Papildus tam nozaru pārstāvji aicina epidemioloģiskās drošības pasākumus Latvijā īstenot tur, kur tie var dot vislielāko pienesumu vīrusa izplatības ierobežošanai. Lēmumiem jābūt balstītiem uz faktiem un pētījumiem. Sabiedrība mērķtiecīgi jāinformē ne tikai par ierobežojumu esamību, bet jāskaidro zinātniski argumentēta šo ierobežojumu ietekme uz vīrusa izplatību.

“Tūrisma un aviācijas nozare kā uzticams valdības un starptautisks sadarbības partneris Covid-19 izplatības mazināšanā nu jau gandrīz gadu ilgušajā ārkārtējā situācijā ir veltījusi visus spēkus un līdzekļus, lai ne tikai izpildītu epidemioloģiskās drošības prasības, bet panāktu, ka gaisa pārvadājumi ir viens no drošākajiem ceļošanas veidiem”, uzsver Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru Asociācijas prezidente Inga Kavaca.

Nozaru pārstāvji akcentē, ka ierobežojumi, kādi noteikti nozarēm, rada ļoti būtiskus zaudējumus valsts ekonomikai, kas svārstās no 19,4% (tiešie aviācijas nozares zaudējumi) līdz 43% (ņemot vērā tūrisma un saistīto pakalpojumu sektorus) no kopējā IKP krituma.

Tieši tādēļ trešais sadarbības virziens fokusējas uz vairākiem ierosinājumiem samērīgai un pakāpeniskai ekonomikas atjaunošanai. Nozaru pārstāvji aicina veidot īpašas atbalsta programmas un grantu mehānismu tūrisma un aviācijas pakalpojumu darbības atjaunošanai pēc krīzes. Sniedzot valsts atbalstu mazāk nekā citur Eiropas Savienībā, bet vienlaikus nosakot arī nesamērīgākus ierobežojumus, tiek zaudēta Latvijas ekonomikas konkurētspēja. To jau šobrīd izmanto Latvijas kaimiņvalstis, kas apgrūtinās Latvijas tūrisma un aviācijas iespējas pilnvērtīgi atjaunot darbību pēc krīzes.

Papildus tam nozaru pārstāvji aicina atjaunot biznesa ceļotāju iespēju ierasties valstī uz termiņu līdz 72 stundām bez pašizolācijas nosacījuma, piemērojot testēšanu. Bez šī vitāli svarīgā soļa tiek zaudētas iespējas ekonomikas atjaunošanai un investīciju piesaistei, kas ir nesamērīgi, ar maz iespējamiem šo ceļotāju inficēšanās riskiem. Visbeidzot ekonomikas atjaunošanai vitāli svarīgi ir apzināties, ka ierobežojumiem saimnieciskās darbības veikšanā ir jābūt samērīgiem un vienlaicīgiem ar valsts atbalstu uzņēmējiem un iedzīvotājiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49419785sec.